Zobacz temat - problem z rejestracja

Forum Klubu ROVERki.pl

Prawo i ubezpieczenia - problem z rejestracja

lukasz17 - Czw Lut 26, 2009 10:51
Temat postu: problem z rejestracja
Witam mam takie pytanie bo kupilem samochod od kumpla ,on natomiast kupil od I wlasciciela ale go nie przerejestrowal tylko jezdzil na umowie(ale jej nie oskarbil) i teraz sprzedal go mi spisując umowe miedzy mna a moim kumplem i czy ja mogę go normalnie zarejestrowac czy moj kumpel musi oskarbic umowe i dopiero bede mogl zarejestrowac??
Dzieki za pomoc:) :pub:

spider666 - Czw Lut 26, 2009 12:10

najlpiej by chyba bylo zebys spisal umowe miedzy toba a I wlascicielem. a miedzy nimi umowe wyrzucic

[ Dodano: Czw Lut 26, 2009 12:11 ]
a gdzies w urzedach sie pojawily wogole dane drugiego wlasciciela?

lukasz17 - Czw Lut 26, 2009 13:48

wlasnie chyba sie pojawily bo ten pierwszy wlascciel pewnien zglosil ze samochod sprzedal:/
maciej - Czw Lut 26, 2009 14:12

lukasz17 napisał/a:
Witam mam takie pytanie bo kupilem samochod od kumpla ,on natomiast kupil od I wlasciciela ale go nie przerejestrowal tylko jezdzil na umowie(ale jej nie oskarbil) i teraz sprzedal go mi spisując umowe miedzy mna a moim kumplem i czy ja mogę go normalnie zarejestrowac czy moj kumpel musi oskarbic umowe i dopiero bede mogl zarejestrowac??

Jeśli masz ciągłość umów, to możesz, a kumpla będzie skarbówka ścigać. ;)

W moim urzędzie już nie pytają nawet o kwity ze skarbówki (kiedyś pytali), bo mówią, że "fiskus sobie poradzi". :)

Teraz pytają tylko o przegląd i aktualne OC.

piter34 - Czw Lut 26, 2009 15:37

maciej napisał/a:
W moim urzędzie już nie pytają nawet o kwity ze skarbówki (kiedyś pytali), bo mówią, że "fiskus sobie poradzi". :)

U mnie to samo. :ok:

lukasz17, z umową zawartą między kolegą a Tobą, oraz z umową zawartą między kolegą i I właścicielem idź do urzędu i rejestruj auto :ok:

maciej - Czw Lut 26, 2009 15:44

spider666 napisał/a:
najlpiej by chyba bylo zebys spisal umowe miedzy toba a I wlascicielem. a miedzy nimi umowe wyrzucic

To słaba opcja, chyba, że udałoby się z datą z wczoraj, bo inaczej to skarbówka siądzie na lukasz17, a nie na koledze, a do tego problemy z OC - zależy na kogo było wypisane itd.

Poza tym, jeśli właściciel zgłosił sprzedaż do urzędu, to po zawodach, bo wtedy dopiero zrobi się sajgon - kiedyś dla "znajomego znajomego" pytałem o podobną sprawę znajomą panią prokurator i wynik był taki, że należy czekać 3 lata na "zasiedzenie w dobrej wierze".

Generalnie w tej chwili to:
piter34 napisał/a:
lukasz17, z umową zawartą między kolegą a Tobą, oraz z umową zawartą między kolegą i I właścicielem idź do urzędu i rejestruj auto :ok:

A kolega niech się martwi, jak olał skarbówkę. ;)

A tak serio, to można koledze doradzić zgłoszenie się do US z umową i zgłoszenie tzw. "czynnego żalu" - zapłaci podatek + odsetki ustawowe, ale nikt go nie będzie za to ścigać i nie ukara go za to. :ok:

lukasz17 - Czw Lut 26, 2009 16:00

to tak trezba zrobic pojsc z umowa miedzy I wlascicielem a moim kumplem i z umowa moja z kumplem i rejestrowac:) a ubezpieczenie juz na mnie stoi bo sie skaczylo i na siebie ubezpieczylem
Wielkie dzieki Koledzy za pomoc:)

piter34 - Pon Mar 02, 2009 11:38

lukasz17 napisał/a:
to tak trezba zrobic pojsc z umowa miedzy I wlascicielem a moim kumplem i z umowa moja z kumplem i rejestrowac:)

Weź jeszcze polisę OC, dowód rejestracyjny i kartę pojazdu ;)

lukasz17 - Pon Mar 02, 2009 21:45

polisa juz stoi na mnie a dowod na 1 wlasciciela a karty pojazdu nie ma bo on byl dawno sprowadzony i wtedy jescz enie wyrabiali kart pojazdu