Zobacz temat - [214i 99'] Angel Eyes (Ringi) do R200 - soczewki i xenon

Forum Klubu ROVERki.pl

Tuning wizualny - [214i 99'] Angel Eyes (Ringi) do R200 - soczewki i xenon

memphisto - Nie Gru 21, 2008 18:58
Temat postu: [214i 99'] Angel Eyes (Ringi) do R200 - soczewki i xenon
Witam, jestem już o krok od zakupu Angel'ów do mojej 200'tki ale czytam te forum i czytam i boję się o xenony piszecie, że musi być autoregulacja bo oślepiają strasznie ale niektórzy mówią, że w soczewkach problem nie występuje?

Ma sens do soczewek wciskać xenony czy będę ostro po oczach walił? i czy ta regulacja tym suwakiem do wysokości świateł będzie działać na soczewkach? i w ogóle czym się różni soczewka od zwykłego klosza standardowego z R200?

escatox - Sob Gru 27, 2008 22:17
Temat postu: Re: [214i 99'] Angel Eyes (Ringi) do R200 - soczewki i xenon
memphisto napisał/a:
i w ogóle czym się różni soczewka od zwykłego klosza standardowego z R200?

Jesteś o krok od kupienia i nie wiesz czym różni się soczewka od standardowej lampy ?? :shock: - To nie kupuj soczewek... szkoda kasy....

ywis - Sob Gru 27, 2008 22:33

escatox napisał/a:
szkoda kasy....

W sumie chyba jeden jedyny argument za tym, że nie warto jednak kupować soczewek tym bardziej, że nie są one z homologacją, przynajmniej tak sądzę, no ale za to ciekawie wyglądają w aucie.

maciekwawa - Nie Gru 28, 2008 01:13

po 1) soczewka ma homologacje PL!
po 2) samochód robi się o wiele bardziej atrakcyjny.
po 3) ja mam xenony i szoczewki i jakoś nikogo nie oślepiam i nie mam problemów z policją ani z niczym takim!
po 4)po co się wypowiadać jak się nie ma o czymś pojęcia? :/

michone - Nie Gru 28, 2008 12:43

maciekwawa napisał/a:
po 3) ja mam xenony i szoczewki i jakoś nikogo nie oślepiam i nie mam problemów z policją ani z niczym takim!

A co zatrzymujesz kazdego z naprzeciwka i go pytasz?? :0

Ale zadajmy sobie pytanie skoro tak latwo zrobic xenony w aucie, i mozna to zrobic tak ze bedzie super cacy itp... to dlaczego to jest nielegalne?? i z tego co wiem to w większości krajów europejskich...

bula21 - Nie Gru 28, 2008 13:32

maciekwawa A powiedz mi jak z przegladem ;) bo wiem ze soczewki przechodza.. ale Ty masz xenon ?
escatox - Nie Gru 28, 2008 14:34

bula21 napisał/a:
maciekwawa A powiedz mi jak z przegladem ;) bo wiem ze soczewki przechodza.. ale Ty masz xenon ?

Z przeglądami różnie bywa i tu 100% zależy od diagnosty. Jeden przepuści a drugi nie.

@michone

Jeżeli chodzi o Polskę to nie jest to jednoznacznie określone.

Nie ma paragrafu który mówi "Przeróbki zwykłych lamp na xenonowe poprzez wymianę żarówek na żarniki są zabronione", z kolei przepis mówiący o poziomowaniu i spryskiwaczu dotyczy się lamp fabrycznie montowanych w autach po 1999 roku.

Ponoć ma wejść jakaś nowelizacja w 2009 roku która będzie w jasny sposób określała tą kwestie.

Co do praktyki to znajomego ksenon HID kosztował u niebieskich 200zł + 4pkt (mógł wymienić żarówki na miejscu i nie było by problemu, ale nie miał :razz: )

thef - Nie Gru 28, 2008 14:51

escatox napisał/a:
Nie ma paragrafu który mówi "Przeróbki zwykłych lamp na xenonowe poprzez wymianę żarówek na żarniki są zabronione"
Bo i nie jest potrzebny, wystarczy, że reflektor traci homologację jeżeli użyje się innego typu żarówki niż przeznaczona do niego.
memphisto - Nie Gru 28, 2008 15:04

escatox napisał/a:

Jeżeli chodzi o Polskę to nie jest to jednoznacznie określone.

Nie ma paragrafu który mówi "Przeróbki zwykłych lamp na xenonowe poprzez wymianę żarówek na żarniki są zabronione", z kolei przepis mówiący o poziomowaniu i spryskiwaczu dotyczy się lamp fabrycznie montowanych w autach po 1999 roku.

Czyli problem znika w wypadku aut np 1998 czyli moj rocznik ?

Valander_wwa - Nie Gru 28, 2008 17:41

soczewki maja homologacje reflektor nie ... = łapa bądź przychylonsc na stacji diag. Co do stróżów prawa, polecam przejechać się na S czy FireR - to sie zdziwisz jak Tobie problemu nie zrobią ;)
maciekwawa - Nie Gru 28, 2008 17:53

po 1 nie musze nikogo zatrzymywac zeby wiedziec czy oslepiam czy nie, bo lampy sa ustawione najnizej jak sie da a po drugie robilismy testy!
po 2 lampy soczewkowe maja homologacje i wolno miec w nich xenony.
po 3 ja mam zestaw xenonów z homologacją
po 4 zadna stacja nie ma prawa sie o to przyczepic (robilem niedawno badanie).
po 5 kontrole policji juz mialem kilka razy i pytalem powiedzieli że jest legalne w soczewkach!
XENONY OŚLEPIAJĄ W SERYJNYCH LAMPACH NA NIESPOLEROWANYCH KLOSZACH!- i tego miec nie wolno!!

Ja mam w lampach diody zamontowane niebieskie podczas jazdy i policja oraz diagnosta powiedzial ze lampy maja homologacje i sa dopuszczone do sprzedazy oznacza iz wolno na nich jezdzic!!

Tyle ode mnie na temat lamp i xenonów!

[ Dodano: Nie Gru 28, 2008 17:55 ]
Valander_wwa napisał/a:
soczewki maja homologacje reflektor nie ... = łapa bądź przychylonsc na stacji diag. Co do stróżów prawa, polecam przejechać się na S czy FireR - to sie zdziwisz jak Tobie problemu nie zrobią ;)

Jeżdze na fire road i spalarnie i cargo itd! i tam wlasnie mnie policja zatrzymywała!!!
Wiem co mówie. Co do wyscigów to zapraszam do mojego stowarzyszenia. www.wst.org.pl

Valander_wwa - Pon Sty 05, 2009 00:46

maciekwawa, jak znajdziesz mi potwierdzenie tego co napisałeś powyżej (nie fora, ale zapis o dopuszczalnej modyfikacji) :mrgreen: :lol:
maciekwawa - Pon Sty 05, 2009 10:16

Valander_wwa napisał/a:
maciekwawa, jak znajdziesz mi potwierdzenie tego co napisałeś powyżej (nie fora, ale zapis o dopuszczalnej modyfikacji) :mrgreen: :lol:

NIe bedze Ci nic potwierdzac , wystarczy spojrzec na moje auto i jezdze tak juz ponad 1.5 roku!

michone - Pon Sty 05, 2009 11:28

maciekwawa napisał/a:
Valander_wwa napisał/a:

NIe bedze Ci nic potwierdzac , wystarczy spojrzec na moje auto i jezdze tak juz ponad 1.5 roku!
ja bez kataliatore jezdze rok :P ale czy to znaczy ze jest to zgodne z przepisami??
dobryziom - Pon Sty 05, 2009 11:46

ej chłopaki o co wy się kłócicie jak mówi ze nie ma problemów ze psy się nie czepiają i przegląd przeszedł to czemu mamy nie wieżyc !! ! ale jeśli komuś za mało a Maciek jest pewny swego to można na spocie zaprosić Pieski i sami sprawdza najwyżej zatrzymają dowód ;p
maciekwawa - Pon Sty 05, 2009 20:05

dobryziom napisał/a:
ej chłopaki o co wy się kłócicie jak mówi ze nie ma problemów ze psy się nie czepiają i przegląd przeszedł to czemu mamy nie wieżyc !! ! ale jeśli komuś za mało a Maciek jest pewny swego to można na spocie zaprosić Pieski i sami sprawdza najwyżej zatrzymają dowód ;p

zaproś ja nie widze problemu!

michone - Pon Sty 05, 2009 22:14

Wg mnie maciek moze miec zrobione profi, ja tego nie neguje. Mi chodzi ze nie jest to legalne w 100%. A że jak juz zrobił ta przeróbka to przynajmniej użył głowy do tego :)
Tomek1212 - Wto Sty 06, 2009 00:59

Niebieskie postojówki nie są zgdone z przepisami, ponieważ powinny one świeć na biało lub żółto a świecą jak sama nazwa wskazuje na niebiesko. Jest dokładny przepis określający barwę świateł, ale nie potrafię go przytoczyć ponieważ nie jestem ekspertem w tych dziedzinach.
Tak samo ksenony są niezgodne z prawem, ale do tego odnosi sie inny przepis.

marcin8c - Wto Sty 06, 2009 01:17

Tomek1212 napisał/a:

Tak samo ksenony są niezgodne z prawem, ale do tego odnosi sie inny przepis.

ze co ? od kiedy ?

dobryziom - Wto Sty 06, 2009 09:13

Maciek ja tam nie będę zapraszał bo mi to do niczego nie potrzebne jak mówisz ze nie masz problemów to nie mam powodów żeby nie wierzyć poza tym nie interesują mnie jak wiesz tego typu gadżety i była to propozycja dla reszty kwestujących :p
maciekwawa - Wto Sty 06, 2009 10:49

Spoko:)

co do ksenonów są one legalne w lampach które maja na nie homologacje i tak samo do niebieskich diód sa one legalne w momencie gdy były seryjnie zamontowane w lampach z atestem i homologacja, a nie dokładane do seryjnych lamp.

Ja takie właśnie lampy mam , moje xenony również maja polską homologacje.

np nie dozwolone jest do roverka 200 na seryjnych lampach włożenie jakichkolwiek xenonów bo nie są to lampy przystosowane do tego i nie posiadaja zadnej innej homologacji jak na zarówki h4 czy tam jakies inne.
Dotyczy to równiez diód led w seryjnych lampach.

kolin - Wto Sty 06, 2009 11:38

Ale wy macie problemy z tymi xenonami...

Po pierwsze jak zakładać xenony to je dobrze ustawić i po problemie, ja w soczewkach mam xenony i tak jak maciekwawa, piszę zero problemu ani na przeglądzie jak i również pan Policjant.

dobryziom - Wto Sty 06, 2009 11:42

a kwestia spryskiwaczy oraz regulacji jak jest rozwiązana ?
kolin - Wto Sty 06, 2009 15:00

dobryziom napisał/a:
a kwestia spryskiwaczy oraz regulacji jak jest rozwiązana ?

Mało widuję tych aut co mają spryskiwacze lub wycieraczki w xenonach...

Ale skoro tak bardzo chcesz mieć spryskiwacz to...
http://moto.allegro.pl/it...lamp_xenon.html

Co do regulacji to uważam że jak dobrze ustawisz światła to będzie w porządku.

dobryziom - Wto Sty 06, 2009 15:04

bardziej mi chodziło co na ten temat policja mówi :p
escatox - Wto Sty 06, 2009 15:31

a ja się zapytam jak już tak rozmawiamy o legalności wszelkiego oświetlenia...

Dozwolone jest montowanie DODATKOWEGO oświetlenia ??

Chodzi mi konkretnie o takie listwy ledowe pod lampą (efekt jak w Audi)

Można je podpiąć i traktować jako światła postojowe tylko czy nie ma zakazu używania dodatkowego oświetlenia ?? ??

kolin - Wto Sty 06, 2009 15:50

dobryziom napisał/a:
bardziej mi chodziło co na ten temat policja mówi

Miałem pare kontrol... przeważnie obeszli auto sprawdzili oświetlenie samochodu, opony, wyposażenie ( gaśnica, trójkąt etc... ) i powiedzli że wszystko w porządku. :mrgreen:

dobryziom - Wto Sty 06, 2009 16:13

i git tyle chciałem wiedzieć :ok:
Tomek1212 - Sro Sty 07, 2009 02:08

Tekst pochodzi ze strony forumprawne.org, autor "michone".

"Przeglądając i czytając setki artykułów w internecie i gazetach nikt nie potrafi sprecyzowac jak naprawdę wygląda montaż lamp Xenonowych w autach.

z tego co ustalilem (wnioskując z tego co przeczytalem) to :

1. Ksenony wyposażone są w wysokociśnieniowe spryskiwacze i system samopoziomowania lamp (zgodnie z przepisami o ruchu drogowym nowe samochody z reflektorami ksenonowymi muszą być w to wyposażone, aby przejść proces homologacji).

2. przepisy nic nie mówią o ksenonach montowanych do aut używanych.

3. Homologacja jest przypisana do klosza lampy, do soczewki i przetwornicy jednocześnie. Te elementy otrzymują jedynie homologację na wspólną pracę. Jeśli wyjmiesz homologowane soczewki i włożysz do homologowanego klosza to tracisz homologację.Czyli jeśli lampa jest przystosowana pod xenon powiedzmy H4 ( np lampy ANGEL EYES gładkie szkło, Homologacja E) oraz posiadamy zestaw HID z homologacją E i przystosowany pod H4 to nie łamiemy prawa. w tym przypadku nie ingerujemu w lampe.

4. rozmowa z podkom. Piotrem Sroką, specjalistą Wydziału Ruchu Drogowego KWP Lublin

- Czy zmieniając tradycyjne lampy na ksenonowe, narażamy się na mandat lub zatrzymanie dowodu rejestracyjnego?

- Jeżeli kierowca pojedzie do stacji diagnostycznej, która wyda zaświadczenie, że lampy są zgodne z przepisami, to nie musi obawiać się problemów z policją. Po takich przeróbkach do stacji diagnostycznej warto pojechać nie tylko po zaświadczenie, ale również po to, by w razie konieczności skorygować ustawienie świateł.
- Na jakie kary narażają się kierowcy, którzy nie mają zaświadczenia, a ich ksenony oślepiają innych?

- Policjanci mogą kierowcę takiego samochodu pouczyć, ukarać mandatem w wysokości od 20 do 500 zł, skierować wniosek o ukaranie do sądu grodzkiego, a ponadto zatrzymać dowód rejestracyjny samochodu do czasu przedstawienia przez kierowcę zaświadczenia ze stacji diagnostycznej o zgodności reflektorów samochodu z obowiązującymi przepisami.

5. Montaż większości tego typu urządzeń jest niedozwolony, bo nie spełniają one wymogów homologacji, według której pojazd został zarejestrowany - twierdzi Jerzy Kownacki z Zakładu Homologacji i Badań Pojazdów Instytutu Transportu Samochodowego w Warszawie.

To nie wszystko. Zgodnie z kodeksem drogowym, światła pojazdów poruszających się po drogach publicznych muszą być barwy białej lub żółtej (światło emitowane przez lampy ksenonowe jest oczywiście uznawane za białe). - Samochód, który na drodze emituje na przykład niebieskie światło spod podwozia, może dezorientować innych kierowców - utrzymuje nadkomisarz Jerzy Staniszewski z gdańskiej drogówki. - Pomijam już kwestię, że niebieskie światło jest zarezerwowane dla pojazdów uprzywilejowanych

6. Ogólnie taka przeróbka jest w naszym kraju zakazana, według kodeksu o ruchu drogowym, który mówi: Zabrania się: stosowania w pojeździe przedmiotów wyposażenia i części nieodpowiadających warunkom określonym w przepisach szczegółowych - są to właśnie instalacje xenonowe, które także oślepiając i nie posiadając spryskiwaczy oraz samopoziomowania - stwarzają duże zagrożenie. Coraz częściej docierają do nas sygnały o ukaraniu posiadacza niefabrycznych xenonów przez Policję 500 zł mandatem, zaborze dowodu rejestracyjnego, po odstawienie auta lawetą na parking policyjny.

7. Każdy reflektor otrzymuje homologację wraz ze źródłem światła (halogenowym lub ksenonowym), dzięki któremu wytwarza światło. Jeśli źródło światła zostanie zastąpione innym, nie posiadającym homologacji lub nieprzewidzianym dla homologacji danej lampy, cała homologacja reflektora traci ważność, a tym samym również dopuszczenie samochodu do ruchu drogowego, co wyraźnie stwierdzają przepisy każdego europejskiego Kodeksu Drogowego w rozdziałach o warunkach dopuszczenia do ruchu. Jazda samochodem nie posiadającym ważnego dopuszczenia do ruchu prowadzi do ograniczenia odpowiedzialności ubezpieczyciela za spowodowane szkody.

Jak widać wszędzie podają coś innego... jedni ze legalne inni że nie legalne"

memphisto - Sro Sty 07, 2009 16:38

maciekwawa, kolin, jaki zestaw xenonów macie w autku? pokazalibyście mi jakiś link z allegro?
maciekwawa - Czw Sty 08, 2009 13:29

http://moto.allegro.pl/it...nony_od_ss.html + angel eyes black
Tomek1212 - Czw Sty 08, 2009 16:37

maciekwawa napisał/a:
http://moto.allegro.pl/item516071544_zestaw_xenon_h7_h1_h3_d2s_d2r_denso_xenony_od_ss.html + angel eyes black

Jestes pewien, że to oryginał, bo mi te żarniki nie wyglądają na oryginały Philips (oczywiście mogę się mylić).

I jeszcze jedna rzecz. Jeżeli te lampki mają żarówki H4, to po zamontowaniu tych konkretnych ksenonów tracimy światła długie.

hubosza87 - Czw Sty 08, 2009 17:06

ja mam u siebie w 200 bixenon - o ile krótkie ładnie oświetlają drogę to długimi jestem rozczarowany (polega to na tym ze jak przełączam na długie światła automatycznie podnoszą się do góry - światło dalej sięga ale nie jest jaśniejsze)
Tomek1212 - Czw Sty 08, 2009 18:16

A kto powiedział, ze ma być jaśniejsze ??
Tak jak jest to jest dobrze.

hubosza87 - Czw Sty 08, 2009 18:18

Tomek1212 napisał/a:
A kto powiedział, ze ma być jaśniejsze ??
Tak jak jest to jest dobrze.

no nikt tak nie powiedział faktycznie, ale jak kupowałem ten zestaw to miałem troche inne wyobrażenie ;)

kolin - Czw Sty 08, 2009 20:38

Ja mam takie:

http://moto.allegro.pl/it...2r_ksenony.html

Soczewki w moim samochodzie są fabrycznie.

memphisto - Pią Sty 09, 2009 23:33

a czym się różnią te wasze zestawy od np. najchętniej kupowanych http://moto.allegro.pl/it...ier_gratis.html

[ Dodano: Pią Sty 09, 2009 23:34 ]
dodam, że te najchętniej kupowane są wielkokrotnie tańsze : )

Tomek1212 - Sob Sty 10, 2009 00:26

Z tych tanich to mam zamontowany zestaw w motocyklu i muszę przyznać że jest całkiem niezły. Zdecydowałem się go zamontować tylko dlatego, ze zwykła żarówka nie wytrzymywała dłużej jak miesiąc (włókno nie wytrzymywało drgań). W palniku ksenonowym nie ma sie co "wytrzepać" na dołkach więc zestaw służy mi bezawaryjnie od pół roku, przebieg 5tys km.
kolin - Sob Sty 10, 2009 13:16

Moja Pani w swoim samochodzie ma zamontowane xenony za 200 zł z allegro... i nie widzę jakoś różnicy między moimi za ponad 500 a tymi za 200...
memphisto - Sob Sty 10, 2009 17:55

Dziękuje za cynk :P kupię więc jakiś średniak w granicy 250 zł :)
Valander_wwa - Nie Sty 11, 2009 19:26

kup o jasnosci do 4,7k - bedzie efekt równy z seryjnymi swiatalami x.

co do legalnosci i praktyki - to jak pare postow kolega dobrze zauwazyl policja może zatrzymać dowód rejestracyjny samochodu do czasu przedstawienia przez kierowcę zaświadczenia ze stacji diagnostycznej o zgodności reflektorów samochodu z obowiązującymi przepisami - i jak zobaczy auto tuning z owiewka z jelcza ma prawo zabrac dowod pomimo ze masz wazny przeglad, do czasu kiedy nie przedstawisz na komisariacie gdzie odbierasz dowód świstka iż stacja Ciebie widziała w tych światłach i potwierdza zdatność do ruchu... i to niestety praktyka. ;) a że w/w koledzy sie nie spotakli z takim procederem - coż można powiedzieć - oby tak dalej :mrgreen:

kolin - Nie Sty 11, 2009 20:07

Valander_wwa napisał/a:
kup o jasnosci do 4,7k - bedzie efekt równy z seryjnymi swiatalami x.

Dla mnie bez sensu.Ja między innymi kupowałem xenon żeby było lepiej widać a zarazem poprawić wygląd samochodu.

Chodź im wyższa barwa świetlna tym gorzej świecą.

marcin8c - Pon Sty 12, 2009 00:49

seryjne swiatla to chodzilo o seryjny xenon, nie normalne
jasiu87 - Sro Sty 21, 2009 00:59

Panowie,
Wszyscy mówią o tej homologacji a prawda jest taka że:
Owszem te wszystkie ksenony i tym podobne cuda mają taką homologacje ale światło którym świeci nie ma... i tu jest błędne koło.
Mój znajomy założył sobie właśnie takie ksenony HID do Peugota 306 i jak policja go złapała i chcieli mu wlepić mandat to on wyskoczył im z karteczką od producenta że ma na nie ów homologacje :) a i owszem miał na samo urządzenie ale na światło którym świeciło nie miał... ja tam nie ryzykuje wole wydać więcej na pożądane żarówki.

michone - Sro Sty 21, 2009 13:43

jasiu87 napisał/a:
Panowie,
Wszyscy mówią o tej homologacji a prawda jest taka że:
Owszem te wszystkie ksenony i tym podobne cuda mają taką homologacje ale światło którym świeci nie ma... i tu jest błędne koło.
Mój znajomy założył sobie właśnie takie ksenony HID do Peugota 306 i jak policja go złapała i chcieli mu wlepić mandat to on wyskoczył im z karteczką od producenta że ma na nie ów homologacje :) a i owszem miał na samo urządzenie ale na światło którym świeciło nie miał... ja tam nie ryzykuje wole wydać więcej na pożądane żarówki.
policjanci jacys nie douczeni byli... Powinna byc homologacja na źródło światła oraz lampy które posiadaja homologacje na dane źródło światła. Teoretycznie powinno byc samopoziomowanie oraz spryskiwacze lub wycieraczki ale nie jest to sprecyzowane. Teoretycznie musza je miec tylko nowe auta aby zostaly dopuszczone do rucuhu.