Zobacz temat - [R75] Problem diody kierunkowskazu , światła cofania

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Problem diody kierunkowskazu , światła cofania

michal1212 - Wto Gru 30, 2008 21:49
Temat postu: [R75] Problem diody kierunkowskazu , światła cofania
Witam , kierunkowskazy działają ale miga tylko jedna lampka a druga nie , diody były sprawdzane i są dobre mimo to nie migają POMOCY CO ROBOC !! !!!! :beczy: :beczy: :beczy: :beczy: :beczy:
Konix - Wto Gru 30, 2008 21:51

Która nie miga ?
michal1212 - Wto Gru 30, 2008 21:52

kontrolka rover 75 :beczy: :beczy: :beczy:
zapal - Wto Gru 30, 2008 21:53

chodzi ci pewnie o diode w liczniku od kierunku?? pamietaj wiec kolego dioda posiada polaryzacje i wazne jest aby plus do plusa mnius do minusa inaczej bedzie kiszka... dioda to nie zarowka i ma znaczenia jak ja wkrecisz!!!
Brt - Wto Gru 30, 2008 21:53

--------------------------------------------------
dopisek od moderatora:
michal1212, jeśli chcesz, by temat nadal funkcjonował i nadal chcesz uzyskiwać
odpowiedzi na swoje pytanie to popraw proszę nazwę tematu na
obowiązującą na naszym forum (użyj funkcji w swoim pierwszym poście) ...
... a wystarczyło przeczytać TO :cool:
--------------------------------------------------

I napisz po kolei CO CI NIE MIGA ?? Bo ja nie rozumiem :| W R75 są diodowe kierunkowskazy ?? coś mi się wydaje, że nie :roll:

michal1212 - Wto Gru 30, 2008 21:55

Tak tylko ja nic nie grzebałem raz migała a raz nie teraz już nie miga wcale i nie wiem co robic?????? :beczy: a elektryk tylko sprawdzał i mówił ze diody sa ok :beczy: :beczy:
zapal - Wto Gru 30, 2008 21:58

to tepy z niego elektryk ... skoro sparwdzil i nie stweirdzil co jest nie tak.. lub poporstu zle wkrecil.. albo nie dokrecil.. albo i ktorys ze stykow sie wygial lub zasniezal i poprostu nie fryka:D zamiast plakac na frum pozagladaj troche popatrz posprawdzaj to nie trudne..
michal1212 - Wto Gru 30, 2008 22:06

Chyba sie nie rozumiemy//// na pewno mam diody bo sam widzialem//// ale , wszystko działalo i od czasu do czasu raz migała a raz nie teraz juz wcale nie miga i jestem w kropce, poniewaz elektryk powiedział że jest to wina licznika bo coś nie łaczy w liczniku a naprawa takiego licznika jest bardzo kosztowna , chodzi mi oto czy mam dać do naprawy licznik czy na przyklad jest to jakas bzdura ////NA MARGINESIE JESTEM TU PO RAZ PIERWSZY I Z GÓRY DZIĘKUJE ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI . LICZE NA DOBRĄ PORADE :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
zapal - Wto Gru 30, 2008 22:10

kolego ale napisalem ci co zrobic.. skoro mowil ze nie laczy to.. ktorys styk jest przerwany.. lub zasniezaly..

co mozesz zrobic:

wyjac go i popatrzec z weizchu na to...
zamienic diody...
wyczyscic styki...

a na koniec kliknac pomogl na forum hehe pozdrawiam ..

a jesli ci sie niechce lub nie wiesz jak sie za to zabrac zostaje naprawa.. ale ja bym wolal sam to zrobic szzcegolmnie za napewno chodzi o glupote jakas...

Brt - Wto Gru 30, 2008 22:11

michal1212 napisał/a:
NA MARGINESIE JESTEM TU PO RAZ PIERWSZY

to zastosuj się do tego co Ci napisałem wyżej na czerwono :!: i wtedy będziesz żył w zgodzie z pozostałymi uzytkownikami forum :!:

zapal - Wto Gru 30, 2008 22:12

o wlasnie zapomnialem dodac to co kolega brt napisal hehe to to przede wszystkim :)
michal1212 - Wto Gru 30, 2008 22:17

zapal napisał/a:
kolego ale napisalem ci co zrobic.. skoro mowil ze nie laczy to.. ktorys styk jest przerwany.. lub zasniezaly..

co mozesz zrobic:

wyjac go i popatrzec z weizchu na to...
zamienic diody...
wyczyscic styki...

a na koniec kliknac pomogl na forum hehe pozdrawiam ..

a jesli ci sie niechce lub nie wiesz jak sie za to zabrac zostaje naprawa.. ale ja bym wolal sam to zrobic szzcegolmnie za napewno chodzi o glupote jakas...

ok ale ja moge tylko wyczyścic styki a diody nie mam pojęcia jak je wyjąć ?? ????

zapal - Wto Gru 30, 2008 22:20

nie jestem pewnie na 100% czy tam sa takie same czy inne jak w moim modelu ( moge sie mylic ) ale jesli sa w takim plastikowym kubeczku.. to przekrecasz i wyjmujesz i to wszystko... tu prosze kogos o potwierdzenie kto w tym modelu przy tym grzebal/...
michal1212 - Wto Gru 30, 2008 22:24

diody są w parze po dwie sztuki kwadratowe ,,//// a jak sobie gadamy to może napiszecie mi jak naprawić swiatlo cofania ,, bo w jakims poście przeczytałem że nalezy skrecic kola mocno w prawo i złączyc jakiś kable ale ja byłem zobaczyć skrecilem koła i zadnuch kabli nie widać hmmmmm :cry: :cry: :cry: :cry:

TOTALNA ZAŁAMKA :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

zapal - Wto Gru 30, 2008 22:28

takie?

michal1212 - Wto Gru 30, 2008 22:31

zapal napisał/a:
Obrazek

takie?

NIE SĄ KWADRATOWE INNE NIŻ PRZEDSTAWIASZ MI NA ZDJECIU

zapal - Wto Gru 30, 2008 22:35

w takim razie nie wiem ew. zrob zdjecie to bede ci mogl cos powiedziec...
michal1212 - Wto Gru 30, 2008 22:37

OK DZIĘKI ZROBIE I SIE ODEZWIE /////A Z ŚWIATŁAMI COFANIA PORZDZISZ COŚ ?? ????
zapal - Wto Gru 30, 2008 22:44

niestety nie mam takiego roverka wiec nie znam sie na jego problemach ze tak powiem :) zmien tytul tematu to ci ktos pomoze

tak to powinno przykladowo wygladac wygladac:

[r75 2.0 16v 2002r] problem z dioda od kierunkowskazow, +brak swiatel cofania

Brt - Wto Gru 30, 2008 22:53

:brawa: za temat :ok: a teraz jak masz odrobinę checi i wiedzy elektrycznej to rozbieraj zegary i szukaj usterki :ok: ;)
zapal - Wto Gru 30, 2008 22:55

hehe widzisz kolego brt mam wiekszy dar przekonywania od ciebie hehehe :D
Brt - Wto Gru 30, 2008 22:58

zapal, jedna nawrócona owieczka większą radosć czyni, niż 99 poprawnie piszących tematy :P ;)

[ Dodano: Wto Gru 30, 2008 22:59 ]
PS. gdzie jest to ... Google ;> :P

tommsz - Wto Gru 30, 2008 23:00

Czujnik od świateł jest dostępny po skręceniu kół w prawo w okolicy gdzie półośka "wchodzi" do skrzyni biegów. Można sięgnąć ręką bez zdejmowania koła. Potrzebny do wykręcenia klucz oczkowy 19nastka.
zapal - Wto Gru 30, 2008 23:09

google jest wszedzie:D a jak tam czegos nie ma to, to nie istnieje.. tak gorole gadajom...

powiem tak dobry internauta bez google nie da rady...
tak samo jak dobry posiadacz roverka bez tego forum :d :P

ps. nie odbiegajac od tematu widzisz kolego zmieniles nazwe tematu i juz znalazl sie dobry czlowieczek z checia pomocy...

sknerko - Sro Gru 31, 2008 09:52

diody w licznikach są niewymienne wlutowane na stałe jak nie świecą to poszukaj czy wszystkie żarówki w kierunkach działają i są sprawne bo o ile mnie pamięć nie myli jak wyjąłem dwie żarówki na raz znaczy tylną i przednią to nie migała kontrolka.

[ Dodano: Sro Gru 31, 2008 09:53 ]
Albo faktycznie styki, u mnie sprej "KONTAKT" najlepszym przyjacielem ROVERKA

michal1212 - Sro Gru 31, 2008 11:31

sknerko napisał/a:
diody w licznikach są niewymienne wlutowane na stałe jak nie świecą to poszukaj czy wszystkie żarówki w kierunkach działają i są sprawne bo o ile mnie pamięć nie myli jak wyjąłem dwie żarówki na raz znaczy tylną i przednią to nie migała kontrolka.

[ Dodano: Sro Gru 31, 2008 09:53 ]
Albo faktycznie styki, u mnie sprej "KONTAKT" najlepszym przyjacielem ROVERKA

Witam przyjacielu jak juz wspomniałem wszystko dziala i kierunkowskazy świecą ale na desce rozdzielczej nie miga :beczy: :beczy: :beczy: :beczy: :beczy:

[ Dodano: Sro Gru 31, 2008 11:33 ]
a co do styków to macie na mysli styki ,które łączy sie deske rozdzielczą /////

sknerko - Sro Gru 31, 2008 11:56

michal1212 napisał/a:

Tak o te za zegarami tam są chyba dwie kostki i przychodzi mi jeszcze do głowy żeby wyjąć i włożyć moduł świateł może tam coś nie styka

michal1212 - Sro Gru 31, 2008 12:02

sknerko napisał/a:
michal1212 napisał/a:

Tak o te za zegarami tam są chyba dwie kostki i przychodzi mi jeszcze do głowy żeby wyjąć i włożyć moduł świateł może tam coś nie styka

Moduł świateł nie bardzo jaże gdzie i co to jest

sknerko - Sro Gru 31, 2008 12:08

ta skrzynka na czubku której masz włącznik świateł i pokrętło do regulacji podświetlenia wsaźników i reszty

[ Dodano: Sro Gru 31, 2008 12:09 ]
po lewej ręce na wysokości kolan obok kierownicy :smile:

michal1212 - Sro Gru 31, 2008 12:11

ok ale czy to ma jakiś wpływ na to , że kontrolka od światrł kierunkowskazu będzie działać ?? ???? :wink:
sknerko - Sro Gru 31, 2008 12:25

Obstawiam że informacja do zegarów o działających kierunkach musi iść jakimś przewodem z komputera świateł.
ENU - Sro Gru 31, 2008 14:05

LSM

Czujnik cofania

sknerko - Sro Gru 31, 2008 14:14

Nie miałem zdrowia w sylwestra grzebać w RAVE wycinać obrazki i obrabiać ale przemknął mi taki pomysł przez głowę
michal1212 - Sro Gru 31, 2008 14:29

Dzięki chłopaki zaraz po pierwszym pójde i pogrzebie a jak to nie pomoże to odezwie się
Życze wam wszystkiego dobredgo w nowym roku :smile: :smile: :smile:

[ Dodano: Pią Sty 02, 2009 18:51 ]
Witam was w nowym roku. Dzięki waszym zdjęcią zdołałem naprawic czujnik cofania wystarczyło wykręcić i popryskać płynem do czyszczenia styków, jestem zadowolony bo działa za co serdecznie dziekuje.
Natomiast problem z diodą w desce rozdzielczej nadal jest nie rozwiazany , dostosowałem się do waszych porad , ///moduł i inne styki przeczyscilem i nie stety nadal nie działa , nie miga ( DIODY BYŁY SPRAWDZANE I SĄ DOBRE ) , jezeli macie jakies pomysły to bardzo prosze pomóżcie za co z góry serdecznie dziękuje //////////// i jeszcze jedna drobnostka czy ktoś może przesłać zdjęcie gdzie znajduje się korek spustowy oleju ( SKRZYNIA BIEGÓW ) i ile oleju mieści się

CZEKAM NA WASZE ODPOWIEDZI I PORADY :cool: :cool: :cool: :cool: :cool: :cool: :cool: :cool: :cool: :ok: :ok: :ok:

[ Dodano: Pią Sty 02, 2009 22:09 ]
Witam was w nowym roku. Dzięki waszym zdjęcią zdołałem naprawic czujnik cofania wystarczyło wykręcić i popryskać płynem do czyszczenia styków, jestem zadowolony bo działa za co serdecznie dziekuje.
Natomiast problem z diodą w desce rozdzielczej nadal jest nie rozwiazany , dostosowałem się do waszych porad , ///moduł i inne styki przeczyscilem i nie stety nadal nie działa , nie miga ( DIODY BYŁY SPRAWDZANE I SĄ DOBRE ) , jezeli macie jakies pomysły to bardzo prosze pomóżcie za co z góry serdecznie dziękuje //////////// i jeszcze jedna drobnostka czy ktoś może przesłać zdjęcie gdzie znajduje się korek spustowy oleju ( SKRZYNIA BIEGÓW ) i ile oleju mieści się

CZEKAM NA WASZE ODPOWIEDZI I PORADY