Zobacz temat - [R400] Problem z ciepłym nawiewem...

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Problem z ciepłym nawiewem...

danielp - Pią Lis 21, 2008 22:10
Temat postu: [R400] Problem z ciepłym nawiewem...
Witam mam taki problem z cieplym powietrzem, mianowicie grzeje ale mi sie zdaje ze powinno dużo cieplej grzac. Cieplejsze powietrze leci gdy właczy sie obieg zamknięty, i zauwazyłem jeszcze cos takiego ze od strony kierowcy leci znacznie cieplejsze powietrze niz od strony pasażera :/ miał ktos taki przypadek moze ?? Węże od nagniewnicy wychodzacy i wchodzacy sa gorące, a nagrzewnica i cały uklad były plukane w tamtym roku ponieważ było to samo..... :bezradny:
Jary - Pią Lis 21, 2008 22:16

danielp napisał/a:
mam taki problem z cieplym powietrzem, mianowicie grzeje ale mi sie zdaje ze powinno dużo cieplej grzac.

Masz filtr kabinowy ? jeśli tak to go wymień, u mnie pomogło :idea:

danielp - Pią Lis 21, 2008 22:39

tzn. mam wyjęty filtr kabinowy, przyomiło mi sie ze mam rozszczelniona obudowe termostatu może to miec jakieś znaczenie ?? ??
gpredki - Sob Lis 22, 2008 00:16

Ja mam podobnie, czuc lekka roznice miedzy nawiewami kierowcy i pasazera. Jednak ogrzewanie dziala dobrze, dmucha goracym powietrzem.
danielp - Sob Lis 22, 2008 08:58

No u mnie gorącym nie grzeje niestety :/ jest tez teki problem ze troche grzeje za chwile wieje zimne, właczyłem i wyłaczylem silnik znow grzalo troche ciepłym :/
gpredki - Sob Lis 22, 2008 09:44

Sprawdz poziom plynu w chodnicy i olej. To niestety tez moze byc uszczelka pod glowica.
danielp - Sob Lis 22, 2008 10:47

Olej ok to napewno nie uszczelka, ale płyn mi ucieka przez obudowe termostatu poniewaz sie rozszzelnił.
etimark - Sob Lis 22, 2008 13:20

Musi być szczelny układ kanałów i przegród powietrza.
Wystarczy że jedna pokrywa lub zatrzask pokrywy będzie nie dociśnięty i będzie słabiej dmuchało bo powietrze jeszcze przed nagrzewnicą ucieka bokiem.
Dotyczy to pokrywy na dole za popielniczką i klapki filtru powietrza.

mcjg - Sob Lis 22, 2008 16:03

@gpredki on ma diesla i te objawy są niestety normalne dla tego silnika. Mój grzeje nawet, nawet ale daleko mu z tym do benzynki. Termostat mam dobry, układ szczelny i wypłukany, ciepłym zaczyna dmuchać po jakichś 3 -4 km, a i tak nie grzeje tak jakbym chciał.
danielp - Sob Lis 22, 2008 17:59

No widzicie panowie a u mnie jest jakos dziwnie teraz np grzał jak glupi ale wczoraj pogrzał troche i potem lecialo zimne tak jak by z zewnątrz pobierał zimne powietrze :/ a żeby te kanały sprawdzic to trzeba rozebrac całą konsole ??
krystianshoota - Sob Lis 22, 2008 21:38

Jeżeli masz nieszczelną obudowę termostatu, to w niej bym szukał przyczyny. Pewnie masz zapowietrzony układ chłodzenia, przez co grzanie w kabinie nie jest dobre. Radzę uszczelnić obudowę (pewnie trzeba będzie wymienić cały termostat z obudową) a następnie porządnie odpowietrzyć układ chłodzenia.
Miałem podobne problemy, uszczelnienie układu i prawidłowe odpowietrzenie zdecydowanie pomogło.

barti101 - Sob Lis 22, 2008 22:45

MI też jest zimno!!! W drugim aucie, Fiesta DI dużo szybciej się nagrzewa i daje dużo cieplejsze powietrze.

Działaniem doraźnym może być włożenie czegoś przed chłodnice.
Ja bym zaczynał od termostatu. Ja także czekam na wasze dalsze pomysły.

Jary - Sob Lis 22, 2008 22:51

barti101 napisał/a:
Ja bym zaczynał od termostatu.

No to zacznij, bo pewnie jest cały czas otwarty skoro zasłona chłodnicy pomaga .

danielp - Sob Lis 22, 2008 23:12

Patrzyłem na ceny to nowy kosztuje ok 200 zł :/ może na początek spróbuje go jakoś uszczelic może silikonem. Bo jako termostat chyba jest sprawny temperatura nie skacze utrzymuje sie w miejscu pomimo stania w korkach. U mnie temp nie licząc czerwonego pola utrzymuje sie na wysokości 3/4 skali
barti101 - Nie Lis 23, 2008 00:31

NO to źle, bo powinna się utrzymywać równiuteńko w połowie
sTERYD - Nie Lis 23, 2008 01:03

Cytat:
Patrzyłem na ceny to nowy kosztuje ok 200 zł

e tam dramatyzujesz:
http://www.tomateam.pl/sk...m_dzial=-&c=869
;)
najtańszy może i nie jest, za to wymiana miodzio :mrgreen:

danielp - Nie Lis 23, 2008 09:48

No faktycznie troche taniej :) Ale spróbuje najpierw go jakoś skleic moze pomoże. a co do tej tmp to jak bede jeżdził to zrobie fote.

[ Dodano: Czw Gru 04, 2008 21:36 ]
Witam postawiłem pewne kroki i przeprowadzilem slectwo ale cóż jak nie grzało tak nie grzeje :( . Ale zauważyłem cos takiego : termostat wyjołem jest ok , ale sprawdzałem na rozgrzanym silniku przewody od nagrzewnicy. Ten co wchodzi z tym przełącznikiem ciepło zimno jest tak przed przełącznikiem gorący za przełącznikiem duzo chłodniejszy. I czy to w tym tkwi przyczyna ?? ?