|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] w środku coś skrzypi..
HuMaX - Czw Lip 16, 2009 22:12 Temat postu: [R25] w środku coś skrzypi.. Witajcie!
Od jakiegos czasu w srodku podczas jazdy na wiekszych i mniejszych dziurach cos z tylu mi skrzypi.. jakby jakis plastik.. wczesniej zamek od klapy sie odkrecil i wystarczylo go przykrecic i byl spokoj.. teraz znowu cos zaczelo skrzypiec, co to moze byc? moze mieliscie tak w swoich autach?
licze na odpowiedz i pomoc
pozdraiwam!
lineumaciel - Pią Lip 17, 2009 07:34 Temat postu: Re: [R25] w środku coś skrzypi..
HuMaX napisał/a: | Witajcie!
Od jakiegos czasu w srodku podczas jazdy na wiekszych i mniejszych dziurach cos z tylu mi skrzypi.. jakby jakis plastik.. wczesniej zamek od klapy sie odkrecil i wystarczylo go przykrecic i byl spokoj.. teraz znowu cos zaczelo skrzypiec, co to moze byc? moze mieliscie tak w swoich autach?
licze na odpowiedz i pomoc
pozdraiwam! |
W 25 skrzypi wszystko . Proponuję na początek dociągnąć drzwi oraz tylną klapę.
Powinno być lepiej
spider666 - Pią Lip 17, 2009 08:04
Ja tak przy okazji jak różne rzeczy odkręcałem w aucie zauważyłem że w tym w porównaniu do innych marek bardzo lekko coś poprzykręcane śruby, nieraz dość duże i istotne. Chyba angielskie śniadanie, jajko na bekonie niewiele energii jednak daje.
lineumaciel - Pią Lip 17, 2009 08:07
spider666 napisał/a: | Ja tak przy okazji jak różne rzeczy odkręcałem w aucie zauważyłem że w tym w porównaniu do innych marek bardzo lekko coś poprzykręcane śruby, nieraz dość duże i istotne. Chyba angielskie śniadanie, jajko na bekonie niewiele energii jednak daje. |
To samo było i u mnie
niuton - Pią Lip 17, 2009 09:31 Temat postu: Re: [R25] w środku coś skrzypi..
lineumaciel napisał/a: |
Powinno być lepiej |
Jak dokrecic klape? Tak samo jak drzwi? Jak mzoesz wspomoc jakims zdjeciem ze strzałkami:) Drzwi mi poszły bezproblemowo, ale za klape nie wiem jak sie zbarac...
A co do tematu, najprawdopodobniej drzwi, dokreca sie na "kabłonkach" i jest git a ajk nie to skrzypi niemiłosiernie.
lineumaciel - Pią Lip 17, 2009 09:54 Temat postu: Re: [R25] w środku coś skrzypi..
niuton napisał/a: | lineumaciel napisał/a: |
Powinno być lepiej |
Jak dokrecic klape? Tak samo jak drzwi? Jak mzoesz wspomoc jakims zdjeciem ze strzałkami:) Drzwi mi poszły bezproblemowo, ale za klape nie wiem jak sie zbarac...
A co do tematu, najprawdopodobniej drzwi, dokreca sie na "kabłonkach" i jest git a ajk nie to skrzypi niemiłosiernie. |
W kalpie masz również taki kabłonek należy go przesunąć do dołu
HuMaX - Sob Lip 18, 2009 09:42
Jak to wyglada na klapie w ktorym miejscu?
lineumaciel - Sob Lip 18, 2009 09:56
HuMaX napisał/a: | Jak to wyglada na klapie w ktorym miejscu? |
Jak otworzysz bagażnik spójrz do dołu
niuton - Sob Lip 18, 2009 12:54
szczerze to tak wąsnie myslałem ale nie byłem pewny czy to do ruszania jest.
Swoja droga mi w 2tce rzonuje cos w kalpie po prawej stronie (patrzac od tyłu) w słupku obok szyby na wysokosci połowy szyby. Jak stukne to cos sie tam niesie. Wkąłdałem tam reke (z trudem i skonczyło sie to okaleczeniami, juz raczka nie taka smukła) i nie ma tam nic przynajmniej do tego miejsca dokad byłem w stanie siegnac, a jedak se rezonuje. Ma tam kos takei tajemnicze dzwonienie?
Wygłsuenie R25 pozostawia naprawde wiee do zyczenia, ale maty na drzwiach i dokrecenie drzwi i tak sprawa cuda.
lineumaciel - Sob Lip 18, 2009 17:54
niuton napisał/a: | szczerze to tak wąsnie myslałem ale nie byłem pewny czy to do ruszania jest.
Swoja droga mi w 2tce rzonuje cos w kalpie po prawej stronie (patrzac od tyłu) w słupku obok szyby na wysokosci połowy szyby. Jak stukne to cos sie tam niesie. Wkąłdałem tam reke (z trudem i skonczyło sie to okaleczeniami, juz raczka nie taka smukła) i nie ma tam nic przynajmniej do tego miejsca dokad byłem w stanie siegnac, a jedak se rezonuje. Ma tam kos takei tajemnicze dzwonienie?
Wygłsuenie R25 pozostawia naprawde wiee do zyczenia, ale maty na drzwiach i dokrecenie drzwi i tak sprawa cuda. |
W r25 nie jest tak źle, w clio to dopiero masakra jest . Słupek środkowy?, czy przedni od szyby?.
marcze83 - Sob Lip 18, 2009 18:37
niuton napisał/a: | a jedak se rezonuje. Ma tam kos takei tajemnicze dzwonienie? |
no dokładnie ja mam to samo
lineumaciel - Nie Lip 19, 2009 09:15
marcze83 napisał/a: | niuton napisał/a: | a jedak se rezonuje. Ma tam kos takei tajemnicze dzwonienie? |
no dokładnie ja mam to samo |
wyjaśnijcie dokładnie gdzie bo nei mogę dojść o które miejsce wam chodzi
HuMaX - Nie Lip 19, 2009 09:19
Bede bardzo wdzieczny jak ktorys z Was zrobi zdjecie tego czegos, bo naprawde to skrzypienie i stukanie doprowadza mnie do szalu..
lineumaciel - Nie Lip 19, 2009 09:25
HuMaX napisał/a: | Bede bardzo wdzieczny jak ktorys z Was zrobi zdjecie tego czegos, bo naprawde to skrzypienie i stukanie doprowadza mnie do szalu.. |
hhehehe ja nawet nie wiem gdzie tobie skrzypi zrób zdjęcie okolicy i wstaw to powiem Ci co to może być
marcze83 - Nie Lip 19, 2009 09:50
na wysokości siłownika, tak jakby źle trzymał i klapa rezonowała w tej okolicy
lineumaciel - Nie Lip 19, 2009 10:04
marcze83 napisał/a: | na wysokości siłownika, tak jakby źle trzymał i klapa rezonowała w tej okolicy |
tam za dużo nie ma, wiązka przewodów do zamka prawą stroną schodzi i nic więcej, chyba że który zatrzask od plastiku wpadł i lata
HuMaX - Nie Lip 19, 2009 10:41
gdzies w okolicy tylnej polki, silownikow czasem po prawej stronie z tylu cos tlucze w tym plastiku, mam MG ZR wersje 3 drzwiowa.. Gdzie te kablonki? mozecie zrobic zdjecia?
lineumaciel - Nie Lip 19, 2009 11:52
HuMaX napisał/a: | gdzies w okolicy tylnej polki, silownikow czasem po prawej stronie z tylu cos tlucze w tym plastiku, mam MG ZR wersje 3 drzwiowa.. Gdzie te kablonki? mozecie zrobic zdjecia? |
Po 16 zrobię fotki i wstawię
Krzysi3k - Nie Lip 19, 2009 11:55
Jak coś stuka to zobacz czy spoiler nie jest obluzowany...
HuMaX - Nie Lip 19, 2009 21:37
Czekam na zdjecia
lineumaciel - Pon Lip 20, 2009 07:05
no nie mogę wstawić zdjęć nie wiem czemu....
leszek95b - Pon Lip 20, 2009 07:52
Wracając do tych słabo podokręcanych śrub przez Anglików, to jakaś masakra jest.
Ok ostatniego poł roku coś mi delikatnie brzęczało/bzyczało czy jakby to tam nazwać w drzwiach kierowcy. Przy okazji zauważyłem, że od strony kierowcy i pasażera jak opuszczam/podnoszę szybę to nie idzie ona równo, czasami jakieś 2-3 milimetry jakby przesunięta jest ku przodowi auta. No ale nie był to problem i tak jeździłem.
W sobotę była ładna pogoda to zdjąłem boczki i zobaczyłem coś bardzo dziwnego. Siłownik od strony kierowcy miał prawie poodkręcane śrubki, wisiał sobie tak delikatnie na 1-2 zwojach tylko, przez to tak krzywo szła szyba. Oczywiście podokręcałem to, ale i tak nie jest idealnie, bo porozciągała się blacha przy tych otworach jak puszka z rybą przy otwieraniu jej nożem
Od Strony pasażera cały mechanizm trzymał się na 2 śrubach załapanych na prawie jeden zwój! Pozostałe śrubki leżały na dole między drzwiami a folią.
Dodam, że tapicerka była ściągana po raz pierwszy ... tak kiepsko skręcili to w fabryce i na naszych drogach wytłukło
Od skręcenia tego szyba idzie prosto ... no prawie No i nic nie brzęczy i dzwoni z tych drzwi.
Sory za taki długi wywód, ale myślę, że warto posprawdzać to u siebie i dokręcić zawczasu, bo potem blacha wokół otworów będzie poniszczona.
HuMaX - Pon Lip 20, 2009 09:26
Dzieki za kolejne wskazowki
Wstaw na www.imageshack.us lub www.fotosik.pl
lineumaciel - Pon Lip 20, 2009 10:20
Więc na dwóch zdjęciach masz kabłonek który należy obniżyć by klapa nie pracowała, na trzecim są plastiki które zdejmij i zobacz czy nić tam Ci nie lata
HuMaX - Pon Lip 20, 2009 10:40
Dzieki za zdjecia, czyli przy zamku na dole te dwie gumy po boku tez obnizyc? ostatnio probowalem cos z tym robic, ale nic nie zrobilem..
Mam nadzieje, ze dzis rozwiaze ten problem
azer - Pon Lip 20, 2009 11:03
te gumy obniżą się razem z tym całym ustrojstwem metalowym...jak zrobisz za nisko to może Ci się klapa nie domykać więc musisz popróbować żeby było ok
lineumaciel - Pon Lip 20, 2009 11:23
azer napisał/a: | te gumy obniżą się razem z tym całym ustrojstwem metalowym...jak zrobisz za nisko to może Ci się klapa nie domykać więc musisz popróbować żeby było ok |
dokładnie, może jeszcze się tak stać że klapa będzie zamykała się ciężko z jeszcze jednego powodu, w zamku od klapy jest taka sprężynka która rdzewieje o powoduje że zamek ciężko łapie ale to osobny temat
HuMaX - Pon Lip 20, 2009 12:53
Juz wszystko poprzykrecane, klapa wyregulowana jest ok, ale jednak cos z tylu w slupku jakby trzeszczalo lekko, klapa na dziurach lekko drzy.. poluzowaly mi sie tez sruby od glosnikow z tylu, te poleczki plastikowe..
lineumaciel - Pon Lip 20, 2009 13:05
HuMaX napisał/a: | Juz wszystko poprzykrecane, klapa wyregulowana jest ok, ale jednak cos z tylu w slupku jakby trzeszczalo lekko, klapa na dziurach lekko drzy.. poluzowaly mi sie tez sruby od glosnikow z tylu, te poleczki plastikowe.. |
sprawdź kanapę czy jest dobrze przykręcona
HuMaX - Pon Lip 20, 2009 14:21
Wieczorem sprawdze, dzieki za pomoc
Czy jesli gorny waz intercoller'a jest wadliwy to samochod moze miec gorsze przyspieszenie?
Lekko waz na wierzchu jest zaolejony, to normalne?
lineumaciel - Pon Lip 20, 2009 14:29
HuMaX napisał/a: | Wieczorem sprawdze, dzieki za pomoc
Czy jesli gorny waz intercoller'a jest wadliwy to samochod moze miec gorsze przyspieszenie?
Lekko waz na wierzchu jest zaolejony, to normalne? |
To że się poci to rzecz normalna, jak pęknie i będzie dostawał lewe powietrze to będzie miał gorsze przyspieszenie
HuMaX - Pon Lip 20, 2009 22:22
Jak odkreca sie tylne uchylne szyby?, strasznie szyba mi trzeszczy, gdy jest uchylona - dzis zaczela trzeszczec nawet gdy jest zamknieta.. Coraz to gorzej wszystko skrzypi w tym samochodzie ( mozecie mi powiedziec jak sie do tego dostac? i jakie sruby lubia sie najbardziej odkrecac i co sprawdzic?
kharry - Pon Lip 20, 2009 23:47
HuMaX, w rave jest ładnie narysowane
HuMaX - Wto Lip 21, 2009 09:42
Dzieki bardzo.
Pozdrawiam!
marcze83 - Wto Lip 21, 2009 18:27
przy tym kabłonku na zdjęciu pomiędzy gumami na dole jest też jakaś guma każdy to ma bo ja nie i tak sobie myślę że może przez to klapa mi drży
niuton - Wto Lip 21, 2009 19:29
lineumaciel napisał/a: | marcze83 napisał/a: | na wysokości siłownika, tak jakby źle trzymał i klapa rezonowała w tej okolicy |
tam za dużo nie ma, wiązka przewodów do zamka prawą stroną schodzi i nic więcej, chyba że który zatrzask od plastiku wpadł i lata |
To cały problem, nie ma a skrzytpi. dobrze ktos okreslił miejsce - wysokosc siłownika (stojac za autem prawy)
W srodku idzie wiazka i nicx wiecej jest tez ale troche nizej srubka od niczego co sie kreci ale ona nie rezonuje zreszta ja zakleiłem, wkłądałem reke ile wlazło nie ma nic, boczki były sciagniete i tez skrzypiało. To jakas tajemnica jest. Powiem że juz to auto grubo obcykalem:D
HuMaX - Wto Lip 21, 2009 22:08
No mi dalej trzeszczy cos po prawej stronie z tylu gdzie jeszcze szukac?
kharry - Wto Lip 21, 2009 23:11
U mnie np. półka nad bagażnikiem się wytarła w miejscu gdzie styka się z takim małym odbojnikiem i czasem to słychać.. szukając tego stukania rozebrałem cały bagażnik i wszystkie przedmioty, które wydawały mi się podejrzane, izolowałem gąbką lub utwierdzałem na stałe taśmą. ..dopiero później doszedłem do tego, że to może być półka, bo musiałem ją wyciągnąć jak się z bagażem nie mieściłem
I tak mi coś puka i wydaje mi się, że albo w tylnim prawym słupku, albo w tylniej prawej tapicerce drzwi.. ale ją ściągnę dopiero przy układaniu kabli od czujników parkowania i sprawdzę co może stukać
marcze83 - Sro Lip 22, 2009 16:55
panowie macie tą gumkę która jest pod śrubami, na tym pałąku
HuMaX - Sro Lip 22, 2009 22:02
Jesli ktos z Was w koncu odkryje co to moze trzeszczec po prawej stronie z tylu to niech da znac jak najszybciej, bo czasami mozna oszalec..
kharry - Czw Lip 23, 2009 08:40
marcze83 napisał/a: | panowie macie tą gumkę która jest pod śrubami, na tym pałąku |
na którym pałąku? może jakieś foto?
marcze83 - Pią Lip 24, 2009 19:51
na tym
leszek95b - Pią Lip 24, 2009 20:11
a gdzie tam jest gumka pod śrubami?
kharry - Pią Lip 24, 2009 23:29
marcze83 napisał/a: | na tym |
a no to ja mam tylko tą środkową gumę - reszty nie było już przy zakupie. Ale tak sobie ustawiłem "ten pałąk", że nie musze trzaskać klapą, żeby się zamknęła, a jedynie pchnąć i ładnie się zatrzaskuje
marcze83 - Sob Lip 25, 2009 17:55
a gdzie można znaleźć tą środkową, tylko na szrocie?
kharry - Sob Lip 25, 2009 19:17
Poszukaj na szrocie, albo zamów od jakiegoś sprzedawcy z allegro, który się specjalizuje w roverkach.
|
|