|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Problem diody kierunkowskazu , światła cofania
michal1212 - Wto Gru 30, 2008 21:49 Temat postu: [R75] Problem diody kierunkowskazu , światła cofania Witam , kierunkowskazy działają ale miga tylko jedna lampka a druga nie , diody były sprawdzane i są dobre mimo to nie migają POMOCY CO ROBOC !!!!
Konix - Wto Gru 30, 2008 21:51
Która nie miga ?
michal1212 - Wto Gru 30, 2008 21:52
kontrolka rover 75
zapal - Wto Gru 30, 2008 21:53
chodzi ci pewnie o diode w liczniku od kierunku?? pamietaj wiec kolego dioda posiada polaryzacje i wazne jest aby plus do plusa mnius do minusa inaczej bedzie kiszka... dioda to nie zarowka i ma znaczenia jak ja wkrecisz!!!
Brt - Wto Gru 30, 2008 21:53
--------------------------------------------------
dopisek od moderatora:
michal1212, jeśli chcesz, by temat nadal funkcjonował i nadal chcesz uzyskiwać
odpowiedzi na swoje pytanie to popraw proszę nazwę tematu na
obowiązującą na naszym forum (użyj funkcji w swoim pierwszym poście) ...
... a wystarczyło przeczytać TO
--------------------------------------------------
I napisz po kolei CO CI NIE MIGA Bo ja nie rozumiem W R75 są diodowe kierunkowskazy coś mi się wydaje, że nie
michal1212 - Wto Gru 30, 2008 21:55
Tak tylko ja nic nie grzebałem raz migała a raz nie teraz już nie miga wcale i nie wiem co robic?????? a elektryk tylko sprawdzał i mówił ze diody sa ok
zapal - Wto Gru 30, 2008 21:58
to tepy z niego elektryk ... skoro sparwdzil i nie stweirdzil co jest nie tak.. lub poporstu zle wkrecil.. albo nie dokrecil.. albo i ktorys ze stykow sie wygial lub zasniezal i poprostu nie fryka:D zamiast plakac na frum pozagladaj troche popatrz posprawdzaj to nie trudne..
michal1212 - Wto Gru 30, 2008 22:06
Chyba sie nie rozumiemy//// na pewno mam diody bo sam widzialem//// ale , wszystko działalo i od czasu do czasu raz migała a raz nie teraz juz wcale nie miga i jestem w kropce, poniewaz elektryk powiedział że jest to wina licznika bo coś nie łaczy w liczniku a naprawa takiego licznika jest bardzo kosztowna , chodzi mi oto czy mam dać do naprawy licznik czy na przyklad jest to jakas bzdura ////NA MARGINESIE JESTEM TU PO RAZ PIERWSZY I Z GÓRY DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI . LICZE NA DOBRĄ PORADE
zapal - Wto Gru 30, 2008 22:10
kolego ale napisalem ci co zrobic.. skoro mowil ze nie laczy to.. ktorys styk jest przerwany.. lub zasniezaly..
co mozesz zrobic:
wyjac go i popatrzec z weizchu na to...
zamienic diody...
wyczyscic styki...
a na koniec kliknac pomogl na forum hehe pozdrawiam ..
a jesli ci sie niechce lub nie wiesz jak sie za to zabrac zostaje naprawa.. ale ja bym wolal sam to zrobic szzcegolmnie za napewno chodzi o glupote jakas...
Brt - Wto Gru 30, 2008 22:11
michal1212 napisał/a: | NA MARGINESIE JESTEM TU PO RAZ PIERWSZY |
to zastosuj się do tego co Ci napisałem wyżej na czerwono i wtedy będziesz żył w zgodzie z pozostałymi uzytkownikami forum
zapal - Wto Gru 30, 2008 22:12
o wlasnie zapomnialem dodac to co kolega brt napisal hehe to to przede wszystkim
michal1212 - Wto Gru 30, 2008 22:17
zapal napisał/a: | kolego ale napisalem ci co zrobic.. skoro mowil ze nie laczy to.. ktorys styk jest przerwany.. lub zasniezaly..
co mozesz zrobic:
wyjac go i popatrzec z weizchu na to...
zamienic diody...
wyczyscic styki...
a na koniec kliknac pomogl na forum hehe pozdrawiam ..
a jesli ci sie niechce lub nie wiesz jak sie za to zabrac zostaje naprawa.. ale ja bym wolal sam to zrobic szzcegolmnie za napewno chodzi o glupote jakas... |
ok ale ja moge tylko wyczyścic styki a diody nie mam pojęcia jak je wyjąć ????
zapal - Wto Gru 30, 2008 22:20
nie jestem pewnie na 100% czy tam sa takie same czy inne jak w moim modelu ( moge sie mylic ) ale jesli sa w takim plastikowym kubeczku.. to przekrecasz i wyjmujesz i to wszystko... tu prosze kogos o potwierdzenie kto w tym modelu przy tym grzebal/...
michal1212 - Wto Gru 30, 2008 22:24
diody są w parze po dwie sztuki kwadratowe ,,//// a jak sobie gadamy to może napiszecie mi jak naprawić swiatlo cofania ,, bo w jakims poście przeczytałem że nalezy skrecic kola mocno w prawo i złączyc jakiś kable ale ja byłem zobaczyć skrecilem koła i zadnuch kabli nie widać hmmmmm
TOTALNA ZAŁAMKA
zapal - Wto Gru 30, 2008 22:28
takie?
michal1212 - Wto Gru 30, 2008 22:31
NIE SĄ KWADRATOWE INNE NIŻ PRZEDSTAWIASZ MI NA ZDJECIU
zapal - Wto Gru 30, 2008 22:35
w takim razie nie wiem ew. zrob zdjecie to bede ci mogl cos powiedziec...
michal1212 - Wto Gru 30, 2008 22:37
OK DZIĘKI ZROBIE I SIE ODEZWIE /////A Z ŚWIATŁAMI COFANIA PORZDZISZ COŚ ????
zapal - Wto Gru 30, 2008 22:44
niestety nie mam takiego roverka wiec nie znam sie na jego problemach ze tak powiem zmien tytul tematu to ci ktos pomoze
tak to powinno przykladowo wygladac wygladac:
[r75 2.0 16v 2002r] problem z dioda od kierunkowskazow, +brak swiatel cofania
Brt - Wto Gru 30, 2008 22:53
za temat a teraz jak masz odrobinę checi i wiedzy elektrycznej to rozbieraj zegary i szukaj usterki
zapal - Wto Gru 30, 2008 22:55
hehe widzisz kolego brt mam wiekszy dar przekonywania od ciebie hehehe
Brt - Wto Gru 30, 2008 22:58
zapal, jedna nawrócona owieczka większą radosć czyni, niż 99 poprawnie piszących tematy
[ Dodano: Wto Gru 30, 2008 22:59 ]
PS. gdzie jest to ... Google
tommsz - Wto Gru 30, 2008 23:00
Czujnik od świateł jest dostępny po skręceniu kół w prawo w okolicy gdzie półośka "wchodzi" do skrzyni biegów. Można sięgnąć ręką bez zdejmowania koła. Potrzebny do wykręcenia klucz oczkowy 19nastka.
zapal - Wto Gru 30, 2008 23:09
google jest wszedzie:D a jak tam czegos nie ma to, to nie istnieje.. tak gorole gadajom...
powiem tak dobry internauta bez google nie da rady...
tak samo jak dobry posiadacz roverka bez tego forum
ps. nie odbiegajac od tematu widzisz kolego zmieniles nazwe tematu i juz znalazl sie dobry czlowieczek z checia pomocy...
sknerko - Sro Gru 31, 2008 09:52
diody w licznikach są niewymienne wlutowane na stałe jak nie świecą to poszukaj czy wszystkie żarówki w kierunkach działają i są sprawne bo o ile mnie pamięć nie myli jak wyjąłem dwie żarówki na raz znaczy tylną i przednią to nie migała kontrolka.
[ Dodano: Sro Gru 31, 2008 09:53 ]
Albo faktycznie styki, u mnie sprej "KONTAKT" najlepszym przyjacielem ROVERKA
michal1212 - Sro Gru 31, 2008 11:31
sknerko napisał/a: | diody w licznikach są niewymienne wlutowane na stałe jak nie świecą to poszukaj czy wszystkie żarówki w kierunkach działają i są sprawne bo o ile mnie pamięć nie myli jak wyjąłem dwie żarówki na raz znaczy tylną i przednią to nie migała kontrolka.
[ Dodano: Sro Gru 31, 2008 09:53 ]
Albo faktycznie styki, u mnie sprej "KONTAKT" najlepszym przyjacielem ROVERKA |
Witam przyjacielu jak juz wspomniałem wszystko dziala i kierunkowskazy świecą ale na desce rozdzielczej nie miga
[ Dodano: Sro Gru 31, 2008 11:33 ]
a co do styków to macie na mysli styki ,które łączy sie deske rozdzielczą /////
sknerko - Sro Gru 31, 2008 11:56
michal1212 napisał/a: | a co do styków to macie na mysli styki ,które łączy sie deske rozdzielczą ///// |
Tak o te za zegarami tam są chyba dwie kostki i przychodzi mi jeszcze do głowy żeby wyjąć i włożyć moduł świateł może tam coś nie styka
michal1212 - Sro Gru 31, 2008 12:02
sknerko napisał/a: | michal1212 napisał/a: | a co do styków to macie na mysli styki ,które łączy sie deske rozdzielczą ///// |
Tak o te za zegarami tam są chyba dwie kostki i przychodzi mi jeszcze do głowy żeby wyjąć i włożyć moduł świateł może tam coś nie styka |
Moduł świateł nie bardzo jaże gdzie i co to jest
sknerko - Sro Gru 31, 2008 12:08
ta skrzynka na czubku której masz włącznik świateł i pokrętło do regulacji podświetlenia wsaźników i reszty
[ Dodano: Sro Gru 31, 2008 12:09 ]
po lewej ręce na wysokości kolan obok kierownicy
michal1212 - Sro Gru 31, 2008 12:11
ok ale czy to ma jakiś wpływ na to , że kontrolka od światrł kierunkowskazu będzie działać ????
sknerko - Sro Gru 31, 2008 12:25
Obstawiam że informacja do zegarów o działających kierunkach musi iść jakimś przewodem z komputera świateł.
ENU - Sro Gru 31, 2008 14:05
LSM
Czujnik cofania
sknerko - Sro Gru 31, 2008 14:14
Nie miałem zdrowia w sylwestra grzebać w RAVE wycinać obrazki i obrabiać ale przemknął mi taki pomysł przez głowę
michal1212 - Sro Gru 31, 2008 14:29
Dzięki chłopaki zaraz po pierwszym pójde i pogrzebie a jak to nie pomoże to odezwie się
Życze wam wszystkiego dobredgo w nowym roku
[ Dodano: Pią Sty 02, 2009 18:51 ]
Witam was w nowym roku. Dzięki waszym zdjęcią zdołałem naprawic czujnik cofania wystarczyło wykręcić i popryskać płynem do czyszczenia styków, jestem zadowolony bo działa za co serdecznie dziekuje.
Natomiast problem z diodą w desce rozdzielczej nadal jest nie rozwiazany , dostosowałem się do waszych porad , ///moduł i inne styki przeczyscilem i nie stety nadal nie działa , nie miga ( DIODY BYŁY SPRAWDZANE I SĄ DOBRE ) , jezeli macie jakies pomysły to bardzo prosze pomóżcie za co z góry serdecznie dziękuje //////////// i jeszcze jedna drobnostka czy ktoś może przesłać zdjęcie gdzie znajduje się korek spustowy oleju ( SKRZYNIA BIEGÓW ) i ile oleju mieści się
CZEKAM NA WASZE ODPOWIEDZI I PORADY
[ Dodano: Pią Sty 02, 2009 22:09 ]
Witam was w nowym roku. Dzięki waszym zdjęcią zdołałem naprawic czujnik cofania wystarczyło wykręcić i popryskać płynem do czyszczenia styków, jestem zadowolony bo działa za co serdecznie dziekuje.
Natomiast problem z diodą w desce rozdzielczej nadal jest nie rozwiazany , dostosowałem się do waszych porad , ///moduł i inne styki przeczyscilem i nie stety nadal nie działa , nie miga ( DIODY BYŁY SPRAWDZANE I SĄ DOBRE ) , jezeli macie jakies pomysły to bardzo prosze pomóżcie za co z góry serdecznie dziękuje //////////// i jeszcze jedna drobnostka czy ktoś może przesłać zdjęcie gdzie znajduje się korek spustowy oleju ( SKRZYNIA BIEGÓW ) i ile oleju mieści się
CZEKAM NA WASZE ODPOWIEDZI I PORADY
|
|