Zobacz temat - [R 420 D, 99'] wycie skowycie

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R 420 D, 99'] wycie skowycie

Rejchu - Sro Paź 28, 2009 23:36
Temat postu: [R 420 D, 99'] wycie skowycie
witam roverowiczów. potrzebuję pomocy w sprawie głosów. Ale nie od psychiatry, bo nie są to odgłosy z zaświatów a z wnętrza mojego auta. A mianowicie wycie, jakie dochodzi gdzieś z przodu samochodu, może w tunelu czy gdzieś w tamtych rejonach. Wycie załącza się tak, kiedy przekraczam ok.70km/h. I nie jest to łożysko, ciężko jest to zlokalizować i postawić diagnozę. Może skrzynia? sprawdzałem ostatnio olej w skrzyni i jest ok. może coś innego? na pewno ktoś z was też ma czy miał ten sam problem. jest to takie ciągłe wycie i momontami całkiem głośne więc dłuższa trasa staje się uciążliwa. Pozostaje mi tylko podgłosić radio :)
seyfer - Czw Paź 29, 2009 07:16

wprawdzie było to latem ale znajomy mial cos podobnego- wina nie okazała sie po stronie łożysk a kilku głupich kamyczków, które siedziały w bieżniku :neutral: W aucie buczało strasznie choć ciężko w to uwierzyć ..
truten23 - Pią Paź 30, 2009 22:15

Zastanów się też nad łożyskiem w skrzyni biegów. :???:
Tomek1212 - Pią Paź 30, 2009 22:31

Dlaczego od razu wykluczyłeś łożyska w kołach ?
NEOSSS - Sob Paź 31, 2009 00:25

Rejchu, lozyska w piastach moga wc, im szybciej tym glosniej lub przy pokonywaniu zakretow bardziej dochodzi rozglos...
W skrzyni biegow jezeli beda wyc to powinno tylko na biegu, jezeli zacznie sie wycie wloz luz i sluchaj czy ustanie...

filo - Sob Paź 31, 2009 07:19

Możesz sprawdzić podnosząc raz lewą i raz prawą stronę tak aby koło napędowe nie miało kontaktu z podłożem i rozpędzić powyżej tych 70 km/h.
Tylko trzeba pamiętać o dokładnym zabezpieczeniu auta przed osunięciem się z podnośnika.

Jeśli to skrzynia to powinieneś usłyszeć choć może pracować pod mniejszym obciążeniem i słabszy był by dźwięk.

Co do łożysk kół to może być ciężko bo łożyska nie będą wtedy obciążone ciężarem auta...