Zobacz temat - [kazdy samochod] za slaby aku ?

Forum Klubu ROVERki.pl

Wszystkie (Wszystkie modele marki Rover i MG) - [kazdy samochod] za slaby aku ?

kamil_luczak - Pon Lis 17, 2008 18:11
Temat postu: [kazdy samochod] za slaby aku ?
Witam , zastanawia mnie czy jesli do danego samochodu jest przypisany powiedzmy aku 62Ah 540A, a zostanie wsadzony 50Ah i 420A to czy moze to miec potem odbicie na 'zakreceniu' rozrusznikiem ?
Paul - Pon Lis 17, 2008 18:15

Jeżeli do diesla włożysz znacznie mniejszy, niż fabryka kazała, to możesz mieć problem :(
Przy benzynie nie ma to aż takiego znaczenia, chyba że ciężko odpala i długo trzeba kręcić :P
Ważne jest też, żeby prąd rozruchowy nie był za mały, bo aku @##@$ strzeli szybciutko ;p

kamil_luczak - Pon Lis 17, 2008 18:23

No wlasnie problemem jest u mnie elektryka, bo mam zamiast jednego PRO przewodu dwa jakies bajzlowate ( jakies od kompa, a nie od aku wiec nie bajsa ;) ) wiec przez to slabo odpalal wczesniej jak bylo 10-14stopni, trzeba bylo za 2 razem go odpalac. Teraz postal dobry tydzien na zimnisku i chyba aku powiedzial "wal sie nie robie, sam se to kurde krec".
Tomek1212 - Pon Lis 17, 2008 18:31

Kamil Luczak napisał/a:
No wlasnie problemem jest u mnie elektryka, bo mam zamiast jednego PRO przewodu dwa jakies bajzlowate ( jakies od kompa, a nie od aku wiec nie bajsa ;) )

O jakim przewodzie mówisz ?? Przewody główne od aku ??

A co do aku, to jeżeli wsadzisz nieznacznie mniejszy to podczas normalnej eksploatacji tego nie odczujesz, ale np w zimie przy dużym mrozie jak sprawność akumulatora może spaść nawet o 70% to już możesz mieć problemy z rozruchem.

Paul - Pon Lis 17, 2008 18:31

Kamil Luczak napisał/a:
"wal sie nie robie, sam se to kurde krec".
Wyszczekany, skubaniec :P

Pierwsza rzecz, to wymień te kable na porządne, bo na glutach to i z baterii od Melexa nie odpalisz ;p

kamil_luczak - Wto Lis 18, 2008 00:25

KUrde specjalnie napisalem w nawiasie ze to nie te przewody mam dowymiany :] Od Ecumastera do kompa Ori idzie przewod zlozony z 3 a powinien isc jeden konkretny ;)
Konrad_Zr160 - Sob Lis 22, 2008 19:52

Hej. Ja mam ten zelowy brail 7 kilowy od pewnego czasu on ma 23 ah oraz prad rozruchowy pod 500. Kreci vvc jak szalony i zero problemow takze smialo mniejszy wkladaj. Pozdro