Zobacz temat - [rover 416 98']Instalacja gazowa stag 300 nie działa!

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [rover 416 98']Instalacja gazowa stag 300 nie działa!

dulis1 - Nie Lis 08, 2009 17:32
Temat postu: [rover 416 98']Instalacja gazowa stag 300 nie działa!
Posiadam rovera 400 z silnikiem1.6 i instalacją gazową stag 300.Ostatnio wymieniałem akumulator i uszczelkę pod kolektorem ssącym.Podczas tej naprawy demontowałem listwe wtryskową(valteci żółte).Po całej naprawie auto nie chodzi na gazie,przynajmniej tak mi się wydaje.Centralka chodzi normalnie.Po odpaleniu i zagrzaniu samochodu sygnalizuje przełączenie się na gas,jednak nie czuć przejścia silnika na pracę na instalacji gazowej.Jak najłatwiej sprawdzić czy instalacja działa i jeśli nie działa to jaka może być możliwa przyczyna lub usterka?
lukas-g15 - Nie Lis 08, 2009 17:54

Najlepiej pojechać do mechanika albo zakładu gdzie miałeś zakładaną instalację gazową.
maciej - Nie Lis 08, 2009 18:01

dulis1 napisał/a:
Jak najłatwiej sprawdzić czy instalacja działa

Po spalaniu. :)
A tak poważnie, to po zapachu z rury - spalona benzyna ma zapach, a w dobrym silniku spaliny z LPG są bezwonne. :)
dulis1 napisał/a:
jeśli nie działa to jaka może być możliwa przyczyna lub usterka?

Jeśli odpinałeś listwę, to może odpiąłeś czujnik ciśnienia gazu w listwie - ten odpowiedzialny za przełączenie z LPG na benzynę, gdy LPG się kończy - taka wstawka z jednym kabelkiem w przewód gazowy tuż przed wtryskiwaczami (przynajmniej tak powinno być). :)
Choć wydaje mi się, że wtedy centralka powinna pokazywać, że jest na benzynie, ale tylko to mi przychodzi do głowy...

azor77 - Nie Lis 08, 2009 18:28

dulis1 napisał/a:
.Jak najłatwiej sprawdzić czy instalacja działa i jeśli nie działa to jaka może być możliwa przyczyna lub usterka?

Najprościej to chyba odpinać po wtyczce z każdej cewki od wtrysków.
Silnik zacznie reagować brakiem zasilania gazu na poszczególne cylindry.
Tym sposobem organoleptycznym można również sprawdzić czy wszystkie wtryski podają gaz.
:wink: