Zobacz temat - [R25 1.4 103KM 00'] Wymiana baterii i przeczyszczenie pilota

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25 1.4 103KM 00'] Wymiana baterii i przeczyszczenie pilota

Tunia - Nie Wrz 28, 2008 19:30
Temat postu: [R25 1.4 103KM 00'] Wymiana baterii i przeczyszczenie pilota
Witam.

Okresowo występuje u mnie problem związany z koniecznością naciśnięcia dwukrotnie przycisku na pilocie w celu otworzenia lub zamknięcia samochodu. Na forum uzyskałam odpowiedź, że to najprawdopodobniej bateria lub styki w pilocie.
Przeczytałam również artykuły z linków:
http://www.roverki.pl/article.php?sid=307
http://www.roverki.pl/article.php?sid=423

Przed wymianą mam jeszcze kilka pytań. Czy opisywane problemy (synchronizacja) dotyczą również Rovera 25?

Cytat:
Kluczowe dla sprawy jest rozładowanie pilota przed włożeniem nowej baterii oraz zsynchronizowanie go z centralką alarmu.

Czy oznacza to , że trzeba czekać aż bateria w pilocie całkowicie się rozładuje?

Czy po wymianie baterii w jednym z pilotów drugi pozostaje nadal zaprogramowany, wydaje sie to oczywiste, ale wolę zapytać po przestudiowaniu kilku wątków z problemami z ponowną synchronizacją pilotów.

sTERYD - Nie Wrz 28, 2008 19:36

Tunia napisał/a:
Cytat:

Kluczowe dla sprawy jest rozładowanie pilota przed włożeniem nowej baterii oraz zsynchronizowanie go z centralką alarmu.

Czy oznacza to , że trzeba czekać aż bateria w pilocie całkowicie się rozładuje?

niee , w instrukcji jest napisane, żeby rozładować kondensatory w pilocie przytrzymując kolejno wciśnięte guziki po 5 sekund przy wyjętej baterii
jeśli chodzi o moje doświadczenia, to akurat ten punkt raczej nie ma większego znaczenia, ważniejsza jest synchronizacja :cool:
Tunia napisał/a:
Czy po wymianie baterii w jednym z pilotów drugi pozostaje nadal zaprogramowany

tak, z drugim się nic nie dzieje :)

martinezz - Pon Wrz 29, 2008 07:56

Podlacze sie pod temat. Zauwazylem, ze moj pilot dziala tylko z malej odleglosci... Praktycznie jak stane bezposrednio przy drzwiach/bagazniku. Czy wymiana baterii pomoze?
giewu - Pon Wrz 29, 2008 09:21

martinezz napisał/a:
Czy wymiana baterii pomoze?

... najprawdopodobniej tak, a już na pewno nie zaszkodzi ;)

Brt - Pon Wrz 29, 2008 10:32

martinezz napisał/a:
Zauwazylem, ze moj pilot dziala tylko z malej odleglosci... Praktycznie jak stane bezposrednio przy drzwiach/bagazniku.

Nie ma na to reguły niestety :| Może pomóc ale nie musi. Mam dwa piloty i jeden działa czasem z 15 - 20 m a drugi w najlepszym przypadku z 3 - 4 metrów i wymiana baterii nic nie zmieniła, ale koszt neiwielki, więc spróbować warto ;)

Tunia - Czw Paź 02, 2008 00:32

Tunia napisał/a:
Okresowo występuje u mnie problem związany z koniecznością naciśnięcia dwukrotnie przycisku na pilocie w celu otworzenia lub zamknięcia samochodu.

Czy u kogoś występuje podobny problem?

giewu - Czw Paź 02, 2008 08:38

Tunia napisał/a:
Czy u kogoś występuje podobny problem?

mnóstwo ROVERkowiczów ma podobny "problem" ... pomiędzy innymi ja również (pomimo wymiany baterii, zsynchronizowania pilotów, idealnego stanu mikrostyków w pilotach) :wink: ... widocznie taki już urok tego zabezpieczenia :/