|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200, 1998] Tłumik - mam problem z rozmiarem
WojtekKrakow - Czw Gru 04, 2008 09:08 Temat postu: [R200, 1998] Tłumik - mam problem z rozmiarem Panowie,
Mam problem z tłumikiem, byłem na przeglądzie i cała końcówka jest zatkana
Gość stwierdził że musze zmienić całą tylną część, to znaczy tą puszkę (przepraszam za mało fachowe wyrażanie się, ale jestem totalnym laikiem).
Dodatkowo było coś już wcześniej grzebane bo tłumik nie jest dokręcany na śruby ale zespawany, trzeba uciąć rurkę i wstawić całość nową.
Możecie mi powiedzieć jakie wymiary ma ta rurka na końcu. Słyszałem, że 45mm, wszystko na allegro jest z 50mm ... niemniej jednak wydaje mi się że mam przerobiony tył na 50mm, ale chciałem wiedzieć w razie czego.
Dzięki wielkie jak zawsze !
PTE - Czw Gru 04, 2008 09:14
Jedź do zakładu który montuje tłumiki - ale takiego, który ma chociaż migomat, to Ci wymienią ten tłumik za 200zł. No chyba że szukasz rurki i sam będziesz spawał.
A najlepiej wymienić końcowy od razu ze środkowym - przeważnie padają w niedługim odstępie czasu. Ja musiałem wymieniać środkowy 8 m-cy po tym jak przerdzewiał końcowy. Wtedy unikniesz całej tej rzeźny ze spawaniem i sztukowaniem.
WojtekKrakow - Czw Gru 04, 2008 09:19
Środkowy to jest ten z katalizatorem ? Jeżeli tak to robiłem go jakieś 2 miesiące temu
PTE - Czw Gru 04, 2008 09:34
WojtekKrakow napisał/a: | Środkowy to jest ten z katalizatorem ? Jeżeli tak to robiłem go jakieś 2 miesiące temu |
Katalizator jest tuż przed środkowym.
wersja 8V:
wersja 16V:
WojtekKrakow - Czw Gru 04, 2008 09:40
Nie wiem co ja bym zrobił bez forum
Panowie, a co z tą średnicą ?
Przykładowo czy taki tłumik się nada ? http://moto.allegro.pl/it...ska_gratis.html
PTE - Czw Gru 04, 2008 14:31
Ten będzie pasował.
Ten podany przez Ciebie w linku nic Ci nie da oprócz hałasu.
WojtekKrakow - Pią Gru 05, 2008 09:24
A coś ładniejszego i bez huku zbędnego
BoloSr - Pią Gru 05, 2008 10:01
WojtekKrakow napisał/a: | A coś ładniejszego i bez huku zbędnego |
zalozyc polmosa i dlozocy ladna koncowke ktora bedzie pasowalo do auta
PTE - Pią Gru 05, 2008 11:58
Mój PolmOstrów miał już fabrycznie przyspawaną chromowaną końcówkę
niuton - Sro Cze 16, 2010 09:36
Tak odświeżając temat lekko, jakies rady jak okrecic koncowy tłumik? Bo pierwsza próba zakonczona porażka, śruby nawet nei drgnęły... Czym je mozna zapuscic, lepiej na kanale, grzechotka, kluczem z rura (przedlużką)
Nie chce z tak peirdołą jechac do zakladu, ale troche boje sie o brak niezbędngo sprzętu...
sTERYD - Sro Cze 16, 2010 11:49
potraktuj je fleksem, wybij śruby i wstaw nowe ze zwykłymi łebkami
niuton - Sro Cze 16, 2010 21:08
Tez tak myslałem, miala to byc osatrecznosc jak nie pszcza do czasu az kurier dosatrczy tlumik. I tak pewnie sie sknczy. Jakie to sruby? WNie o rozmiar chodzi tylko, jakeis specjalne co wytrzymaja temperatury wysokie, czy normalne? Zwykła sruba z nakretka czy jakis lepszy specyfik z jakimis gwintami specjalnymi? Pytam bo jak lepsze to trzeba sie przed weekendem w sklpei porządnym zaopatrzyc bo obi/casto/praktiker moga nei dac rady.
Matius - Sro Cze 16, 2010 21:18
ja jak wymieniałem śrubki to pytałem o te twardsze 10.9 czy coś takiego nie pamiętam już... bo trochę bałem się na zwykłych nie wiem ile one tam mają chyba 8,8 ale mogę się mylić...
tomo63 - Sro Cze 16, 2010 22:41
Wystarczą zwykłe śruby 5.8, ja mam takie i spoko (w razie zapieczenia łatwo odciąć).
Jedna tylko rzecz jest ciekawa, że nie ma tłumików dopasowanych do obniżonego zawieszenia i trzeba giąć samemu hak (ten przed belką) aby tłumik wisiał wyżej bo inaczej będzie za nisko może się urwać o cokolwiek
Matius - Czw Cze 17, 2010 20:40
ja mam obniżony i nic nie doginałem siedzi idealnie nic nie wystaje więc nie wiem o czym mówisz
tomo63 - Czw Cze 17, 2010 20:43
Matius, to ja chyba jakiś dziwny trafiłem, bo mój jakoś podejrzanie mocno od spodu (przednia część) nisko wisiał
niuton - Pią Cze 18, 2010 18:38
Założony, roboty wiecej niz przypuszczałem jak chodzi o czas, bo ciezko z tymi srubami było sie wyskładac (bez kanału, no i obkładałem auto żeby iskrami nie sypało na spód). Tłumik skreciłem z nowa uszczelka, ale troszke woda kapała na początku, mechanik mówił ze pokapie i przestanie, że nic sie nie dzieje jak nie ma przedmuchów (a ich nie ma). Wrzuce pozniej zdjecie, tłumik byczy jak na taki silniczek, dzwiek przyjemny wrecz cichy, taki "miekki"
|
|