|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R220 SD 97'] czyszczenie szkiel reflektorow...
krzysztof_ns - Wto Wrz 09, 2008 16:08 Temat postu: [R220 SD 97'] czyszczenie szkiel reflektorow... witam,
ostatnio zaparkowalem obok innego R200 i zauwazylem ze przednie reflektory sa u mnie nieco przyzolkle i nie tak przezroczyste - widoczna byla znaczna roznica...czym to moze byc spowodowane - czy klosze mogly tak zmatowiec samoistnie czy moze wystarczy je jakos przeczyscic od wewnatrz?! pozdrawiam,
filo - Wto Wrz 09, 2008 16:30
krzysztof_ns napisał/a: | czy klosze mogly tak zmatowiec samoistnie czy moze wystarczy je jakos przeczyscic od wewnatrz?! |
Raczej ze starości. I podejrzewam,że do środka sie tak łatwo nie dostaniesz.
Lampa jest tak zrobiona aby była jak najbardziej szczelna ale nigdy w 100 % nie będzie-jakoś żarówkę trzeba wymieniać.
Miałem na początku wakacji problem z przepalającymi sie żarówkami-nie wytrzymywały dnia.
Okazało się,że obluzował sie ten odbłyśnik w lampie i "obtrzepywało" żarówki.
Demontaż lampy wiązał sie ze zrzuceniem zderzaka.Ale żeby lampę rozebrać a potem złożyć to zabawa była bo klosz uszczelniony był jakąś masa ciężką do usunięcia.
Przy okazji umyłem klosz od środka.
Po złożeniu wszystkiego było widać różnicę-czystszy był od drugiego-ale po dwóch miesiącach to trzeba sie poprzyglądać a i tak różnica jest już minimalna.
Więc jeśli ci to bardzo przeszkadza to chyba tylko rozbiórka lamp zostaje o ile w twoim sie da je rozebrać na części składowe.
etimark - Sro Wrz 10, 2008 09:37
Jest na to rada
Kupić Dobre lampy od anglika z małym przebiegiem nie zżółknięte, rozebrać swoje, rozebrać angielskie, plastik zewnętrzny wziąć z anglika odblask też szkiełka wewnętrzne ze starego reflektora( soczewki Fresnela) i skleić to wszystko białym silikonem.
Trochę dłubaniny a efekt zależy od tego jaki reflektor uda się zdobyć.
Ja kupiłem lampę z przebiegiem 26 000 mil prawie jak nowa.
Po wymianie jednej różnica kolosalna, zbieram się do drugiej lampy.
Lukaszn2006 - Sro Wrz 10, 2008 19:31
Bardzo ładnie wyglądają nieoryginalne lampki. sam sie zastanawiam nad zakupem takich, bo widziałem niedawno Roverka z takimi i sie własnie pytałem jak on (właściciek tego Roverka) to czyścił... gość mi powiedział, że stare miały brudny odblask i słabo świeciły, to kupił nowe (110zł sztuka), przejechał już na nich 50000 i nadal świetnie wyglądają:) a i ja chyba tak zrobie, bo mi troszke parują... pytałem nawet w sklepie i teraz sztuka kosztuje 139 zł...
krzysztof_ns - Sro Wrz 10, 2008 21:18
myslalem raczej o "przedmuchaniu" lamp wewnatrz powietrzem pod cisnieniem (samym lub z dodatkiem wody) - tak aby nie zdejmowac lapmy...kupilem mocniejse zarowki (OSRAM +90%) - i sadzilem ze przed wymiana wlasnie w taki sposob podczyszcze nieco klosz od wewnatrz...
co do zakupu czegokolwiek - z uwagi na dosc niefartowna passe zwiazana z moim R i co za tym idzie wydatkami - te ewent. raczej odrzucam: )
salam - Czw Wrz 11, 2008 00:53
serio warto zainwestować w nowe reflektory i żarówki, u mnie też są już przyżółkłe ale kupiłem właśnie te żarówki osram +90% i o wiele więcej widzę narazie reflektory poczekają czytałem kiedyś na forum że można założyć jakiś przekaźnik do postojowych świateł bo nie jest montowany seryjnie do r200 nie wiem czy jest sens ja mam postojówki diodowe białe i ładnie to wygląda
Brt - Czw Wrz 11, 2008 12:31
kupić lampy zamienniki DJ Auto + dobre żarówki i po problemie i w końcu będą światła a nie świeczki
Desper - Czw Wrz 11, 2008 13:07
Tak a pro po tematu lamp.
Przeglądając lampy na "alle...drogo" natknąłem się na takie wynalazki:
http://www.dectane.de/art...0b1345a6b2a8733
Spotkał się ktoś z takimi
Wygląda to jakoś i przede wszystkim jak świecą
Pozdr.
Brt - Czw Wrz 11, 2008 13:12
parę osób w klubie jeździ na takowych. Może sie odezwą
storm - Czw Wrz 11, 2008 13:16
To są "aniołki" do naszych Rover'kow
Poczytaj ten wątek :
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=1100
Jest dużo na temat tych lamp
Na allegro sa po 700 zł
maniaq - Czw Wrz 11, 2008 20:45
mam pytanei do tych co rozbierali, poniewaz mam peknieta przedznia szybke, ale lampe cala i sprawna. zamowilem nowa bo potzrebuje jezdzic autem a klejona = zabrany dowod.
niestety lampy do zr/25 cenia duuuzo wyzej niz do 200 .
ale pomyslalem ze jakby sie dalo to bym zrobil kiedys lampe ktora posiadam , tzn wymienil przednia szybe. tylko ze jak probowalem ja wyjac to ten "silikon"( chyba to on) nie chcial odejsc i mocno tzrymal. kolega z klubu sugerowal podgrzewanie opalarka.
jakie znacie metody na bezpieczne wyjecie i zlozenie lampy ?
czy ktos posiada obudowe od lewej lampy do odsprzedania za rozsadne pieniadze - to ja sie pisze
filo - Czw Wrz 11, 2008 22:01
maniaq napisał/a: | probowalem ja wyjac to ten "silikon"( chyba to on) nie chcial odejsc i mocno tzrymal |
Nie jest ta masa twarda jak kamień ale też nie jest miękka jak silikon-ja to wydłubałem odpowiednim śrubokrętem i udało mi się nic nie uszkodzić ale żmudna to robota.
A co do złożenia to na silikonie bezbarwnym.
xROnx - Pią Wrz 12, 2008 08:21
Opalarka i np srubokret w ręke i jechana Jest troche dlubania ale idzie to zrobic. Sam to przechodzilem...
firtiris_uk - Czw Wrz 18, 2008 21:02
ja mam proste rozwiazanie na zolty plastik reflektorow
papier wodny 2000 - 2500 polerka na mokro
potem pasta polerska
i lampy jak nowe (zrobione na moich)
krzysztof_ns - Czw Wrz 18, 2008 21:08
wlasnie o tym slyszalem - papier + polerka...ale chcialem sie upewnic...
wystarczy od zewnatrz "przejechac" - czy trzeba rozbrajac lampe i szyscic tez od srodka?!
firtiris_uk - Czw Wrz 18, 2008 21:16
mi pomoglo od zewnatrz
poprostu srodki do mycia, slonce powoduje to ze sa zolte a jest to na powierzchni
|
|