Zobacz temat - [Rejestracja sprowadzonego pojazdu] Potrzebuje pomocy.

Forum Klubu ROVERki.pl

Prawo i ubezpieczenia - [Rejestracja sprowadzonego pojazdu] Potrzebuje pomocy.

ndd89 - Sro Wrz 23, 2009 19:37
Temat postu: [Rejestracja sprowadzonego pojazdu] Potrzebuje pomocy.
Witam serdecznie, potrzebuje małej pomocy, jestem na jutro umówiony w starostwie, w celu końcowej rejestracji(zdanie tablic, odebranie nowych), mam taki problem, nie wiem czy będę potrafił wytłumaczyć dokładnie na czym on polega, ale spróbuje.

Kupiłem auto od pewnego pana, który sprowadził auto do kraju, i jego nazwisko widnieje, na tym różowym dowodzie(tymczasowe tablice, przejazd auta zza granicy)-zrobili mi z tego problem... Byłem już w komunikacyjnym i powiedziano mi,że muszę ten dowód dać do tłumaczenia, tak też zrobiłem, muszę dodatkowo napisać upoważnienie, że zezwoliłem temu panu, na przyjechanie autem zza granicy i przyprowadzenie go dla mnie. Tu się zaczyna problem, czy ktoś z Was wie może jak ma wyglądać takie upoważnienie? Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.

Drugi dokument, który muszę napisać, to oświadczenie, co stało się z tablicami, na których jeździł właściciel w Niemczech. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale chyba o to im chodziło.
Ktoś potrafi mi coś poradzić?
Z góry bardzo dziękuję.

DJAUGUST - Sro Wrz 23, 2009 21:20

jeśli chodzi o upoważnienie to idż do najbliższego notariusza z swoim dowodem osobistym i danymi tego gościa ,i tam na miejscu ci pomogą bez problemu.mają już takie gotowe dokumenty.zapłacisz 24 zeta za to ale wszystko ci zrobią tak jak należy.oświadczenie napiszesz samemu.tylko musisz wymyślić jakiś powód ,dlaczego tych tablic nie masz
Pavel - Pią Paź 02, 2009 23:19

Nie chcesz płacić to masz

Sieradz dnia………………………..roku

Upoważnienie

Ja…………………………………………. zamieszkały w ……………………………………………………………….legitymujący się dowodem osobistym seria……..numer……………………
Upoważniam Pana
………………………………………… zamieszkałego w …………………………………………………………….legitymującego się dowodem osobistym seria……..numer……………………
do przetransportowania mojego samochodu marki…………………………. kolor……………………….o numerach rejestracyjnych………………………………..nr silnika……………………………………………..rok produkcji………………
z Miejscowości…………………………………(Anglia) do miejscowości………………………………… w Polsce w dniach od ……………………………………..do…………………………………roku

……………………………………………………………….
czytelny podpis

mcteusz - Sob Paź 03, 2009 06:35

Jeśli tablice na aucie to przejazdówki z żółtym lub czerwonym paskiem, to z niczego się chyba nie musisz tłumaczyć, tylko oddać te tablice w Urzędzie Komunikacji (wcześniej nie było takiego obowiązku- teraz już jest)... Skoro nie ma niemieckich tablic poprzedniego właściciela, to w briefie powinna być chyba pieczątka świadcząca o wyrejestrowaniu auta w Niemczech i tyle.
stratopol - Nie Paź 04, 2009 09:19

Dołączę się z takim pytaniem.

Wie może ktoś z was jak zarejestrować auto w polsce bez robienia przeglądu w Polsce ponieważ auto ma jeszcze ważny TUV ??

Wozik jest wymeldowany w Niemczech i mi w Starostwie mówią że auto ma z tego względu nieważny przegląd i muszę zrobić takowy w Polsce a weszła ustawa o tolerowaniu zagranicznych przeglądów.

mcteusz - Nie Paź 04, 2009 15:31

stratopol napisał/a:
Wie może ktoś z was jak zarejestrować auto w polsce bez robienia przeglądu w Polsce ponieważ auto ma jeszcze ważny TUV ??

Ztcw, nie da się...
stratopol napisał/a:
a weszła ustawa o tolerowaniu zagranicznych przeglądów.

O tym nic nie słyszałem....

azer - Nie Paź 04, 2009 17:50

mcteusz, weszła weszła. A czemu czepiają się w urzędzie to nie wiem, może ten ichniejszy przegląd musi być przetłumaczony u notariusza
staf - Nie Paź 04, 2009 18:01

ndd89, stratopol, Zobaczcie tu:
http://auto.wieszjak.pl/

stratopol - Nie Paź 04, 2009 18:12

ale ja już mam przetłumaczony dowód rejestracyjny a tam było napisane do kiedy ma przegląd i to w tłumaczeniu też jest przetłumaczone.

Staf ten link co podałeś to są stare zasady rejestrowania pojazdów sprowadzonych.

staf - Nie Paź 04, 2009 18:20

Zorientowałem się za późno....nie zdążyłem usunąć.