Zobacz temat - [R416] Po wymianie uszczelki

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Po wymianie uszczelki

baksik28 - Pon Lis 02, 2009 15:58
Temat postu: [R416] Po wymianie uszczelki
Witam.
Niedawno wymienialem uszczelke pod glowica i wszystko z nia zwiazane.
Dzisiaj zauwazylem ze olej "ucieka" pod uszczelka. Czy to wina zle zamocowanej uszczelki czy moglo sie co innego stac?
Z gory dzieki za odp.

NEOSSS - Pon Lis 02, 2009 16:12

baksik28, leci z pod glowicy czy z pod pokrywy walkow? Oleju ubywa? Plyn w oleju? Olej w plynie?
baksik28 - Pon Lis 02, 2009 16:49

Wydaje mi sie ze mokre jest pod glowica.No i mokre sa tez weze od plynu.Oleju nie sprawdzalem jeszcze. Ubyło troche plynu
NEOSSS - Pon Lis 02, 2009 20:13

baksik28, sprawdz jak wyglada stan oleju i sam olej. Dymi na bialo-siwo? Ktory waz jest mokry?
hehe - Wto Lis 03, 2009 17:15

coś mi się zdaje że taka sama przypadłość jak u mnie... po wymienię uszczelki (woda poszła do oleju) cieknie mi olej właśnie uszczelką pod głowicą od strony paska rozrządu... precyzyjnie ciężko mi określić dokładne miejsce bo musiałbym demontować osłonę paska rozrządu...
ja u siebie podejrzewam że mój błąd to nie wymieniłem szpilek, z tym że spalanie i woda w chłodnicy jest ok, wiec pojawiła się teoria że ruszyłem tuleje i wystają ponad blok... jeszcze słyszałem że po HGF pada zimering na wale od strony rozrządu i nim leje...

baksik28 - Pią Lis 06, 2009 19:48

Witam.

Zajezdzam do mechanika a on twierdzi ze blok moze miec nierownosci. Tylko ze przed demontazem nie ciekl olej pod glowica.
Czy mechanik nie chce sie przyznac do bledu i czy to mozliwe zeby po naprawie raptem wyszlo ze blok ma nierownosci???

Czy moze teoria ze ruszyl tuleje i wystaja ponad blok sie tu przytrafila.Szpilki zostaly wymienione.
Co o tym sadzicie??

Lechos - Pią Lis 06, 2009 19:50

Pewno cos mechanior spartolil. Mozliwe, ze zle dokrecil glowice lub nie doczyscil czola bloku jak rowniez mogla glowica byc zwichrowana i nie zastala zabielona. Jesli przed wymiana wycieku nie bylo a teraz sie pojawil to wal z gwarancja do niego.
baksik28 - Pią Lis 06, 2009 20:03

Lechos napisał/a:
. Mozliwe, ze zle dokrecil glowice lub nie doczyscil czola bloku jak rowniez mogla glowica byc zwichrowana i nie zastala zabielona. Jesli przed wymiana wycieku nie bylo a teraz sie pojawil to wal z gwarancja do niego.

Głowica byla dawana do planowania wiec raczej to nie to (chyba ze nie ma to zwiazku) A z dokreceniem to stwierdzil ze dokrecil z taka wartoscia jaka powinna byc.

[ Dodano: Pią Lis 06, 2009 20:03 ]
A wiec jest tak. Dogadalem sie z mechanikiem ze on wymieni ta uszczelke na swoj koszt jezeli po naprawie problem nie powroci. Jezeli powroci bede musial kolejny raz zaplacic za wymiane uszczelki :???:
Pozostaje tyko miec nadzieje ze mechanik bedzie czlowiekiem "w porzadku" i nie wykreci mi zadnego numeru z ta powtorna wymiana uszczelki.

sTERYD - Sob Lis 07, 2009 01:18

baksik28 napisał/a:
Dogadalem sie z mechanikiem ze on wymieni ta uszczelke na swoj koszt jezeli po naprawie problem nie powroci. Jezeli powroci bede musial kolejny raz zaplacic za wymiane uszczelki

a co to za dogadanie się?
zapłaciłeś, więc masz prawo wymagać wykonania usługi i tyle...
a że gościu nie umi to jego sprawa... wiedział czego się podejmuje (jeśli nie wiedział, a się podjął, to i tak jego sprawa)... najwyżej Ci zafunduje nowy silnik... :/