|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 800 - [R800] Nie żyje tempomat, potrzebny schemat
Tomek1212 - Czw Lut 19, 2009 19:27 Temat postu: [R800] Nie żyje tempomat, potrzebny schemat Witam, tak jak w temacie poszukuje jakiś pomocy technicznych na temat tempomatu w roverach serii 800. Po demontażu liczników przestał działać tempomat, wyłączyło się też podświetlenie przycisku do włączania tempomatu. Bezpieczniki pod kierownicą i pod maską są wszystkie sprawne. Jeżeli ktoś już przez to przechodził to proszę śmiało się wypowiadać, będe też bardzo wdzięczny za schemat.
pozdr.
AndrewS: edycja tematu
blue827 - Czw Lut 19, 2009 20:45 Temat postu: Re: [R800] Nie żyje tempomat, potrzebny schemat
Tomek1212 napisał/a: | wyłączyło się też podświetlenie przycisku do włączania tempomatu. |
Tzn gdy wciskasz przycisk to nie zapala się ten pomarańczowy symbol autostrady nad przyciskiem? bo podświetlenia (takie jak przycisków od klimy) tam chyba nie ma, przynajmniej u mnie.
IMO spróbuj jeszcze kilka razy ten przycisk poprzyciskać, u mnie zauważyłem że muszę kilka razy postukać, tak samo nie kontaktują za pierwszym razem przyciski do włączania przeciwmgielnych.
Ale tak wogóle to tempomat u mnie też nie działa (kiedyś działał) , tzn nawet jak włączę przyciskiem te 'podświetlenie' to i tak gdy naciskam SET przy kierownicy to nic się nie dzieje. Pare stron schematów są w Mk2 Electrical.pdf.
Tomek1212 - Czw Lut 19, 2009 22:17
Podświetlenie jest, tzn było wcześniej. Przycisk wymieniłem na inny(bo stary załączał, ale musiałem trzymać cały czas wciśnięty żeby działało), ale o takich samych parametrach więc to napewno nie jest jego wina. Kontrolka w licznikach się nie zapala, ogólnie wydaje mi się, że cały układ jest wyłączony.
AndrewS - Czw Lut 19, 2009 23:54
hmm w rave sa schematy chyba tez tempomatu
Tomek1212 - Pią Lut 20, 2009 00:40
Witam
Właśnie oglądam MK2 Electrical.pdf i mam do was pytanie, nie wiecie może gdzie znajduje się C.C.U. (Cruise Control Unit)
Konix - Pią Lut 20, 2009 06:22
Nie wiem gdzie znajduje się C.C.U. , ale na twoim miejscu szukałbym poluzowanej wtyczki w okolicach liczników.
blue827 - Pią Lut 20, 2009 07:43
Tomek1212 napisał/a: |
Właśnie oglądam MK2 Electrical.pdf i mam do was pytanie, nie wiecie może gdzie znajduje się C.C.U. (Cruise Control Unit) |
w tym pdf'ie patrzysz na schemacie jaka wtyczka jest podpięta do tego (Cruise Control Unit), np C86, teraz idziesz na koniec dokumentu i tam jest lista wszystkich wtyczek. C86 jest opisana jako 14 pinowa , i przedstawiona na obrazku nr 103 (wcześniej w tym dokumencie).
Wg tamtego obrazka (marnej jakości) jest to gdzieź nad pedałami, tak jakby przymocowane do blachy z przodu lub słupka po lewej stronie.
Ale pewnie to coś poluzowane za tą tablicą wskaźników skoro tam coś robiłeś. Szkoda że tak nawalili tych kabli w tym modelu, zupełnie niepotrzebnie.
Tomek1212 - Pią Lut 20, 2009 09:12
Blue827, w każdym tego typu samochodzie jest tak dużo kabli, wiązek i wtyczek.
Przy licznikach raczej wszystko jest podpięte, popatrze na ten C.C.U., bo tam podobno przy nim jest bezpiecznik.
blue827 - Pią Lut 20, 2009 09:22
Tomek1212 napisał/a: | Blue827, w każdym tego typu samochodzie jest tak dużo kabli, wiązek i wtyczek.
|
ale jednak stare amerykańce już w latach 70tych miały lepszy wypas, a instalacje elektryczne proste jak drut, schematy to zaledwie pare kartek, a nie 500 stron. A i tak ten pdf nie pokrywa wszystkiego , nie ma np takich szczegółów jak schemat skrzynki przekaźników fotela.
Tomek1212 - Sob Lut 21, 2009 18:15
Ok, naprawiłem już. Dzięki wszystkim za pomoc.
Jak się okazało uszkodzony był włącznik tempomatu i spaliły się na raz obie żaróweczki. Troche to dziwne, ale tak właśnie było. Teraz tempomacik działa elegancko.
Senn - Sob Lut 21, 2009 22:58
Tak na uzupelnienie to CCU to nie jest Cruise Control Unit tylko Central Control Unit i jest to pucha ktora odpowiada za cala elektronike. Znajduje sie nad pedalami.
Tomek1212 - Sob Lut 21, 2009 23:13
Bardzo możliwe.
Po naprawieniu tempomatu zauważyłem, że podczas jazdy z częstotliwością około 0,2Hz słychać tykanie przekaźnika gdzieś pod deską rozdzielczą. Na zapalonym silniku na postoju tego nie słychać.
Ciekawa przypadłość...
Marcin_Pycia - Sro Lut 25, 2009 20:20
mam problem z tempomatem, napiszcie gdzie dokładnie szukać ten wyłącznik tempomatu. wewnątrz samochodu czy pod pikrywą silnika
|
|