|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Angielskie lusterka
kuba_z - Sob Mar 14, 2009 15:21 Temat postu: [R45] Angielskie lusterka Witam,
mam taki problem: raz jeden w życiu udałem się na myjnię automatyczną, złożyłam lusterka, odkręciłem antenę i z sercem na ramieniu wjechałem do środka. A myjnia urwała mi lusterko. Od myjni dostałem odszkodowanie (byli ubezpieczeni) i kupiłem sobie dwa lusterka chromowane, bo nie mogłem znaleźć mojego koloru, a chromowane też są ładne:-) No i tak: dziś zmieniłem lusterka, co - uwierzcie - kosztowało mnie wiele wysiłku. Wsiadłem do samochodu, żeby sprawdzić, czy wszystko działa i....okazało się, że lusterka są w angielskiej pozycji. Na starych zauważyłem, że od spodu na zaślepce są symbole LHD i RHD a na korpusie jest strzałka. Na moich starych strałka wskazuje LHD a na nowych RHD. No i teraz pytanie: czy ktoś z Was ma może jakiś sposób, żeby to zmienić? Bo zakładam, że jest taka możliwość...
Pozdrawiam,
Kuba
magneto - Sob Mar 14, 2009 17:25
najłatwiej kupic same wklady i wymienic. np.takie:
http://moto.allegro.pl/it...e_podgrzew.html
sTERYD - Sob Mar 14, 2009 17:55
magneto, wymiana wkładów nic nie da, bo całe lusterka są lekko przekręcone
kuba_z napisał/a: | czy ktoś z Was ma może jakiś sposób, żeby to zmienić? Bo zakładam, że jest taka możliwość... |
tak, jest taka możliwość.
jak złożysz lusterka, to musisz się przyjrzeć temu miejscu, gdzie lusteka się przekręcają przy składaniu...
tam jest taki pierścień z wypustkami, który leżu na mocowaniu lusterka i tymi wypustkami trafia w w odpowiednie wycięcia w mocowaniu, a z góry jest przyciskany sprężyną musisz go podważyć dwoma płaskimi śrubokrętami i przekręcić tak, żeby te wypustki trafiły w wycięcia obok
to wymaga trochę kombinacji i cierpliwości, ale da się zrobić (mi się udało )
kuba_z - Sob Mar 14, 2009 18:26
No właśnie:-) Ja ten pierścień widziałem w tym połamanym lusterku. Teraz muszę tylko złamać je jeszcze raz, bo pokleiłem poxipolem zanim mi przyszły nowe. No a najłatwiej nauczyć się na czymś, co jest zepsute:-D
Dzięki i Pozdrawiam!!!
sTERYD - Sob Mar 14, 2009 20:04
tylko ten pierścień musisz podważyć na całym obwodzie, bo on ma kilka tych wypustek dookoła (dla tego 2 śrubokręty
magneto - Sob Mar 14, 2009 20:17
sTERYD napisał/a: | wymiana wkładów nic nie da, bo całe lusterka są lekko przekręcone |
nigdy nie przyglądałem się bliżej temu problemowi więc myślalem że nie bedzie z tym problemu.a teraz już wiem jak to zrobić
rovek - Pon Lip 23, 2012 08:02
Straszny schabowy ale czy w lusterkach z r25 robi się to na tej samej zasadzie?
redcloud - Pon Lip 23, 2012 10:18
A szukajki używał?
Temat przerabiałem osobiście:
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=74263
Już łatwiej się wytłumaczyć nie da (chyba).
Pozdrawiam
rovek - Pon Lip 23, 2012 12:22
znalazłem zaraz po tym jak napisałem tamten post i zapomniałem go usunąć ale dzieki!
|
|