|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R414i 95r] alternator - czy pasuje od hondy
dominik1983 - Czw Lis 12, 2009 10:26 Temat postu: [R414i 95r] alternator - czy pasuje od hondy witam padł mi alternator w moim rov. 414 1.4 1995 rok odwiedziłem mechanika zaproponował mi regeneracje za 250 zł + robocizna poszukałem na allegro i uzywane aternatory sa od 150 do 250 dla rovera , mam pytanie czy moge spróbowac dopasowac alternator na od hondy jest ich wiecej i sa tańsze ,pytałem mechanika ale za bardzo nie wiedział chyba o jaki model mi chodzi .pozdrawiam
Brt - Czw Lis 12, 2009 10:35
w hondach masz inny silnik wiec podejrzewam, że będzie problem z dopasowaniem ...
paff - Nie Lis 15, 2009 20:24
uwazam ze nie powinien pasowac, to sa dwa kompletnie inne silniki, w roverze sa alternatory boscha/magneti marelli a w hondach zazwyczaj denso...
greg-si - Nie Lis 15, 2009 20:56
nie będzie pasował.
Roverowe alternatory są bardzo wydajne, dobrze ładują i rzucać się na taniość innych niesprawdzonych wydaje mi się kiepskim pomysłem.
Będę niedługo próbował wrzucić troszkę większy alternator do swojego R bo troszkę mi prądu zaczyna czasami brakować.
dominik1983, 150zł za dobry alternator to nie jest wygórowana kwota.
Pływak - Nie Lis 15, 2009 21:20
Kupując używany nie masz pewności czy za kilka miesięcy nie będzie trzeba go regenerować. Ja płaciłem za regeneracje koło 250zł i od jakiś 2 lat jest spokój...
paff - Nie Lis 15, 2009 21:32
dominik1983, - dowiedz sie gdzie najlepiej isc do elektryka w twoim miescie, ktory robi dobrze i tanio, ja za regeneracje placilem przy obydwu autach 80pln za robote + czesci, dobry elektryk Ci powie co jest do wymiany i zaproponuje realne rozwiazanie, czasem lepiej jest zostawic uzywane sprawne niz wkladac zamienniki, ktore z natury sa gorszej jakosci
tutaj wszystko w rekach fachowca
ze wsadzaniem uzywanego to jest tak......kupujesz cos co w chwili sprzedazy jest sprawne, Twoj tez jeszcze do wczoraj byl sprawny...
AndrewS - Pon Lis 16, 2009 17:18
greg-si napisał/a: | Roverowe alternatory są bardzo wydajne, dobrze ładują |
akurat te do 95 roku trudno nazwac alternatorem, paździerz Magneti Marelli cudem dociaga do 100 tys.
wydajnosc maja standardowa, bardzo podobne parametry ma altek z poloneza czy nawet 125p ELMOT
jesli nie boisz sie mechaniki i lutowania, wymien kompletny mostek prostowniczy i regulator napiecia
koszt razem okolo 100 zl, nie Magneti Marelli, ten MM z fotki kosztowal wiecej, nie pamietam ile
przy okazji sprawdz lozyska
greg-si - Pon Lis 16, 2009 18:19
mi nie chodzi o to że padają szybko czy nie
miałem poldolota C+ glizde z niby większym altkiem i lepszym akumulatorem a problemy z niedoładowaniem były większe niż w R.
|
|