|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R414] Odpowietrzanie układu chłodzącego
bolec0000 - Czw Wrz 18, 2008 10:31 Temat postu: [R414] Odpowietrzanie układu chłodzącego w roverku nie było termostatu wiec kupiłem zamontowałem {przy okazji wymyłem zbiorniczek},i odkreciłem srube odpowietrzająca wg opisu (nie sciągłem filtra i obódowy)zalałem płynem zakreciłem odpowietrznik dolałem do konca płynu odpaliłem i autko dostaje temperatury włancza sie wentylator z nawiewu wieje zimne powietrze i z biorniczka wylewa sie płyn (oczywiscie jak go odkrece).Co ja zrobiłem zle ,czy moze są jakies jeszcze odpowietrzniki bloku silnika co robic????
BoloSr - Czw Wrz 18, 2008 10:54 Temat postu: Re: [R414] Pilna sprawa
bolec0000 napisał/a: | w roverku nie było termostatu wiec kupiłem zamontowałem {przy okazji wymyłem zbiorniczek},i odkreciłem srube odpowietrzająca wg opisu (nie sciągłem filtra i obódowy)zalałem płynem zakreciłem odpowietrznik dolałem do konca płynu odpaliłem i autko dostaje temperatury włancza sie wentylator z nawiewu wieje zimne powietrze i z biorniczka wylewa sie płyn (oczywiscie jak go odkrece).Co ja zrobiłem zle ,czy moze są jakies jeszcze odpowietrzniki bloku silnika co robic???? |
a zrobiles dokladnei tak jak tu jest opisane
bolec0000 - Czw Wrz 18, 2008 11:08
dokładnie tak tylko nie odkrecałem obudowy filtra i jakiegos blenda (NIE WIE CO TO JEST)
Lechos - Czw Wrz 18, 2008 11:58
bolec0000 napisał/a: | nie odkrecałem obudowy filtra |
jak wsadzisz lape to nie musisz.
bolec0000 napisał/a: | jakiegos blenda |
jest to plastikowa dokladka pod zderzakiem Demontaz umozliwia lepsze dojscie do odkrecenia dolnego weza.
A czy przy odpowierzaniu czekales az zacznie leciec sam plyn bez babelkow powietrza? Odkrec jeszcze raz ta srube i niech sobie zleci troszke plynu, zakrec a potem przy rozgrzewaniu silnika uciskaj weze.
Brt - Czw Wrz 18, 2008 12:56
"Pilna sprawa" - nie bardzo oddaje istotę Twojego problemu - popraw proszę temat na zgodny z zasadami !
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=15017
giewu - Czw Wrz 18, 2008 13:44
bolec0000 napisał/a: | Co ja zrobiłem zle ... co robic???? |
a czy zalewałeś układ chłodzący z "włączonym" wewnątrz ogrzewaniem ?
bolec0000 - Czw Wrz 18, 2008 15:48
nie było włączone ogrzewanie a powinni byc włączone ,chyba nie
thef - Czw Wrz 18, 2008 15:50
Bolec, zastosuj się proszę do prośby Brt i popraw temat.
giewu - Czw Wrz 18, 2008 16:18
bolec0000 napisał/a: | nie było włączone ogrzewanie a powinni byc włączone ,chyba nie |
w momencie gdy masz zamknięty obieg płynu przez nagrzewnice istnieje możliwość niedokładnego odpowietrzenia układu podczas wymiany ... dlatego wymianę płynu powinno się zawsze dokonywać na suwakach/pokrętłach od ogrzewania w pozycji "włączony"
|
|