Zobacz temat - Stara gra komputerowa.

Forum Klubu ROVERki.pl

Offtopic - Stara gra komputerowa.

Tomi - Czw Gru 18, 2008 00:30
Temat postu: Stara gra komputerowa.
Kiedyś miałem taką ulubioną gierkę (chodziła pod DOSem) i nie mogę jej w tej chwili znaleść. Ponadto wydaje mi się, że nie pójdzie już na aktualnym systemie operacyjnym (czy może się mylę?).

Czy ktoś ma Transport Tycoon de Lux?

Czy pójdzie na XP?

henryk - Czw Gru 18, 2008 00:44

Multiboot, czyli 2GB prawdziwego DOS-a na pewno jest możliwe:
http://www.microsoft.com/.../multiboot.mspx
Ale niestety trzeba najpierw zainstalować DOS na partycji startowej, dopiero później xp na reszcie.
Stąd można pobrać emulator DOS-a pod xp:
http://sourceforge.net/pr...&use_mirror=dfn
Nie wiem jak działa. Ze względu na niezbędne mi programy użytkowe korzystam z opcji multiboot.
O grach pod DOS:
http://www.dosgames.com/essential.php
Jeżeli gra wykorzystywała grafikę w trybie Vesa, to poza nielicznymi wynalazkami (Intel jakiśtam) większość współczesnych kart graficznych nie wymaga specjalnych sterowników dla trybu Vesa pod DOS.

mpg - Czw Gru 18, 2008 00:48

Też jedna z moich ulubionych gier. :smile:
Mam wersję pod Windows, o ile dobrze pamiętam chodziła mi też na XP bez żadnych emulatorów. (A jeśli byłyby problemy to polecam użyć VDMSound lub DosBox).
Polecam też ściągnąć ttdpatch, wprowadza wiele usprawnień.

Szczegóły na PW, żeby nie było, że publicznie piractwo uprawiam :wink:

Azazel85 - Czw Gru 18, 2008 00:57

Powinienem mieć gdzieś na płytkach, jak znajdę to wrzucę;)

I tak jak pisze mpg, potwierdzam że gierka najprawdopodobniej na XP śmiga bez niczego - a jeśli nawet, emulator DOS'a w zupełności powinien wystarczyć :) ani to kolizyjne, ani skomplikowane... ;)

W niedzielę przyjadą do mnie moje "graty" od kompa, w tym płytki, to dam znać jak temat jeszcze aktualny będzie;)

tian - Czw Gru 18, 2008 08:30

Z tego co pamiętam to dało się odpalić Tycoon Transpor na XPki.
Kumpel w pracy na nockach pociupywał ostro (no chyba ze na tym kompie byl zainstalowany Win 2K).
Ja poszukuje starej amigowej gierki Motorhead. poki co to znajduje mi inną o podobnej nazwie (wyscigi).

EDIT:

A kojarzycie Warblade? To to miało grywalość. Sam od czasu do czasu odpalam :]

PTE - Czw Gru 18, 2008 09:43

Gra po DOS powinna ruszyć bez problemu w DOSBox.

Jeszcze niedawno TTD była dostępna na HOTU - od wielu lat moje ulubione źródło starych, niezapomnianych gier.

EDIT: Tutaj jest dostępna wersja pod Windows.

sknerko - Czw Gru 18, 2008 10:43

Ja mam wersje na xp specjalnie przygotowana ale potrwa zanim znajdę
Tomi Przypominaj mi na PW.

[ Dodano: Czw Gru 18, 2008 10:44 ]
może na dniach wyszukam

maciej - Czw Gru 18, 2008 11:34

Tomi, poszukaj jeszcze Open Transport Tycoon - to jest napisana od nowa damowa wersja oparta na tej samej kanwie i działa pod WinGrozą. :)
sknerko - Czw Gru 18, 2008 14:42

Transport tycoon deluxe To działa pod xp
ewentualnie można to OpenTTD

maciej - Czw Gru 18, 2008 14:52

A co do DosBox, to ostatnio kolega mi podrzucił - polecam, działa fajnie i można zmieniać prędkośćemulacji DOS'a w czasie gry, jak jest za szybko. :D
kruszon - Czw Gru 18, 2008 15:09

Heh, wiedze ze coraz wiecej ludzi wraca do starych tytulow gdzie nie miala znaczenia grafika i dzwiek a przede wszystkim grywalnosc. Takich gier juz nie robia. A przynajmniej bardzo malo ;(

ehh, na sentymenty mi sie zebralo ;)

maciej - Czw Gru 18, 2008 15:41

Ja ostanio dzięki DOS-Box wykopałem UFO X-Com, a tak raz na 2 lata wykopuję Civ I i jak siadam koło 19, tak wstaję od kompa koło 5 nad ranem.
b0b3k - Czw Gru 18, 2008 16:01

tylko OPEN TRANSPORT TYcOON DELUXE :) sam gram od paru dni kurde grywalnosc powala wszystie nowości ;) nie spojrzysz a sie robi juz jasno na dworze :)
sruba77 - Czw Gru 18, 2008 22:02

maciej napisał/a:
Ja ostanio dzięki DOS-Box wykopałem UFO X-Com, a tak raz na 2 lata wykopuję Civ I i jak siadam koło 19, tak wstaję od kompa koło 5 nad ranem.

UFO enemy unknown i Cywilizacja I - dla mnie są one nieśmiertelne. Eh, stare dobre mikroprosiaki, raptem 10 mega a ile radochy.

PTE - Pią Gru 19, 2008 11:29

śruba77 napisał/a:
maciej napisał/a:

UFO enemy unknown i Cywilizacja I - dla mnie są one nieśmiertelne. Eh, stare dobre mikroprosiaki, raptem 10 mega a ile radochy.

Z Microprose to jeszcze w Colonization pogrywałem - też zresztą co jakiś czas wracam do starych tytułów.

maciej - Pią Gru 19, 2008 12:05

PTE napisał/a:
Z Microprose to jeszcze w Colonization pogrywałem

Ooo... O tym zapomniałem - Colonization jak najbardziej. :D

michone - Pią Gru 19, 2008 18:47

wedlug mnie ze starych gier to
1. C&C red alert
2. Cannon fooder
3. Need for speed 3 SE
4. Gta 1
5. Tomb raider 1
6. theme hospital
7. constructor
:)

Senn - Sob Gru 20, 2008 00:56

Jak dla mnie to F22 Total Air War - zarabiscie grywalna symulacja z bardzo dobrym trybem multiplayer.

A z zamierzchlych czasow to Draconus, Fred, itp :) Jeszcze na 65XE :)