Zobacz temat - [r214i] po wymianie kół mały problem

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r214i] po wymianie kół mały problem

cortex - Sro Cze 17, 2009 12:58
Temat postu: [r214i] po wymianie kół mały problem
jeżdziłem na fabrycznych stalówkach 14" 175/65 i zmieniłem koła na aluminiowe 15" 195/50 i wczoraj dopiero zauwazyłem że kierownica jest lekko w prawo skręcona a samochód nadal prosto jedzie, w lewo tego niema. na stalówkach nie miało to miejsca. czytałem na forum innej marki i ludzie tam pisali ze mieli podobne objawy po wymianie kół na alu :bezradny: dodam że alu szerokośc to 7,5J :mrgreen:
kzrr - Sro Cze 17, 2009 13:07

Moim skromny zdaniem ustawienie zbieznosci powinno pomoc :)
cortex - Sro Cze 17, 2009 13:31

czyli zbierznośc ustawia sie po wymiane kół ? dziwne wydaje mi sie że NIE, bo to troche bez sensu
szoso - Sro Cze 17, 2009 13:42

cortex napisał/a:
czyli zbierznośc ustawia sie po wymiane kół ?

raczej nie
ja ostatnio ustawiałem kierownice końcówkami bo samej kiery na śrubie nie szło ustawić

kzrr - Sro Cze 17, 2009 13:43

No tak ale zmienialeś koła z mniejszych na wieksze i o innym profilu :) tak mi się wydaje...można by tez je wyważyć jeśli zmienialeś z stalówek na alu.
szoso - Sro Cze 17, 2009 13:47

ale to bez sensu
czyli zakładając blaszaki na zimę miałby znowu ustawiać zbieżność?
ja takiego problemu nie mam
alu mam 205x45x16 a blaszak zimówa 185x60x14

cortex - Sro Cze 17, 2009 16:37

no właśnie bez sensu. dziwna sprawa, alumy niby wyważone poprawnie. bede musiał załozyc z powrotem stalówki i zobaczyć co bedzie sie działo. u mnie w mieście dziury ostatnio sie porobiły gdzieniegdzie masakra i może przy najechaniu w taką wyrwe coś sie stało? hmm zobaczymy :roll:
faecd - Sro Cze 17, 2009 18:12

cortex, to moze byc wada opon lub wada fleg, bo krzywe:P

Mialem tak w hondzie kiedys i znalazlem antidotum! przelozylem alusy z osi tylnej na przednia parami. Mega rozniaca, wczesniej by auto jechalo prosto musiaklem miec lekko obrudona kierownice w lewo bo sciagalo na prawo, po przekladce jak reka odiol. Wczesniej jadac mialem krzywo znaczek hondy na kierownicy, pozniej juz prosto i poprawnie:)

Sprawdz felgi, opony dopiero sprawdz zbieznosc!

Marko - Sro Cze 17, 2009 19:40

Znam to nie od dziś tez mialem problemy z tym w cordobie , przyczyna zawsze leżała po stronie opon , stosowałem używki i tu opona nierówno zjechana itp. po założeniu nowych opon na alusy problem rozwiązany i nie musiałem ustawiac zbieżności !! ! pozdro
cortex - Czw Cze 18, 2009 15:53

ok dzieki za info, żeczywiscie moze to byc przyczyna bo felgi którwe kupiłem pierwotnie były założone odwrotnie tj. te co mam z przodu były na tyle i odwrotnie hehe, 1 para lepsza druga troche gorsza, za niedługo robie zakup zimowych opon (okazyjna cena:D) naciągne je na stalówki ,zaloze na samochód i zobacze co sie bedzie działo