|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Wytrącanie się parafiny
baki-79 - Pią Sty 09, 2009 19:15 Temat postu: [R400] Wytrącanie się parafiny Witam.od wiosny jestem posiadaczem ropniaczka,ostatnio dowiedzialem sie ze podczas wysokich mrozow jakie np.ostatnio nas odwiedzily,wytrąca sie parafina,a ja nie zastosowalem zadnego srodka ktory temu zapobiega,czy mam sie martwic na zapas,czy mozna to jakos sprawdzic lub wyczyscic,gdzie to sie osadza,i czym to sie objawia...?Pozdrawiam
mcteusz - Pią Sty 09, 2009 19:22
Jeśli Twój Roverek jeździ to nie masz się czym martwić. Dolej jakiegoś depresatora i śmigaj.
Kryształki parafiny osadzają się w filtrze paliwa i potrafią go zablokować (co u Ciebie nie miało miejsca). Prewencyjnie możesz wymienić filtr na nowy- dużo nie kosztuje.
baki-79 - Pią Sty 09, 2009 19:32 Temat postu: czy osadzona parafina ma wplyw na moc? narazie nie wykazuje objawów ale czy jest mozliwe ze przez to straci troche moc...?
Brt - Pią Sty 09, 2009 23:26
Raczej zacznie przerywać, nie bedzie mógł wkręcać się na obroty itp. Zimą przy wiekszych mrozach można dolać jakiś uszlachetniacz lub po prostu trochę benzyny (10% ilosci ropy)
skuter - Sob Sty 10, 2009 09:02
Brt napisał/a: | Raczej zacznie przerywać, nie bedzie mógł wkręcać się na obroty itp. Zimą przy wiekszych mrozach można dolać jakiś uszlachetniacz lub po prostu trochę benzyny (10% ilosci ropy) |
A jeśli zaczął przerywać i dolanie benzyny nie pomogło? Jest na to jakaś rada czy nie obejdzie się bez mechanika?
Dodam, że objawy są takie, że silnik gaśnie w trakcie jazdy, bez żadnej reguły - i na wysokich i niskich obrotach, i w trakcie przyspieszania i zwalniania. Może to przypadek, ale raz (w czwartek) wszystko wróciło do normy po zatankowaniu BP Ultimate Diesel, ale od wczoraj znowu gaśnie i nic nie pomaga...
Borek - Pon Sty 12, 2009 14:11
Witam maiłem podobne objawy wymieniłem filtr paliwa i wróciło wszystko do normy Pozdrawiam
|
|