Zobacz temat - [R827] Rysy na wałku rozrządu

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 800 - [R827] Rysy na wałku rozrządu

blue827 - Wto Cze 02, 2009 20:04
Temat postu: [R827] Rysy na wałku rozrządu
Wczoraj przy okazji wymiany oleju odkryłem że krzywka wałka rozrządu (ta pod korkiem) jest strasznie porysowana, a powinna mieć raczej metaliczny gładki połysk. Niestety jaka była kiedyś to raczej już nie ustalę.
Napewno nie mogło się to stać z braku oleju, pozatym często go wymieniam. Samochód ma przebieg >225kkm. Smarowanie jest, bo gdy silnik chodzi z odkreconym korkiem to widac jak na krzywkę leci od góry strużka oleju.

Przeszukałem net w nadziei że takie rysy to normalka, ale jednak ludzie piszą że gdy zetrze się utwardzona powierzchnia wałka to właśnie tworzą się takie rysy w miękkim już materiale i następuje przyspieszone zużycie.

To najlepsze fotki jakie udało mi się zrobić, co o tym sądzicie? ktoś może ma w tym doświadczenie. Silnik pracuje dobrze więc nie panikuję.

AndrewS - Wto Cze 02, 2009 21:02

hmm ja bym chyba to olal
w/g mnie, po takim przebiegu to pewnie standard, ciekawe jak sprawa wyglada na innych krzywkach

sTERYD - Wto Cze 02, 2009 21:15

sprawdź hydropopychacze... to nie wygląda na ostro zarysowane tylko bardziej jak poklepane więc może popychacz być zapchany i mostek zamiast być dociśnięty do krzywki sobie pod nią skacze... :hm: ale to tylko takie moje domysły ;)
blue827 - Sro Cze 03, 2009 06:34

ok, dzięki za słowa otuchy. Innych krzywek nie widać, przydałaby sie mała kamerka na druciku jakie mają na filmach.
Poza tym zauważyłem żę górne pokrywy mi się pocą, więc możliwe że i tak będę musiał je zdejmować wtedy wszystko dokładnie oblukam.