Zobacz temat - [ALL R i MG] Renowacja i malowanie felg

Forum Klubu ROVERki.pl

Tuning wizualny - [ALL R i MG] Renowacja i malowanie felg

maniaq - Sro Kwi 22, 2009 13:36
Temat postu: [ALL R i MG] Renowacja i malowanie felg
Zadaje to pytanie - czy ktos ma jakis kontakt do zakladu renowacji felg w okolicach warszawy ? bo ....

odp, na luckiej polowa maja,
na instalatorow po majowce,
na siedmiogrodzkiej tak samo,

czy nie ma miejsca gdzie w rozsadnym terminie- kilka dni/ tydzien pomalowac 2 felgi ?

i druga sprawa, tak mi pan z zakladu rzucil pomysl , ze ciezko bedzie dopasowac kolor w malowaniu, ze moze lepiej je walnac na bialo ? szprychowe by wygladaly ala OZ racingi starsze. kto nie wie jak wyglada moj bandzior zapraszam do garazu, tam kilka fotek.

ja swoje zdanie mam, ale chcialbym zobaczyc co wy na ten temat myslicie ? niestety b pozno dzis wroce, wiec pewnie w nocy dopiero zajrze tutaj :)

dzieki za uwagi ;)

dobryziom - Sro Kwi 22, 2009 13:57

Wiec tak instalatorów od razu wybij sobie z głowy i omijaj szerokim lukiem dlaczego? odp tutaj... http://www.racingforum.pl...AWA-t57308.html

za to polecam grochowska 307 http://www.wulkanizacja24...lg_kontakt.html

efekt ich pracy http://www.fotosik.pl/pok...5503a59c5f.html

co do koloru to wedle gustu na grochowskiej pomalują ci na srebrny, biały, czarny lub grafitowo-tytanowy czyli taki jak mam ja obecnie.

Markzo - Sro Kwi 22, 2009 15:57

Maniaq, wpadnij na weekend, zrobimy te felgi :P u siebie sam robiłem z tatą no i efekt jest bdb :)
jasiu87 - Sro Kwi 22, 2009 20:22

:) ja też już zadecydowałem że nie będę nowych kupował tylko pomaluje oryginalne na czarno :) już się nie mogę doczekać koszt usługi 400 PLN :)
faecd - Sro Kwi 22, 2009 22:59

Markzo, do rzeszowa mam troche daleko ale czy mozesz mniej wiecej przyblizyc temat renowacji felg samemu?

I czy w ogole oplaca sie babzrac samemu normalna farba, ktora stosunkowo slabiej sie trzyma niz felgi poddane malowaniu proszkowemu w cenie 400zl za komplet??

maniaq - Czw Kwi 23, 2009 00:04

Markzo , ja bardzo chetnie, ale nie mam czasu na takie jednak wypady O_o na wyjazdach w bieszczadach zostawilem tam 2 opony i teraz przod ma nowe laczki :D

na szybko wizualizacja bandziora i hmmmm najpierw bylem mocno sceptycznie nastawiony... teraz ... dalej sceptycznie :D

powiedzcie czy biale to nie bedzie juz WT >? latwo pomalowac, bo bialy to .. bialy, a tak nie dobiore lakieru dobrze przod do tych felg z tylu. a na bialo to komplet bym polecial i swieto...

cos jednak czuje ze terminy sa takie ze zaloze po porstu jutro kolo i bede smigal te 1,5 miesiaca przed emigracja ;D a potem ... sie nie bede martwil ;)

hubosza87 - Czw Kwi 23, 2009 00:18

białe wyglądają rewelacyjnie
Markzo - Czw Kwi 23, 2009 06:28

jak wrócę ze szkoły, wkleję Wam foty z tej operacji, zresztą dziecinnie prostej :mrgreen: fakt, że nie wygładzisię dokładnie wszystkich zadrapań ale u mnie poporstu lakier był zmasakrowany....wieć kółka z auta, dokładne mycie, paiper ścierny (wodny) i jazda, potem odtłuścić, obkliec oponkę, 3 warstwy lakieru srebrnego i chyba 2 bezbarwnego :) 2 wieczorki nam zajęły 4 felgi :) cena...3-4 buteleczki sprejów ;) możesz pooglądać sobie fotki z mojej galerii, widać dokładnie kółka ;)
http://picasaweb.google.pl/markzo.roverki
BTW, Manaiq te grafitowe miażdżą!!

maniaq - Czw Kwi 23, 2009 09:32

ale te "grafitowe sa oryginalne, jakie zreszta widziales, ale bedzie ciezko z doborem lakieru O_o wiec jak zrobie same przody to bedzie inny odcien niz tyl, jak zrobie wszstkie to i tak kapsle beda sie odznaczac :/ dlatego mam dylemat .

chyba pojde na dol do garazu ,oczyszcze je tyle ile moge i spray na szybko . w sumie to lata wiele nie bedzie w tym roku dla mnie w tym aucie ...

sam nie wiem , co pytam w zakladzie to terminy na polowe maja :/

Markzo - Czw Kwi 23, 2009 09:45

hmmm....a może malnąć wszystkie 4 na jakiś jaśniejszy srebrny?
maniaq - Czw Kwi 23, 2009 11:57

moze to zrobie , ale po sezonie ;) wlasnie wrocilem z garazu :) felgi papierkiem gdzie trzeba wygladzilem i od wewnetrznej strony gdzie byly slady porstowania walnalem sprejem :D kolor troche od czapy, ale sciemnieje jeszcze jak doschnie i pojezdzi na aucie, a poza tym od srodka nie bedzie tego widac.

ciagle mam dylemat jaki kolor felg do niego dac >> ? << jasniejszy srebrny mi by nie pasowal, bo w tym aucie nie ma chromow ani nic w ten desen.

bialy mnie intryguje w zwiazku z bialymi napisami na szybie, ale same biale felgi... hmmm

Markzo - Czw Kwi 23, 2009 12:08

No to tak:

1) felga umyta i potraktowana papierem ściernym ( wodnym)

2)oczyszczone zniszczenia w lakierze

3)oczyszczone zniszczenia w lakierze

4)Wysuszona, odtłuszczona rozpuszczalnikiem (NITRO) i oklejona felga w trakcie malowania

5)Felga po 3 warstwach srebrnego lakieru i 2 bezbarwnego - nowa vs. stara ( sorki za przepał ale to komórką robiłem :/ )

6) Na autku

7)na autku

Maniaq, ale jak wlaniesz ciemne koła to one zginą na aucie :/ masz śliczne 17 calowe felgi to trzeba je pokazac, a ciemny kolor zleje się z nadkolami i będzie kupa:/ nie przy czarnym aucie....ja bym dał lekki srebrny albo delikatny grafit, żeby było widać na czym jedziesz :mrgreen:

maniaq - Czw Kwi 23, 2009 13:12

fajne foty pogladowe ;) :ok:

ja nei chce ciemnych felg, ale rozmyslam miedzy szaro/srebrnymi a moze bialymi :)

ciemne tak jak piszesz zniknelyby w nadkolu. ale nei wyobrazam sobie papierem jechac tych moich 17 szprychowych :rotfl: dam do piaskowania pewnie. ale chyba narazie bede musial pojezdzic na poobijanych kolach O_o do przyszlej wiosny ;)

Markzo - Czw Kwi 23, 2009 14:31

Zdziwiłbyś się jak to szybko idzie :razz: my to w święta wielkanonce zrobiliśmy :rotfl: u mnie sa takie wgłębienia przy każdym ramieniu i z nimi było masakralnie duzo zabawy, u Ciebie jeśli nie ma taki wżerów jak np na moich były to jest to jeden wieczór roboty :)
dobryziom - Czw Kwi 23, 2009 15:48

dzwoniłeś na grochowska? bo dzisiaj kolega bez zapowiadania zostawił felgi do piaskowania i malowania i ma odebrać w środę :)
jaktob77 - Pią Kwi 24, 2009 23:54

Markzo, dla mnie jestes kozak! :) za odwage.. pomalowales felgi z oponami.. moj lakiernik mowi ze sie bal przy kazdym manewrze.. bal sie tez nie wygrzewac podkladu.. bazy.. lakieru.. :)

a tak serio to sie troche zdzwilem.. ale trzymam kciuki aby trzymalo jak najdluzej ;)

Markzo - Sob Kwi 25, 2009 06:24

to chyba kiepski ten lakiernik jakis.... :roll: tak samo malowaliśmy alumki w Mercu i Fordzie, spokojnie wytrzymywały polskie warunki, jedyne co im szkodziło to wulkanizatorzy....pieknie je rysowali :evil: na swoich śmigałem też w zimie i wsio gra, tylko troche porysowane są, bo cymbał na stacji był bardzo delikatny :evil: ja polecam taki zabieg, bo kosztuje to mało a daje niezły efekt ;)
faecd - Sob Kwi 25, 2009 11:24

Markzo, napisales, ze taka operacja to 3-4 puszki farby...

hmmm liczac, ze zejda 3 puszki koloru i jedna klaru to masz 3x40zł+20zł=140zł

zakladajac, ze mam nowe opony, zakladam, wracam do domu maluje po czym po 4 sezonach zmieniam opony i felgi znow do malowania, czyli powiedzmy wydatek na piec lat na samo malowanie to juz 280zł.

Jezeli ktos jezdzi autem dlugo i ma dlugo jeszcze pojezdzic to nie lepiej oddac do malowania proszkowego. Tam za max 400zł jest komplet kol porzadnie wypiaskowanych przed malowaniem, jezeli masz lekko krzywe felgi to Ci odrazu wyprostuja, pomaluja proszkiem i farba nie odejdzie latwo.

Ale jakos tani srodek doraźny jezeli zamierzasz sprzedac samochod za 2-3lata to super opcja. W lato sprobuje moze pomalowac felgi z oponami zimowymi tak jak Ty.
Ps taki sam mam wzor felgi:D

Markzo - Sob Kwi 25, 2009 11:59

coś Ci to za dużo wyszło chyba :mrgreen: sprawdziłem teraz w garażu i poszły 4 puszki - 2x srebrny motip - 2 razy bezbarwny = 2x17,50zł za motipa i 2x 11,50 za bezbarwny = 35+23=58zł ;) farby kupiłem w sklepie na stacji benzynowej u mnie w miassteczku. Jasne, że nie jest to arcydzieło i przy wymianie opon na rantach farba się zdrapuje, ale za taką kasę to chyba najlepsze wyjście, do tego po roku w żadnym miejscu farba nie odłazi i się ładnie błyszczy ;) pzdr
faecd - Sob Kwi 25, 2009 12:36

ooo to rzeczywioscie tanio, z tym, ze po 40zl to u mnie w lakierni mozna sobie dobrac lakier.

PS a nie trzeba dawac zadnego podkladu pod kolor??

Markzo - Sob Kwi 25, 2009 13:07

ja podkładu nie dawałem, bo w zasadzie poza tymi wżerami miałem lakier w dobrym stanie a po oczyszczeniu wżerów, doskrobałem się do podkładu:) napewno nie zaszkodzi, ja mam bez i jest git ;)
salam - Sob Kwi 25, 2009 13:51

a nie lepiej felgi wypiaskować i pomalować proszkowo ??
Markzo - Sob Kwi 25, 2009 14:06

jak masz zbędne kilkaset złotych to pewnie, że lepiej :wink:
salam - Sob Kwi 25, 2009 23:40

u mnie biorą 80zł od sztuki, w poniedziałek jade odebrać swoje fele i jak coś wrzucę fote jak wyglądają.
faecd - Sob Kwi 25, 2009 23:47

No wlasnie kilka postow wczensniej o tym samym mowilem:)

ale jezeli mam za 80zl zrobic sobie fele sam na 2 lata to wchodze w to:D

najnowszy85 - Wto Kwi 28, 2009 21:53
Temat postu: RENOWACJA FELG
Witam ! poczytalem troszke i sie przerazilem ! oddalem felgi na INSTALATOROW 5 jakies 2 tyg temu i jutro odbieram . Z wypowiedzi kolegow to raczej nie przespie mocy ...
mialem komplet do malowania+ piaskowania , toczenia + 3 do prosotwania .cena :650 zl. efekt ?? ?? nie mam pojecia ...... zdam relacje na ten temat jutro .pozdro

keczu - Wto Kwi 28, 2009 23:35

Ogolnie wyszlo oki.Jakbym mial felgi do malowania to tez bym tak zrobil(szczegolnie jak ma sie swiezy komp.opon).Jasne ze malowanie proszkowe jest trwalsze,ale wszystko sie moze zdazyc i zarysowac felge to nie problem.Kupilem dwa lata temu nowiutkie 16-stki i jak do tej pory zaliczyly dwa krawezniki(nie ja prowadzilem :mrgreen: ) i wczoraj omknal mi sie klucz jak skakalem po nim zeby odkrecic kolo(pozdrawiam wulkanizatorow z ich pneumatycznymi kluczami :ok2: )wiec w tym przypadku nie jest taka wielka strata i latwiej pomalowac drugi raz bo nie ma klopotu z dobraniem lakieru.
salam - Czw Kwi 30, 2009 19:45

Ha a ja dałem 80zł za fele ale jaki efekt :D

dla porównania tak wyglądała wcześniej :)

ceremony - Wto Maj 12, 2009 12:08

Maniaq ja bym malowal na bialo, zreszta taki mam plan w niedlugim czasie, tez mam czarne auto. Bialy kolor podkresli ze to 17 i da Ci rasowy scigantowy wyglad jak w Hondach TypeR tylko one jeszcze cale byly do tego biale miodzio :)

Co do Instalatorow, to ja tam prostowalem ze spawaniem jedno kolo 16 i powiem szczerze ze wyszlo niezle (po mimo opinii jakie wczesniej czytalem na tym forum o nich) nie jest to oczywiscie mistrzostwo swiata, ale kolo proste i w tym samym kolorze wiec czego chciec wiecej.. :roll:

A Grochowska polecam, bo tam robilem kiedys 15 i wyszly genialnie, piaskowanie za grosze 50 PLN od sztuki - efekt jak nowe, a byly to zjechane stare 5 ramienne drapaki co myslalem ze juz nic nigdy z nich nie bedzie, niestety nie mam teraz zdjec.

Bialy bialy bialy!!!! Mowie Ci bedziesz w szoku, to jak bys do czarnego smokingu zalozyl biale Adidasy, efekt murowany! :mrgreen:

Brt - Wto Maj 12, 2009 12:21

ceremony napisał/a:
Mowie Ci bedziesz w szoku, to jak bys do czarnego smokingu zalozyl biale Adidasy, efekt murowany! :mrg:

:lol: no z pewnością :mrg: maniaq zostań przy srebrnych :twisted:

dobryziom - Wto Maj 12, 2009 12:49

Brt napisał/a:
ceremony napisał/a:
Mowie Ci bedziesz w szoku, to jak bys do czarnego smokingu zalozyl biale Adidasy, efekt murowany! :mrg:

to mi się od razu przypomniał taki kawał o cyrku:

Widzowie w gównie, arena w gównie, orkiestra w gównie, konie w gównie, amazonki w gównie...

I wtedy wchodzę ja... Cały na biało.

heheh fakt np. w Integrze białe fele wygladaja obłędnie żaden inny kolor :)

ceremony - Wto Maj 12, 2009 13:12

Brt napisał/a:
ceremony napisał/a:

To moze zlote jak w Imprezie :razz:

maniaq - Czw Maj 21, 2009 13:00

ceremony napisał/a:
Bialy bialy bialy!!!! Mowie Ci bedziesz w szoku, to jak bys do czarnego smokingu zalozyl biale Adidasy, efekt murowany! :mrgreen:

ty chcesz mnie odwiesc od planu "bialego" czy zachecic ? narazie zostala seria, bo nie bylo czasu :bezradny: a pozniej ... sie zobaczy ;)

ceremony - Czw Maj 21, 2009 14:41

maniaq napisał/a:
ceremony napisał/a:

ty chcesz mnie odwiesc od planu "bialego" czy zachecic ? narazie zostala seria, bo nie bylo czasu :bezradny: a pozniej ... sie zobaczy ;)

Ja chce oczywiscie zachecic do bialego, bo jak pisalem dla mnie to jedyny sluszny wybor, ale wiekszosc protestuje niestety wiec zaproponowalem zlote :mrgreen:
Ja i tak swoje pomaluje na bialo w przyszlym roku, tez mi sie odwleklo w tym sezonie.. :/

maniaq - Czw Maj 21, 2009 19:01

no to jak chcesz mnie zachecic to nie pisz o smokingu i adidasach :) bo mi to sie kojarzy z czyms innym, niz fajny wyglad ;)

bialy jest krzykliwy, ale na fotach, ktore sobie robilem nie wyglada u mnie zle, bo mam biale napisy na szybie ...
zobaczymy ;)

ceremony - Pią Maj 22, 2009 10:40

maniaq napisał/a:
no to jak chcesz mnie zachecic to nie pisz o smokingu i adidasach :) bo mi to sie kojarzy z czyms innym, niz fajny wyglad ;)

Wez, przeciez to byla przenosnia a nie porownanie MG do Brada Pitta ;)
Chodzilo mi o to ze napewno kazdy zwroci uwage, a czy sie spodoba czy nie, to juz kwestia gustu :mrgreen:

maniaq napisał/a:
bialy jest krzykliwy, ale na fotach, ktore sobie robilem nie wyglada u mnie zle, bo mam biale napisy na szybie ...
zobaczymy ;)

No widzisz i juz masz biala kokarde do smokingu :lol:

staf - Pią Maj 29, 2009 20:35

ja smigam po lakierek.Swietny pomysł z malowaniem.....Napisze jaki był efekt:) Pozdrawiam
niuton - Pon Lis 09, 2009 00:18

Odwieze lekko temat.
Po pierwsze biały to super kolor na felgi mi sie takei marza a auto mam ciemno niebieskie, ale chyab brak mi jaj na taki zabieg:) Ale wszsytko przede mna bo mam fegi 16tki i chciałbym je wypaiskowac i pomalowac, jak widze jak kolega z Łaska ma śliczne felgi to mnie zżera:) Dałes po 80 złotych za jedna malowanie i paiskowanie? Bardzo dobra cena wydaje mi sie. Robił ktos taki zabig w Krakowie? Polecacie jkais konkretny warsztat?

[ Dodano: Pon Lis 09, 2009 00:18 ]
Dobrekomentarze słysząłem o firmie colorex ale z tego co widze na ich stronei tylko lakieruja flge za to w pełni profesjonalnie. Wypiaskowac msiałbym gdzie indziej. Miał ktos do czyaninia z tym urzadzeniem (piaskownica?piaskarka? :D ) bo na warsztacie u zajmego chyab to maja ia zastanawiam sie czy taki robotnikco sobie cos tam piaskuje umiałby zrobic to z felga czy moze cos zepsuc?

salam - Pon Lis 09, 2009 23:04

niuton, jak oddałem felgi to oni je w piecu wypalili później wypiaskowali i wyproszkowali i dałem za jedną felgę 80zł, taka moja rada jak będziesz szukał jakiegoś warsztatu to lepiej żeby oni mieli o tym pojęcie to jedno a druga sprawa to fajnie by było jakby jeden warsztat robił wszystko, wtedy masz jakaś gwarancje jakby coś źle zrobili :) a co do białego koloru mogłoby to ładnie kontrastować :D
jakiś czas temu za blisko krawężnika podjechałem no iii obrysowałem troszkę fele.... a tak uważałem ale to jest chyba nieuniknione... ale na szczęście nie widać tak bardzo i po umyciu pięknie przyciągają wzrok przechodniów :D

niuton - Wto Lis 10, 2009 17:22

http://www.renowacjafelg.pl/

miał z nimi ktos do czynienia? Wydaje sie ze fajnie to wyglada profesjonalnie nawet ceny dobre 90 za koło z obtraczaniem rantów, ale szkoda ze ebz vat-u :/

faecd - Wto Lis 10, 2009 22:46

ten warsztat to specjalista w renowacji felg!
Remigiusz - Czw Lis 12, 2009 14:22

Mozę sobie tak coś zbudować i tak sobie felgi malować :mrgreen:

salam - Pią Lis 13, 2009 11:55

ja miałem felgi orginalne rovera pomalowane spreyem i przy każdym myciu felg na myjni coś dziwnie mi z nich spływało... porażka
jabco - Wto Lis 17, 2009 17:39

Ja swoje najpierw dałem do śrutowania później podkład,baza i bezbarwny :mrgreen: :mrgreen:
staf - Wto Lis 17, 2009 17:47

jabco, Gdzie robiłeś? Słyszałem ze we Włocławku jest gość co robi takie rzeczy.
jabco - Wto Lis 17, 2009 20:00

Felgi robiłem w pracy za friko :mrgreen:
Marrkus - Sro Lis 18, 2009 17:00

Znasz się na technologi lakierowania i przygotowywania podłoża do lakierowania?
Markzo - Sro Lis 18, 2009 22:28

co to za model felg?! wyglądaja na identyczne jak moje :D
jabco - Czw Lis 19, 2009 15:29

Są to Felgi Firmy Radius
Markzo - Czw Lis 19, 2009 20:38

tak jak moje w coupe ;)
niuton - Pią Gru 11, 2009 16:15

Nie dostałem odpwiedzi, wiec spytam raz jeszcze czy ktos z Krakowa/okolic piaskował i lakierował felgi aluminiowe? Bo chciałem to zrobic do świąt, w usmie w porzyszłym tygodniu, założyłbym opony i niech leza do wiosny, temat zamkniety i tylko spłata karty kredytowej. Hahhaa

[ Dodano: Pią Gru 04, 2009 18:39 ]
Moze sama polerka wystarczy? Znalażłem kilak serwisów co poleruja i maluja felgi ale dla mnie to dziwne bo jak lakeirowac to chyab powinno sie na goła felge czyli wypaiskowana/wysruttowana.

[ Dodano: Czw Gru 10, 2009 22:52 ]
Oddałem w koncu do Colorexu, miały byc dzisiaj ale zabawiłem za Krakowem, wiec jutro bede miał, zoabczymy jak wyszlo, podziele sie wrazeniami. Najbardziej martwi mnie kolor czy bedzie baardzo podobny i nie pogryzie sie z dekielkami...

[ Dodano: Pią Gru 11, 2009 16:15 ]
Felgi odebrałem, wyglądaja jak nowe, niestety u wulkanizatora okazało sie ze sa przestrzelone abrdzo :/ W Colorexie mieli sprawdzic felgi pod tym kątem i jak cos dzwonic do mnie jesli nadawały by sie do protwania nie zrobili tego (tu mały minus) ale po telefonie do firmy jestem spokojny boj ak nic sie nie zmieni to wyprostuja i wymaluja jeszcze raz, a ja zapłace tylko za prostowanie.

Pewnie znów beda usieli zesrutowac bo juz opona miał problem ze wskoczeniem (grubosc lakieru). Fajnie bo okazało sie ze maja na miejscu sprzet do zakładania sciania i wyważania wiec teraz juz wszystko na miejscu zrobie.
Polecam.
Jak wyprostuje do napisze i damdopiero djećia, ale samo piaskowanie i malowanie metoda proszkowa - warto imzaufac.