|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Chyba zacinający sie zawór nagrzewnicy
lukasz17 - Wto Wrz 23, 2008 16:47 Temat postu: [R420] Chyba zacinający sie zawór nagrzewnicy ostatnio jak przekrecilem na zimne a pozniej na cieple to takjakby sie zacial zawor w polowie stanolo pokretlo pokrecilem chwile i ruszylo czy to oznacza ze zawor jest do wymiany?? moze to byc przyczyna slabszego grzania w moim przypadku bo waz przed zaworem jest goracy a za zaworem tylko letni a waz drugi wychodzacy z nagrzewnicy tylko cieply czy to winna moze byc zaworka czy tez nagrzewnicy??
z gory dziekuje za pomoc
sTERYD - Wto Wrz 23, 2008 17:26
chyba Ci się panceżyk linki odczepił przy pokrętłach... (mocowanie się mogło odłamać)
trochę roboty jest, ale jaka satyzfakcja
lukasz17 - Wto Wrz 23, 2008 18:09
a jak to sprawdzic czy sie pancerzyk odczepil? da sie jakos wyjac te pokretla
Lechos - Wto Wrz 23, 2008 18:49
Łukasz17 napisał/a: | da sie jakos wyjac te pokretla |
TU jest opisane jak wymontowac panel nawiewu, choc temat dotyczy podswietlenia.
sTERYD - Wto Wrz 23, 2008 18:52
zanurkuj w okolicę pedałów
za tunelem środkowym masz całą jednostkę ogrzewania (takie czarne duże z dochodzącymi linkami i z takim dziwnym krzyżakiem blaszanym sterowanym linką od kierunku nawiewu.
to coś od spodu ma dźwigienkę poruszaną przez linkę regulacji ciepło-zimno(dochodzi do tego jeszcze druga linka od zaworka nagrzewnicy pod maską), jak poruszysz pokrętłem to ta dźwigienka powinna się poruszać w całym zakresie obracania pokrętła, nie powinna stanąć, albo się zastanawiać w kilku miejscach,
rozkręcić oczywiście się da, instrukcja np tu:
http://www.roverki.pl/article.php?sid=458
lukasz17 - Wto Wrz 23, 2008 20:47
dzieki koledzy pierwsze zanurkuje pod pedaly zobacze co i jak.
ale wydaje mi sie nze zaworek jest chyba tez cos nie teges bo waz za zaworkiem idacy do nagrzewnicy jest cieply a przed zaworkiem jest goracy:/
Lechos - Wto Wrz 23, 2008 20:56
Łukasz17 napisał/a: | ale wydaje mi sie nze zaworek jest chyba tez cos nie teges |
to sprawdz recznie zaworek, pociagnij dzwigienke recznie na zaworku do konca tam gdzie jest linka doczepiona (otworz go calkowicie) i zobaczysz czy cos jeszcze ruszy (jak ruszy a masz pokretlo juz na full to linka lub jej mocowanie za panelem)
|
|