|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214 98r.]Filtr kabinowy-czy można wstawić
leszczu - Czw Lis 12, 2009 15:04 Temat postu: [R214 98r.]Filtr kabinowy-czy można wstawić Witam
Mam takie pytanie może trochę głupie ale kto pyta nie błądzi.Otóż sprawdzałem czy posiadam filtr kabinowy i wyszło że nie posiadam(jest tylko pusta puszka na filtr) i pytam się teraz czy mogę taki filtr wstawić .Chcę jeszcze powiedzieć że nie posiadam klimatyzacji.
PHJOWI - Czw Lis 12, 2009 16:09
można wsadzić , ale auta bez klimy zaś słabiej dmuchają , także nie warto tam wkładać.
leszczu - Czw Lis 12, 2009 16:14
PHJOWI napisał/a: | można wsadzić , ale auta bez klimy zaś słabiej dmuchają , także nie warto tam wkładać. |
ok dzięki za pomoc
ADI-mistrzu - Czw Lis 12, 2009 17:34
Ale z tego co wiem tam wchodzi taka ramka w którą wkłada się filtr i dopiero to idzie za schowek.
Nie wiecie czy np. w hondach niema tego samego rozwiązania ? Bo w 214 niebyły montowane filtry tak więc i ramek niema (przynajmniej u mnie) a trudniej na złomie znaleźć rover niż hondę.
ash - Czw Lis 12, 2009 17:37
Zaraz, zaraz... dlaczego słabiej dmuchają?? Przecież dmuchawa jest ta sama, kanały te same, dochodzi w klimie parownik i filtr, więc znam z autopsji, że z klimą słabiej dmucha!! Wiem, bo miałem auto bez klimy z filtrem i ją dołożyłem. Bez problemu można dołożyć sobie obudowę filtra, a korzyści z jego posiadania nie będę wymieniał.
kasjopea - Czw Lis 12, 2009 18:10
leszczu19901, pisze, że puszkę ma. A jak jest puszka, to i filtr można do niej włożyć
ash - Czw Lis 12, 2009 18:22
o kurde! Na serio pytasz sie czy mozna wlozyc filtr w puszke, ktora posiada miejsce przeznaczone na ten filtr?? Nie wierze. Mam nadzieje, ze za schowkiem nie masz tej ramki bo inaczej nie zadawałbyś tego pytania!
ADI-mistrzu - Czw Lis 12, 2009 18:24
Ja nie mam ramki i nie zadawałem No ale wiadomo, czasem lepiej się upewnić
To ja wrócę do swojej sprawy: wiecie skąd wziąć tą ramkę ?
A i jakaś jest różnica w filtrach między węglowym (taki brudny brązowy) a zwykłym papierzakiem ? Wiem tylko że węgiel dobrze promieniowanie zatrzymuje, ale do Czarnobyla jeszcze się nie wybieram, przynajmniej nie samochodem
ash - Czw Lis 12, 2009 18:32
Ja mam obudowe filtra kabinowego do sprzedania. Pozostała mi po tym jak dołożyłem klime, wtedy trzeba było to zmienić. Filtr węglowy zatrzymuje procz pyłów, związki organiczne jak np bakterie.
ADI-mistrzu - Czw Lis 12, 2009 18:40
Jeszcze poszukam i zobaczę lub spróbuję się dowiedzieć czy z innych samochodów nie pasują.
Ale tak między nami, ile mniej więcej chciał byś za rameczkę ?
A i mam nadzieję że w PL mieszkasz, bo Twój wpis jest niejednoznaczny
ash - Czw Lis 12, 2009 19:10
Sama rameczka nic Ci nie da. Musisz zainstalować całą obdowe, trzyma sie na 3 srubkach, banalny montaż. Chyba z innych aut nie podejdzie, a mieszkam w Kielcach.
ADI-mistrzu - Czw Lis 12, 2009 19:20
A czemu sama ramka nic mi nie da ? Mam to samo co pokazałeś na zdjęciu, tylko za tą zatyczką nic nie mam a powinna być ramka na filtr.
kasjopea - Czw Lis 12, 2009 19:40
Za tą zatyczką powinna być dziura
ADI-mistrzu - Czw Lis 12, 2009 19:53
No dziura jest owszem, ale co wrzucę filtr tak o tam do środka, niech się poniewiera ?
Gdzieś widziałem zdjęcie gdzie koleś z tamtego miejsca wyciągną taką czarną ramkę w której był filtr. Dlatego zacząłem przypuszczać że jego założenie tam wygląda w ten sposób, że ściąga się zatyczkę, wyciąga ze środka ramkę, do ramki filtr i wszystko z powrotem.
Robert_ - Czw Lis 12, 2009 20:18
Kolego w tej obudowie jak już powiedziałeś masz otwór i zaślepkę.
Wyciągasz zaślepkę i tam wkładasz filtr, który obudowany jest w ramkę i wszystko.
tutaj masz link w którym masz podany jaki filtr do jakiego modelu R200 i jak wygląda.
filtron - filtry Rover
A tak trochę z innej beczki.
Czy ktoś już próbował zakładać filtr/wymieniać puszkę w tych dokładanych klimach?
leszczu - Czw Lis 12, 2009 20:25
ash napisał/a: | o kurde! Na serio pytasz sie czy mozna wlozyc filtr w puszke, ktora posiada miejsce przeznaczone na ten filtr?? Nie wierze. Mam nadzieje, ze za schowkiem nie masz tej ramki bo inaczej nie zadawałbyś tego pytania! |
pytam bo nie wiem czy ktoś ten filtr tak sobie wyją czy wo gule nie był wsadzany w czasie produkcji nie wiem ale na pewno wiem że mam na to przeznaczoną puszkę żeby włożyć ten filtr
dla pomocy wrzucam fotkę z innego modelu ale jest prawie tak samo
Robert_ - Czw Lis 12, 2009 20:30
ash, pisałeś że dokładałeś klimę.
Ile zakosztował Cię parownik?tzn. ten element w którym montowany jest filtr przeciwpyłkowy/kabinowy.
leszczu19901, Dokładnie o tym mówie, wyciągasz ramkę z wierzchu, wkładasz filtr i zamykasz z powrotem.
kasjopea - Czw Lis 12, 2009 21:18
ADI-mistrzu, zobacz tutaj http://www.tomateam.pl/sk...al=filtry&c=432 , te filtry już mają ramkę.
Robert_ - Czw Lis 12, 2009 21:37
Rodzaj filtra zależy od tego czy jest klima fabryczna czy jej niema.
Jeśli jest to wersja filtra ta co podała kasjopea, a jeśli nie ma klimy to filtr może mieć, ale nie musi, taką "okrojoną" wersję ramki.
bez klimy
z klima
Ewentualnie ze strony filtrona to co wcześniej podałem.
ADI-mistrzu - Czw Lis 12, 2009 22:00
Dziwne... jak dla mnie to ten filtr bez ramki żadnej szczelności nie daje specjalnie. Kupowałem kiedyś w intercars'ie filtr do mojego bez filtra i właśnie dostałem taki z 2 sztywnymi bokami.
Raz że nie specjalnie tam pasuje a 2 to nawet jak bym wsadził to dziury po jego bokach są tak duże, że powietrze będzie tamtędy śmiało wlatywać bez jakichkolwiek problemów.
Ktoś do w ogóle wsadzał do 200 ? Pasowało mu ?
Robert_ - Czw Lis 12, 2009 22:06
Inter-cars nie budzi mojego zaufania.
Przejechałem się dwa razy na ich dobieraniu części.
Stwierdziłem że następnym razem jeśli już będe na nich skazany to pojadę z dokadnym modelem części i nie dam się namówić na jakiś zamiennik.
Być może źle Ci dobrali filtr...
PTE - Czw Lis 12, 2009 22:15
ADI-mistrzu napisał/a: | Dziwne... jak dla mnie to ten filtr bez ramki żadnej szczelności nie daje specjalnie. Kupowałem kiedyś w intercars'ie filtr do mojego bez filtra i właśnie dostałem taki z 2 sztywnymi bokami.
Raz że nie specjalnie tam pasuje a 2 to nawet jak bym wsadził to dziury po jego bokach są tak duże, że powietrze będzie tamtędy śmiało wlatywać bez jakichkolwiek problemów.
Ktoś do w ogóle wsadzał do 200 ? Pasowało mu ? |
Ja wkładałem filtr do R25 w wersji bez klimy. Kupiłem niby dedykowany z węglem ale i tak musiałem kawałek przyciąć, bo był za długi. Później dołożyłem klimę, więc całość wymontowałem z samochodu i teraz kurzy się w piwnicy.
Wg mnie filtr był wystarczająco ciasno założony aby zahamować większość widocznych zanieczyszczeń. Jutro z ciekawości go obejrzę - na wymontowanym pudle lepiej to sprawdzić.
ADI-mistrzu - Czw Lis 12, 2009 22:19
Ooo i jak byś mógł to zmierz ile powinien mieć filtr aby siedział tam idealnie.
U mnie było tak że był za wysoki i za krótki. Nie mogłem go wsadzić i musiał bym go obcinać, ale potem zmierzyłem głębokość i okazało się że w najlepszym wypadku filtr będzie 3cm za krótki, czyli 1.5cm po bokach szczeliny.
Krzysi3k - Czw Lis 12, 2009 22:28
Paweł, jak chcesz filtr to ja mam taki do wersji bez klimy.
Przez pomyłkę kupiony, bo ja mam klimę, a one różnią się trochę rozmiarami.
Filtr daje dużo, jak swój wymontowywałem to był cały zakurzony i w innym syfie (roczny).
ADI-mistrzu napisał/a: | U mnie było tak że był za wysoki i za krótki. Nie mogłem go wsadzić i musiał bym go obcinać, ale potem zmierzyłem głębokość i okazało się że w najlepszym wypadku filtr będzie 3cm za krótki, czyli 1.5cm po bokach szczeliny. |
Może kupiłeś nie do tej wersji? U mnie tak samo było, jak kupiłem ten nieszczęsny do wersji bez klimy. Następny pasował idealnie.
Brt - Czw Lis 12, 2009 22:29
ja biorę od początku filtry z intercarsu najczęsciej filtrona (u mnie K1082) jest bez ramki i jest szczelny, wchodzi ciasno w przeznaczone miejsce Był też inny rodzaj filtra do wersji bez klimy ale nie znam numeru
Robert_ - Czw Lis 12, 2009 22:32
filtron K 1017
skiba0225 - Nie Sty 03, 2010 19:04
z tego co udało mi sie znalezc to takie filtry pasuja do 214
Filtron K1017
MannFilter Cu2520
Cu2253
MaHle LA 84
ADI-mistrzu - Nie Sty 03, 2010 19:35
Tylko rameczkę trzeba mieć do filtra.
Z tego co widziałem, to od civic'a pasuje, więc kiedyś będę musiał wciąż od kumpla i sprawdzić to (łatwiej z civica dostać niż z rovera).
|
|