|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Tnie opone prawą z zewnątrz
Raptile - Sro Lis 04, 2009 16:54 Temat postu: [R200] Tnie opone prawą z zewnątrz Witam dzisiaj podpompywałęm oponki i zauwazyłem ze w prawej mocno ścięta jest zewnętrzna częśc opony. Jest to koło którym wpadłem w dziurę . Byłem u Mariusza ale on powiedział ze fizycznie jest wszystko ok tylko musze poduszkę amortyzatora wymienić.
Ciśnienie w oponach mam prawidłowe.
U tu jest Ale:
1.Czy przez poduszkę może ciąć opone?
2. Co tą są "sanki"
3.Mozliwe że przestawiła sie geometria koła ? Auto jedzie prosto po puszczeniu kierownicy
4.Jest możliwość ze koło się cofneło chociaz wygląda ok
5 czy jest cos takiego jak kąt cofnięcia koła i kąt pochylenia ? I czy to sie ustawia ?
marcze83 - Sro Lis 04, 2009 18:37
Raptile napisał/a: | 3.Mozliwe że przestawiła sie geometria koła ? | oczywiście że możliwe, ja miałem podobną sytuację, najlepiej podjechać na stację kontroli pojazdów, powiedz "gościowi" że chciałbyś ustawić u nich geometrię, wrzuci auto na szarpaki, posprawdza wszystkie luzy, i jak okaże się że są jakieś luzy albo coś z amorem to nic nie zapłacisz a będziesz wiedział co jest, a jak będzie ok to ustawienie geometrii to koszt ok 60pln, i będzie po sprawie
Pawson - Sro Lis 04, 2009 19:06
zapłacisz ale to jest koszt rzędu 10 zł za sprawdzenie zawieszenia, ale jak pisze marcze83 warto sprawdzić zbieżność sprawdzenie to koszt ok 25-30zł natomiast ustawienie jak to już kolega wyżej napisał będzie w granicach 60zł
darek_wp - Sro Lis 04, 2009 22:34
jeśli tnie tylko 1 oponę a auto nie ucieka na boki to bardzo prawdopodobne, że przestawił Ci się kąt pochylenia koła po udarze i jeśli również przy tym została uszkodzona poduszka amortyzatora to trzeba ją przede wszystkim wymienić a później podjechać do diagnosty niech obejrzy wachacz czy jeszcze on nie ucierpiał i sprawdzi kąt
keczu - Czw Lis 05, 2009 23:03
Moze ciac opone przez poduszke amortyzatora tak jak przez kazdy inny zuzyty el.zawieszenia. Sanki to potocznie rama pomocnicza, w roznych konstrukcjach (czasem nie wystepuje) to ta czesc od spodu auta dokrecona do nadwazia , a do niej mocowane jest zawieszanie,przekladnia kierownicza,osprzet silnika itp. Zwykle nawet lekko uszkodzone powoduja utrate geometri zawieszenia . Nie ma kata cofniecia kola,natomiast jest pochylenia kola tylko nie zawsze regulowany. Tak jak radza koledzy sprawdz geometrie.Pozdr.
|
|