Zobacz temat - [R200 all] kod kluczyków

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 all] kod kluczyków

namiko - Pią Mar 13, 2009 00:14
Temat postu: [R200 all] kod kluczyków
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić do czego służy kod kluczyków, skoro w Roverkach kluczyk można sobie dorobić bez żadnych ceregieli w każdym punkcie ślusarskim?
thef - Pią Mar 13, 2009 00:18

namiko napisał/a:
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić do czego służy kod kluczyków, skoro w Roverkach kluczyk można sobie dorobić bez żadnych ceregieli w każdym punkcie ślusarskim?
Być może do tego, by podać go producentowi, żeby wykonał kopię zarówno klucza jak i pilota z immo.
namiko - Pią Mar 13, 2009 00:21

Cytat:
pilota z immo

Bez jeżdżenia z autem i testbooka?

thef - Pią Mar 13, 2009 00:24

namiko napisał/a:
Bez jeżdżenia z autem i testbooka?
Wydaje mi się, że tak, po prostu podajesz w serwisie kod i dostajesz (za opłatą pewnie) dodatkowy komplet.
namiko - Pią Mar 13, 2009 00:27

Super sprawa tylko... dokąd wysłać taką prośbę skoro autoryzowany serwis już nie istnieje?
thef - Pią Mar 13, 2009 00:41

Cytat:
Super sprawa tylko... dokąd wysłać taką prośbę skoro autoryzowany serwis już nie istnieje?
A co się stało w ogóle? Może nie trzeba aż tak kombinować, może wystarczy kupić pilota i kluczyk, kluczyk dorobić w punkcie, a pilota zaprogramować na T4 :) ?
gralu - Pią Mar 13, 2009 00:45
Temat postu: Re: [R200 all] kod kluczyków
namiko napisał/a:

Kod jest zapisany w kluczyku. Immo sczytuje go gdy wkładasz kluczyk do stacyjki. Chodzi tu o kluczyk który ma w sobie pilot, a kluczyk od rovera jest goły a pilot masz oddzielnie tylko przymocowany do niego i gdy jest blisko deski rozdzielczej jest ta sama procedura. Odczep pilot i wrzuć do kufra ciekawe czy odpalisz(warunek immo musi być uzbrojony) :rotfl:
Jeżeli chodzi o jakiś inny kod, to na pewno ustalisz to poprzez ASO.

namiko - Pią Mar 13, 2009 00:46

thef, nic, nic!!! Ciekawość tylko! Pytam z ciekawości. I z nudów. Młody zasnąć nie może to czuwam.... :wink:
No i dawno się nad tym zastanawiałam, bo przyznam, że z takim rozwiązaniem jak immo w pilocie zamiast w kluczyku to poza Roverkami się jeszcze nie spotkałam. Rozumiem, że praktycznie teraz kod kluczyków jest zbędny. Nie dręczę już - dobranoc! I dzięki! :mrgreen:

[ Dodano: Pią Mar 13, 2009 00:50 ]
gralu, ja to wszystko wiem. Mam oba kody, kartę itd. Pytanie jest czysto akademickie: po co? Skoro klucz nie jest szyfrowany, skoro immo jest gdzie indziej, skoro ASO nie istnieje - to bezwartościowy kod?

thef - Pią Mar 13, 2009 00:52

Gralu, zanim zaczniesz :rotfl: to poczytaj, że namiko ma w zasadzie 200kę.
namiko - Pią Mar 13, 2009 00:54

thef, to w R25 jest jakoś z tym inaczej?? :shock:
thef - Pią Mar 13, 2009 00:57

namiko napisał/a:
thef, to w R25 jest jakoś z tym inaczej?? :shock:
Nie wiem, być może. Może w nowszych modelach jest immo stałe (cewka, pętla) w kluczyku i reaguje na zbliżenie, a nie uruchamiane włączeniem pilota.
namiko - Pią Mar 13, 2009 00:59

Tylko się więc upewnię:
Cytat:
skoro ASO nie istnieje - to bezwartościowy kod?

Czy tak?

thef - Pią Mar 13, 2009 01:07

Jako takie ASO Rovera w Polsce nie istnieje, ale są byłe ASO i inne ścieżki, żeby ten kod nadawał się do wykorzystania ;)
namiko - Pią Mar 13, 2009 01:13

Dzięki - jeszcze raz. :smile:
Młody usnął. Uff... Ja też znikam. Dzięki za zainteresowanie i udział w - w zasadzie jałowej - dyskusji. Może jednak nie do końca...? :hm:

gralu - Pią Mar 13, 2009 01:19

thef napisał/a:
Gralu, zanim zaczniesz :rotfl: to poczytaj, że namiko ma w zasadzie 200kę.

A co to za różnica wyrzuć pilot i go odpal :rotfl: :idea:

200/25/400/45 tak jest nie wiem jak inne :bezradny:

namiko - Pią Mar 13, 2009 01:22

gralu, nie do końca rozumiem o co Ci chodzi. Wiem, że bez pilota nie ruszę. Ja pytam po co mi kod kluczyków? Nie pytam o kod immo....

[ Dodano: Pią Mar 13, 2009 01:23 ]
Zapomniałam: :rotfl3:

gralu - Pią Mar 13, 2009 01:31

namiko napisał/a:
Tylko się więc upewnię:
Cytat:
skoro ASO nie istnieje - to bezwartościowy kod?

Czy tak?

kod to kod na pewno nie jest bezwartościowy dziś ci nie potrzebny ale może przyjść owa chwila a tu :bezradny: :beczy:

lepiej niech zajdzie kurzem niż go wywalać kto wie co może być w przyszłości :wink:

namiko - Pią Mar 13, 2009 01:38

Cytat:
lepiej niech zajdzie kurzem niż go wywalać

Oczywiście. Niczego takiego nie zamierzam. :wink:
Tak tylko pytałam....

PHJOWI - Pią Mar 13, 2009 08:58

ludzie co wy wymyślacie ! :shock: ten kod służy tylko do dorobienia kluczy , a kod w pilotach jest zmienny i nigdy nie było bazy danych z kodami immo albo pilot. W przypadku rovera 75 jest taka baza i po podaniu numeru vin dostaje się klucz już dorobione konkretnie pod auto ale i tak też trzeba testbook zaprogramować.
namiko - Pią Mar 13, 2009 08:59

PHJOWI, to znaczy, że rzeczywiście ten kod jest bezużyteczny?

[ Dodano: Pią Mar 13, 2009 09:00 ]
Może nie do końca bezużyteczny - można dorobić kluczyk na podstawie kodu jeśli się nie ma żadnego kluczyka?

PHJOWI - Pią Mar 13, 2009 09:01

tak bo z tego co wiem xpart olał dorabianie i sprzedaje same nowe groty żeby samemu dorobić.
namiko - Pią Mar 13, 2009 09:05

Ostatnie durne pytanie: a z drugiej strony to działa? Czy można odczytać kod z kluczyka? Ojciec w swoim R45 nie ma tego kodu a lubi mieć wszystko w komplecie. Czy to możliwe?
thef - Pią Mar 13, 2009 09:32

PHJOWI napisał/a:
ludzie co wy wymyślacie ! :shock:
Co wymyślamy? Napisałem, ze kod służy do dorobienia kluczy wszystko inne było w formie przypuszczenia.
namiko - Pią Mar 13, 2009 09:45

Cytat:
wszystko inne było w formie przypuszczenia.

Cytat:
Być może do tego

Cytat:
Wydaje mi się

Potwierdzam. :mrgreen:
Ale dobrze, że PHJOWI się włączył w dyskusję. Wyjaśnił sprawę.

blackbetty - Pią Mar 13, 2009 13:50

ja niestety mam tylko 1 klucz do R.
Bez problemu mozna dorobić drugi? tez mam ten numer przy kluczyku

szoso - Pią Mar 13, 2009 13:54

blackbetty napisał/a:
ja niestety mam tylko 1 klucz do R.
Bez problemu mozna dorobić drugi? tez mam ten numer przy kluczyku

ja nie miałem takiego numeru przy kluczyku
ale kupiłem surowy kluczyk od tomateam i zwyczajnie dorobiłem u gościa który dorabia klucze i teraz mam dwa oryginalne kluczyki :smile:

namiko - Pią Mar 13, 2009 13:55

blackbetty, tak bez problemu. Problem jest tylko z pilotem, który ciut więcej kosztuje. Ale Jowi dorobi Ci go bez problemu. I będziesz mieć 2 komplety. Chyba że masz drugiego pilota.

[ Dodano: Pią Mar 13, 2009 13:58 ]
I tak jak się okazało w całej tej dyskusji kod kluczyków w przypadku gdy dysponuje się chociaż jednym kluczem do swojego auta jest po prostu zbędny. Idziesz do ślusarza a on Ci dorabia klucz jak do zwykłego zamka. Zakładasz dorobiony kluczyk na kółeczko z (działającym!) pilotem i już!

piotr8 - Pią Mar 13, 2009 15:45

A czy ten kod nie jest potrzebny do wyłączenia immo np. gdy padnie bateria w pilocie?
namiko - Pią Mar 13, 2009 15:49

piotr8, raczej nie sądzę.... Do wyłączenia immo potrzebny jest kod immo.
piotr8 - Pią Mar 13, 2009 16:04

namiko, a czy to nie jest ten kod przy kluczykach ? W instrukcji jest opisane jak kombinacją przekręcania kluczyka w zamku można wyłączyć immo, właśnie według tego kodu.
Chyba że piszemy o innym kodzie

namiko - Pią Mar 13, 2009 16:06

Tak, kod przy kluczykach to kod kluczyków, a kod immo to kod immo. Dwa różne kody. I lepiej nie noś kodu immo przy kluczykach... :mrgreen:

[ Dodano: Pią Mar 13, 2009 16:07 ]
I właśnie za pomocą kodu immo możemy wyłączyć immobiliser.

A właśnie! Czy jak pada wam bateria to możecie otworzyć auto "z kluczyka"? I zapalić? Bez udziału pilota? Pilot wówczas i tak musi być blisko, ale nie wyłącza się niczego guzikiem.

piotr8 - Pią Mar 13, 2009 16:20

Pilota chyba wtedy nie trzeba wcale mieć. To o jakim kodzie kluczyków mowicie ? Gdzie ten kod jest ?
namiko - Pią Mar 13, 2009 16:31

Cytat:
Pilota chyba wtedy nie trzeba wcale mieć

Jeśli kodem immo (kręcąc kluczykiem odpowiednią ilość razy) nie wyłączysz immo to zawsze musisz mieć pilota. Nawet jak jest zdechły. No i właśnie o to mi chodzi czy jak pilot ma trefną baterię to czy możecie otworzyć auto kluczykiem i rozbraja się wam wówczas immo?
Cytat:
To o jakim kodzie kluczyków mowicie ? Gdzie ten kod jest ?

Kod kluczyków jest 4-cyfrowy i poprzedzony literą R. Powinien być zapisany na karcie kodowej i na blaszce przy kluczykach.

piotr8 - Pią Mar 13, 2009 16:42

namiko napisał/a:
Kod kluczyków jest 4-cyfrowy i poprzedzony literą R. Powinien być zapisany na karcie kodowej i na blaszce przy kluczykach.

to już nic nie wiem bo kiedyś mi tłumaczono że to właśnie jest ten kod do immo, (zresztą to samo mówi instrukcja.)

namiko - Pią Mar 13, 2009 16:52

To dwa różne kody. Raczej na blaszce przy kluczykach jest kod kluczyków.
blackbetty - Pią Mar 13, 2009 16:53

dorobiony kluczyk działac będzie bez problemu z obecnym pilotem?
namiko - Pią Mar 13, 2009 16:53

Kod immo to inaczej kluczowy kod dostępu.

[ Dodano: Pią Mar 13, 2009 16:54 ]
Tak blackbetty. Mój ojciec sobie dorobił. Działa doskonale. Wiele osób dorabia, bo ten oryginalny - taki jakiś łamany jest trochę denerwujący.

blackbetty - Pią Mar 13, 2009 17:09

heh mi pasuje ten łamany, bo jest mniejsze prawdopodobieństwo że mi się złamie.
Przy wcześniejszym autku tak się stało 2x :D

A wiecie jakie są koszty nowego kluczyka, ewentualnie ile drugi pilot by mnie kosztował>?

szoso - Pią Mar 13, 2009 17:24

blackbetty napisał/a:
A wiecie jakie są koszty nowego kluczyka

http://www.tomateam.pl/sk...&m_dzial=&c=249
blackbetty napisał/a:
ewentualnie ile drugi pilot by mnie kosztował

http://www.tomateam.pl/sk...&m_dzial=&c=933
wszystko masz w podanych linkach :smile:

namiko - Pią Mar 13, 2009 17:43

blackbetty, kluczyk tyle ile u ślusarza zazwykłe dorobienie. Jeśli chcesz Roverowy kluczyk to kup u Tomiego surow (bez ząbków) i niech Ci ślusarz zrobi.

Pilot z programowaniem + diagnostyka komputerowa z kasowaniem błędów + podanie kodu immo jeśli go nie znasz u Jowiego 200 zł. Polecam!

szoso - Pią Mar 13, 2009 17:51

dorobienie zwykłego kluczyka kosztuje około 30zł(w tej cenie kluczyk) :smile:
piotr8 - Pią Mar 13, 2009 18:04

namiko, czyli reasumując jest jeden kod który służy do awaryjnego wyłączania immo, a do dorabiania kluczy nie potrzeba żadnych kodów.
blackbetty - Pią Mar 13, 2009 18:10

szosownik, dzięki dzięki - właśnie mialam tam zacząć szukanie :)
szoso - Pią Mar 13, 2009 18:49

piotr8 napisał/a:
a do dorabiania kluczy nie potrzeba żadnych kodów

coś kolega ciężko jarzy :wink:
bierzesz kluczyk idziesz z nim i ci dorabiają od ręki tak jak do zamka w drzwiach od domu :smile:

piotr8 - Pią Mar 13, 2009 18:54

szosownik napisał/a:
coś kolega ciężko jarzy
właśnie o tym pisze :roll:
szoso - Pią Mar 13, 2009 18:57

Cytat:
właśnie o tym pisze :roll:

a ja myślałem że zadałeś pytanie :wink:

namiko - Pią Mar 13, 2009 20:31

Cytat:
namiko, czyli reasumując jest jeden kod który służy do awaryjnego wyłączania immo, a do dorabiania kluczy nie potrzeba żadnych kodów.

No i właśnie pytanie, które mnie nurtowało brzmiało po co nam ten kod? Jowi mnie oświecił - zdarza się, ze ktoś może nie mieć żadnego kluczyka i wówczas jak ma dorobić? Podaje kod i już. Podejrzewam, że jest wiele osób, które mają przy kluczykach kod kluczyków i sądzą, że to kod immo. Niestety. Najprościej to sprawdzić próbując wyłączyć immo tym kodem. Jak się wyłączy to kod immo, jeśli nie - to kod kluczyków. No i raczej mało kto trzyma kod immo przy kluczykach.
Tylko, że kod immo można odzyskać, ale jak odzyskać kod kluczyków?

szoso - Pią Mar 13, 2009 20:56

po co w koło wałkować to samo :wink:
kod przy kluczyku służy wyłącznie do dorobienia drugiego kluczyka jak ktoś zgubi i nie ma wzorca :smile:
a kod immo był na karteczce :smile:
ps.dla tych co nie wiedzą "zero" nie występuje w kombinacji kodu immo jakby ktoś próbował :wink:

pietro - Pią Mar 13, 2009 20:57

namiko napisał/a:
ale jak odzyskać kod kluczyków?

nie musisz tego robić jeśli aktualnie posiadany kluczyk odbijesz sobie w plastelinie :D <joke>

namiko - Pią Mar 13, 2009 20:59

Cytat:
po co w koło wałkować to samo :wink:

Tak jest, koniec dyskusji. :x :wink:

kasjopea - Pią Mar 13, 2009 21:00

namiko, coś pomieszałaś podpisy przy skanach :wink:
namiko - Pią Mar 13, 2009 21:03

Cytat:
namiko, coś pomieszałaś podpisy przy skanach :wink:

kasjopea, słuszna uwaga. Już poprawione. :smile:

blackbetty - Pią Mar 13, 2009 22:18

szosownik napisał/a:
kod przy kluczyku służy wyłącznie do dorobienia drugiego kluczyka jak ktoś zgubi i nie ma wzorca

no właśnie, dzisiaj skoro była mowa o tych kluczykach, chciałam sprawdzić jaki ten kod jest - no ale niestety zdziwiłam się ale tego plastiku z kodem przy kluczykach nie było...
Zgubiłam :(
Co teraz - pozostaje mi jeden jedyny klucz bez możliwości dorobienia?

ale jak mam wzorzec czyli oryginal klucz to też dorobię>? bo tak teraz mi zaświtało coś... :D
Albo się ma klucz albo się ma kod - tak, dobrze myślę??

namiko - Pią Mar 13, 2009 22:25

Cytat:
Albo się ma klucz albo się ma kod - tak, dobrze myślę??

blackbetty, właśnie tak. Nie przejmuj się brakiem tego kodu - dorobisz bez żadnego kłopotu.

[ Dodano: Pią Mar 13, 2009 22:27 ]
I na wszelki wypadek dorób sobie drugiego pilota jeśli masz tylko jeden. Jesteś z Wielkopolski więc do Nowego Miasta nie masz tak daleko jak ja. :wink: Nie ma paniki, ale lepiej mieć drugiego.

blackbetty - Pią Mar 13, 2009 22:35

namiko, ufff, ulżyło mi naprawdę :)

A pytanie troche inne - aczkolwiek możliwe - jak się zgubi i pilota i kluczyki - to już koniec? czy też można na to coś wymyślać?

namiko - Pią Mar 13, 2009 22:54

No właśnie ktoś tu już wcześniej zauważył, że zbyt drążę temat, ale widzę, że nie tylko mnie to nurtuje. :grin:
Masz jakikolwiek jeszcze kod? Bo rozumiem, że kod kluczyków zgubiłaś?

blackbetty - Pią Mar 13, 2009 22:58

od kluczyków zgubiłam, innego nie przypominam sobie żebym miała.
Drązenie swoja drogą, ale wypadki chodzą po ludziach - zapytać nie zaszkodzi. Jakby nie ten temat dzis, to bym nie skojarzyła, że od jakiegos czasu nie mam tego kodu przy kluczyku :P

namiko - Pią Mar 13, 2009 23:00

Nie masz żadnych kodów i jeden komplet kluczyk + pilot?
blackbetty - Pią Mar 13, 2009 23:12

w tej chwili tak chyba to wyglada... :neutral:
namiko - Pią Mar 13, 2009 23:42

Jak się zgubi wszystko a nie ma kodów to chyba pozostaje już tylko wymiana stacyjki. Bo pilota się dorobi - tylko nie wiem co z kluczykiem.

A póki co:
Pilot - obejrzyj swojego - mój wyglądał fatalnie. Nie wiem co robił z nim poprzedni właściciel, ale wyglądało na to że fundował mu kąpiel z soku, karmił okruszkami, trzymał w cieple. Do tego często drapał po pleckach. :rotfl: Poważnie - pilot na zewnątrz miał wydrapane (wygryzione?) guziczki, w środku cały się kleił od czegoś czerwonego, pełno w nim było kurzu i okruchów. Rozebrałam obudowę, okazało się wówczas, że cały się rozpadł. Popsikałam sprężonym powietrzem, skleciłam do kupy, zamknęłam obudowę. Jeszcze żył, ale to już była agonia.
Jeśli Twój wygląda podobnie to nie czekaj, bo jak padnie to pozostanie Ci tylko auto na lawetę wrzucić - chyba, że znajdziesz zdolnego elektronika, który Ci go jakoś poskłada lub za 400 wyrzuci immo z samochodu czego absolutnie nie polecam!
PHJowi ma testbooka (jesteś z Wielkopolski więc masz blisko) i bez problemu dorobi Ci pilota i da do tego kod immo. Koszt 200 zł. Wierz mi - to chyba najtaniej. Musisz do niego pojechać autem. Inaczej się nie da, bo on po prostu podłącza samochód do komputera. Więc pierwszy pilot musi być sprawny, żeby tam po prostu dojechać.

Pozostaje kwestia kluczyka. I tu zima.... Nie wiem - czy można jakoś wydobyć kod kluczyków testbookiem, czy może jakoś po numerze VIN? Dopóki nie rozwikłamy tej kwestii proponuję Ci dorobić w jakimkolwiek punkcie co najmniej jeden kluczyk. Jak się dowiem to na pewno dam Ci znać.

blackbetty - Sob Mar 14, 2009 12:19

namiko napisał/a:
jesteś z Wielkopolski więc masz blisko
to że tak pisze nie znaczy że faktycznie, niebawem przeprowadzka, więc nie ma szans na pojechanie tam, zresztą brak kasy chyba też tu ma duże względy.

Pilot wyglada i działa ok, nie mam z nim problemów.
Myslę, że nie tylko Phjowi się tym zajmuję, więc w razie potrzeby chyba tez to ktos inny umie zrobić.

A zwykle kod immo gdzie się znajduje??gdzie go szukać

szoso - Sob Mar 14, 2009 17:52

blackbetty napisał/a:
A zwykle kod immo gdzie się znajduje??gdzie go szukać

np. w książce jeśli dostałaś :wink:
a pilota kupujesz sama o takich samych parametrach co stary i programujesz według instrukcji na forum :smile:

kasjopea - Sob Mar 14, 2009 19:31

Ja np. kod immo dostałam razem z niemiecką instrukcją w formie kartki wielkości wizytówki.
blackbetty - Sob Mar 14, 2009 19:48

w książce znalazłam 2 karty.
Wydaje mi się że jeden z numerów to ten od zgubionej plakietki z kluczyków :)

sTERYD: usunąłem załącznik. Nie udostępnia się publicznie takich informacji :nonono:

kasjopea - Sob Mar 14, 2009 19:51

schlussel nummer to jest kod kluczyków, a schlusselcode kod immo
blackbetty - Sob Mar 14, 2009 19:55

dzieki kasjo :cool:
nie lubię niemieckiego, wolałam zapytać :)
Wobec tego nie pozostałam na lodzie. W razie W da się cos wymyślić z tymi kodami :)

kasjopea - Sob Mar 14, 2009 19:58

przede wszystkim masz kod immo, więc jest ok, tylko nie wiem dlaczego u Ciebie jakiś zmieniony :hm:
blackbetty - Sob Mar 14, 2009 20:00

chodzi ci o to skreslenie....hmmm nie mam pojęcia.
taki juz przyjechał z Deutschlandu. Z 1 kompletem klucz+pilot
Wiem że bagaznik miał wymieniany zamek i dodatkowo mam 2 roverkowe klucze do niego.

kasjopea - Sob Mar 14, 2009 20:01

jakby, co zawsze możesz obydwa numery wypróbować :wink:
szoso - Sob Mar 14, 2009 20:18

a ja mam książkę po francusku i kodu immo brak :sad:
jest taka niby wizytówka ale kodu tam nie ma :sad:

kasjopea - Sob Mar 14, 2009 20:19

no to masz pecha :/
piotr8 - Sob Mar 14, 2009 20:24

Ja w starym też nie miałem, teraz są dwa komplety kluczy i tabliczka z kodem :lol:
szoso - Sob Mar 14, 2009 20:26

mam tylko coś takiego :???:
2 kluczyki i 1 pilot

[ Dodano: Sob Mar 14, 2009 20:30 ]
kasjopea napisał/a:
no to masz pecha :/

jak większość posiadaczy Rovera :wink:
przy najbliższej okazji immo zostanie wywalone z mojego autka