Zobacz temat - [ R 420 Di] Czarny dym

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [ R 420 Di] Czarny dym

kokosz77 - Sob Maj 16, 2009 10:35
Temat postu: [ R 420 Di] Czarny dym
Jak startuje rano wyjezdzam zawsze tylem pod gorke i wtedy wlasnie z tlumika leci czarny dym pozniej ustaje .Dodam ze olej mi nie schodzi .
Co moze byc tego przyczyna , no chyba ze to w dieslach normalne :D

Remigiusz - Sob Maj 16, 2009 10:40

To ze dymi i zwłaszcza jak jest zimny to normalne w klekocie :mrgreen:
konradp - Sob Maj 16, 2009 11:14

no nie wiem czy takie normalne... zalezy jeszcze jak bardzo kopci i czy na zimnym silniku nie przesadzasz z wciskaniem pedalu gazu,u mnie podczas ruszania na zimnym silniku i krecenia go tak do ok 2200obr nie wydobywa sie zaden dym, tzn.cos tam napewno ale nia taki zeby sie rzucal w oczy.moze masz cos z wtryskami na poczatek proponuje kupic dodatek do ON napewno nie zaszkodzi aprzy okazji troche przeczysci uklad paliwowy, ja kiedys kupowalem firmy STP kosztuje ok 20zl a moim zdaniem jest dobry i dodaje troche mocy
Skiba - Sob Maj 16, 2009 12:49

Ja jakoś wszelkiej maści uszlachetniaczom nie wierzę :| Zanim zaczniesz wyjeżdżać poczekaj chcwilke aż silnik się nagrzeje i turbinka bedzie miała dobre smarowanie. Warto też sprawdzić czy z turbiną wszytsko ok i nie ma luzów. Czy autko kopci w trasie np przy wyprzedzaniu jak masz gaz wciśniety ma maxa ?
szoso - Sob Maj 16, 2009 15:31

Skiba napisał/a:
Czy autko kopci w trasie np przy wyprzedzaniu jak masz gaz wciśniety ma maxa ?

nawet nowsze bryki puszczają dyma jak się wciska gaz przy wyprzedzaniu,to jest diesel wiec ma prawo :wink:

Skiba - Sob Maj 16, 2009 15:42

Małego bąka ma prawo, ale nie kopcić ....
szoso - Sob Maj 16, 2009 15:46

Cytat:
Małego bąka ma prawo, ale nie kopcić ....

fajnie to ująłeś,nawet fura puszcza bąki :lol:

chudson - Sob Maj 16, 2009 16:56

Odłącz przewód podcisnieniowy pomiedzy kolektorem a elektromagnesem z prawej strony zbiorniczka wyrównawczego. Jeśli przestanie kopcić to zawór recyrkulacji spalin jest winien. Ahh i efektu braku kopcenia nie spodziewaj sie odrazu bo cały wydech musi sie przeczyścić ( daj mu kilkaset km ) mój przestał kopcić.
Wcześniej jak depnołem na postoju do dechy to zostawiał plame która tygodniami zejśc nie chciała z kostki brukowej. Teraz zostaje ledwo widoczna plama . ( testy oczywiście na rozgrzanym silniku robić )