|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400/45/MG ZS DIESEL] Słabsze osiągi
Mix - Czw Lis 20, 2008 13:32 Temat postu: [R400/45/MG ZS DIESEL] Słabsze osiągi 2 tygodnie temu miałem ustawiany kąt wtrysku, bo auto ciężko odpalało na zimnym silniku. Kąt był przestawiany z -0.65 na +3/3,5. Teraz pali na dotyk, ale stracił przyspieszenie. Powyżej 2800-3000 obr/min zbiera się bardzo słabo - słabiej niż przed regulacją. Dodatkowo mechanik wymienił obejmę na przewodzie przy turbinie, bo rzygało olejem.
Co może być przyczyną takiego zachowania?
Skiba - Czw Lis 20, 2008 17:12
Sprawdź węże (i tą obejmę) czy nie masz przedmuchów. Podaj też jakie czasy uzyskujesz: 60-100km/h na IV biegu i 80-120km/h na V
Mix - Czw Lis 20, 2008 17:17
Ok, sprawdzę jutro.
A możliwe jest złe ustawienie pompy paliwa przy regulacji kąta wtrysku?
[ Dodano: Pon Lis 24, 2008 23:25 ]
Węże sprawdzone - są szczelne. Przyspieszeń nie sprawdzałem, ze względu na panujące warunki Zimówek jeszcze nie mam
[ Dodano: Pon Gru 22, 2008 17:27 ]
A więc temat można uznać za zamknięty. Metodą prób i błędów (a w zasadzie trochę fartem ) udało mi się dziś rozwiązać problem. Okazało się, że wyrobiona jest obejma na dolocie, za air-boxem. Wymiana na nową oraz (za jednym zamachem) pryśnięcie WD-40 na cięgno od wastegate spowodowały, że auto znów, ku mojej wielkiej uciesze, idzie jak burza Wydaje mi się, że mechanik odpinając air-boxa, żeby dostać się do pasków, przekręcił gwint na obejmie, która nie trzymała jak trzeba. Możliwe również, że to nasmarowanie cięgna pomogło, ale obstawiam to pierwsze. Możliwe również, że to zbieg okoliczności, bo w zasadzie to wymieniałem też żarówki
|
|