Zobacz temat - [R400] Rolka paska klinowego

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Rolka paska klinowego

konradlot - Pon Sty 12, 2009 10:47
Temat postu: [R400] Rolka paska klinowego
Mam pytanie czy przy zmianie rolki napinacza na pasku alternatora musze odkręcić rolkę z napinaczem czy wystarczy tylko rolkę. Mam samą rolkę i właśnie się zastanawiałem. Prosze o pomoc :)
Brt - Pon Sty 12, 2009 10:49

Jak samą rolke wymieniasz to tylko rolkę wykrecasz :) Wymieniając napinacz trzeba wykręcić najpierw rolke i dopiero napinacz, bo rolka zasłania śrube mocowania napinacza :ok:
konradlot - Pon Sty 12, 2009 11:03

Dzięki Brt to biorę się za to.
Jeszcze jedno- jak tą starą rolkę odkręce to czy normalnie wkręce nową czy będe musiał się męczyć z naciąganiem napinacza?

Brt - Pon Sty 12, 2009 12:24

Naciągasz, a właściwie to luzujesz (odciągasz w kierunku tyłu auta) napinacz tylko podczas zakładania i zdejmowania paska (klucz 15 najlepiej długi płaski lub oczkowy - u mnie najłatwiej zdjąć pasek z koła klimatyzacji), a jak masz pasek zdjęty, to rolkę zdejmujesz i zakładasz bez problemów ;)
konradlot - Pon Sty 12, 2009 14:27

Dzięki Brt właśnie zakończyłem operacje rolka :) ale okazało sie, że ta nowa co mam jest troche inna (troszke mniejsza). Taka sama jest na intercars. I nie wiem ale nie chce zabardzo wejść za krótka śruba jest chyba, że może na odwrót bo w moim nie jest rolka "symetryczna" a ta nowa ma takjakby wystający walec i nie wiem może to ma być po zewnętrznej ale nie próbowałem bo jak zobaczyłem że jest o jakieś 3-4mm mniejsza wkręciłem spowrotem starą. Teraz kunia nie wiem skąd wziąść taka jaką ja mam. :( Chyba że ta jest też ok.
Brt - Pon Sty 12, 2009 14:31

hmmmm rolka jest u Tomiego napewno dostępna .... Czy Ta Twpoja mniejsza zda egzamin to nie wiem niestety :roll:
konradlot - Pon Sty 12, 2009 14:48

Kwestia tego że ja należe do tych co zwiali :) do Anglii i tu borykam sie z angielską technologią. Jeżeli jutro nie dorwę takiej rolki to zobacze u Tomiego tylko czy wyśle do Anglii. :roll:
Brt - Pon Sty 12, 2009 15:10

aa nie zauważyłem ;) ale hmmm pasuje ta rolka od wielu modeli aut ... niestety dokłądnie Ci nie podam od jakich