|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 1.4 16v 99rok] Wymiana płynu hamulcowego
Michal - Pon Lut 09, 2009 17:56 Temat postu: [R200 1.4 16v 99rok] Wymiana płynu hamulcowego Chciałbym wymienić u siebie w Roverku płyn hamulcowy, czy ktoś mógłby mi poradzić jak to zrobić, ewentualnie może ktoś już coś takiego z forumowiczów robił, będe wdzięczny za pomoc. Po drugie jaki płyn najlepiej zalać DOT-4, DOT-5.1 czy DOT-5?
Lechos - Pon Lut 09, 2009 18:04
masz TUTAJ cos o tym
szukajka chyba nie nawalila?
BoloSr - Pon Lut 09, 2009 18:04 Temat postu: Re: [R200 1.4 16v 99rok] Wymiana płynu hamulcowego
michal21dna napisał/a: | Chciałbym wymienić u siebie w Roverku płyn hamulcowy, czy ktoś mógłby mi poradzić jak to zrobić, ewentualnie może ktoś już coś takiego z forumowiczów robił, będe wdzięczny za pomoc. Po drugie jaki płyn najlepiej zalać DOT-4, DOT-5.1 czy DOT-5? |
nie mam problemu potrzeba 2 osob najlpeij a co do plynu to Dot-4 lub Dot-5.1
jedna siedzi w aucie a druga najlepij w kanale :0
i ta w kanale dobiera sie do tylnego odpowietrznika an poczatku a w tym czasie ta w samochodize pedaluje pedalem hamulca
jak lecie 3/4 plynu ze zbiornicza dolewamy do pelna i spuszczamu znowu troche i idzeimy do drugiego kola i spuszcamy troche i dolewamy znowu do pelna plynu do zbiornika
nastepnie atakujemy przednie kolo i tez spuszczamy troche i dolewamy do pelna nastepnie robiony to przy ostatnim kole i nalewamy do maxa plynu i powinno byc miodzilo
Michal - Pon Lut 09, 2009 18:08 Temat postu: Re: [R200 1.4 16v 99rok] Wymiana płynu hamulcowego BoloSr Jeśłi dobrze zrozumiałem to zaczynam od najdalszego koła kończąc na najbliższym od zbiorniczka na płyn hamulcowy.
BoloSr - Pon Lut 09, 2009 18:09 Temat postu: Re: [R200 1.4 16v 99rok] Wymiana płynu hamulcowego
michal21dna napisał/a: | BoloSr Jeśłi dobrze zrozumiałem to zaczynam od najdalszego koła kończąc na najbliższym od zbiorniczka na płyn hamulcowy. |
dokładnie :)
lysy229 - Pon Lut 09, 2009 18:11 Temat postu: Re: [R200 1.4 16v 99rok] Wymiana płynu hamulcowego
michal21dna napisał/a: | BoloSr Jeśłi dobrze zrozumiałem to zaczynam od najdalszego koła kończąc na najbliższym od zbiorniczka na płyn hamulcowy. |
Witam dokładnie tak jak koledzy napisali.Ale gdyby coś się niedaj Boże zapowietrzyło to odpowietrzanie zaczynasz od najdalej oddalonego koła i
1.ktoś depta kilka krotnie i przytrzymuje pedała ty delikatnie odkręcasz odpowietrznik tak żeby ta osoba poczuła że pedał delikatnie zszedł na dół,uważając przy tym na to żeby się nie popryskać najlepiej do czegoś w miarę możliwości złapać płyn.
wwekol - Pon Lut 09, 2009 19:34
na odpowietrznik załóż wężyk gumowy i włóż go do słoika z nalanym płynem w czasie pompowania obserwuj czy w wężyku nie pojawiają się bąbelki najlepiej zrobić 2 lub nawet 3 serie odpowietrzania. A i taka mała rada odpowietrznik odkręcaj najlepiej kluczem oczkowym ale takim z sześcioma płaszczyznami aby każdy bok odpowietrznika dolegał do klucza i odkręcaj z uczuciem bo jak ukręcisz odpowietrznik do dupa blada i będziesz miał w tedy zabawę. A mam pytanie czemu chcesz wymienić płyn??
BoloSr - Pon Lut 09, 2009 19:36
wwekol napisał/a: | na odpowietrznik załóż wężyk gumowy i włóż go do słoika z nalanym płynem w czasie pompowania obserwuj czy w wężyku nie pojawiają się bąbelki najlepiej zrobić 2 lub nawet 3 serie odpowietrzania. A i taka mała rada odpowietrznik odkręcaj najlepiej kluczem oczkowym ale takim z sześcioma płaszczyznami aby każdy bok odpowietrznika dolegał do klucza i odkręcaj z uczuciem bo jak ukręcisz odpowietrznik do dupa blada i będziesz miał w tedy zabawę. A mam pytanie czemu chcesz wymienić płyn?? |
dobrze radzisz a co do reszty to plyn sie wymienia tak samo jak plyn w ukladzie chlodzenia
Michal - Pon Lut 09, 2009 21:19
Bo wydaję mi się że poprzedni właściciel płynu hamulcowego nie wymieniał, a z tego co czytałem to co 40 tys. powinno się to zrobić, więc najwyższy czas, a po drugie miesiąc temu wymieniłem tarcze i klocki z przodu firmy ATE i jakoś nie zauważyłem zbytniej poprawy, więc mam nadzieje że to pomoże. Aha i jeszcze jedno przy ostrym hamowaniu czuć w pewnym momencie że auto zaczyna słabiej hamować, więc stwierdziłem że jak wymienię płyn to będzie poprawa.
Kozik - Pon Lut 09, 2009 21:47
michal21dna ja miałem tak jak Ty tylko dodatkowo drgania przy hamowaniu z dużej prędkości, wymieniłem tarcze na ATE, klocki Ferodo, płyn dot5.1 i nastąpiła niewielka poprawa. Także nie myśl, że wymiana płynu zrobi Ci kosmos
Michal - Wto Lut 10, 2009 00:49
Niewielka ale zawsze poprawa. Ja dużo jeżdżę po mieście więc hamuje też dość często więc wymienię ten płyn i się zobaczy. A i jeszcze pytanie ile tego płynu wchodzi do układu hamulcowego?
azer - Wto Lut 10, 2009 03:05
michal21dna napisał/a: | A i jeszcze pytanie ile tego płynu wchodzi do układu hamulcowego?
|
Do R25 według opisu z danych technicznych to 1L. Więc w 200tce pewnie tyle samo
Kozik - Wto Lut 10, 2009 07:26
Ja kupiłem litrową buteleczkę i została mi prawie połowa
|
|