|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [ R25 2000rok diesel ] - Problem z włączaniem świateł mijani
Mario25 - Pią Lis 13, 2009 01:18 Temat postu: [ R25 2000rok diesel ] - Problem z włączaniem świateł mijani Problem mojego roverka polega na tym, że w momencie uruchomienia silnika przy niskiej temperaturze na zewnątrz (jesień, zima) i włączeniu świateł mijania ich zapalenie następuje po dłuższej chwili. Przy obecnej temperaturze dodatniej (ok. 10 stopni) światła mijania włączają się po 1-2 minutach. Ale jak pamiętam zeszłej zimy przy bardzo niskich temparuturach ujemnych musiałem odczekć 5-10 minut ! aby ruszyć ze swiatłami mijania lub jechać bez świateł przez kilka kliometrów. Dodam, że silnik odpala bezproblemowo. Co ciekawe światła drogowe (długie) zapalają się od razu. Proszę o pomoc jak usunąć tą usterkę. Zbliża się kolejna zima.
Jugol - Pią Lis 13, 2009 01:28
Dziwne zjawisko . Dobry elektryk się kłania
Remigiusz - Pią Lis 13, 2009 02:01
Jeżeli umiesz czytać po niemiecku zapraszam
http://forum.mg-rover-fre...4273.0/all.html
Niestety muszę dowidzieć tobie ze twój MFU która steruje światłami mijania oraz np wycieczkami jakoś przymarza i potrzebuje czasu żeby sie rozgrzać
Spróbuj tez włączyć tylna wycieraczkę z tylu jak sie światła jeszcze nie pala to sie tobie tez nie włączy dopiero po kilka sekundach albo minutach
Jakiegoś rozwiązanie nie ma, jedynie proponują wmontować ogrzewanie postojowe.
Brt - Pią Lis 13, 2009 08:01
Remi55 napisał/a: | MFU która steruje światłami mijania |
MFU steruje światłąmi mijania ... kurde na schemacie R200 o ile pamieram instalacja świateł mijania/drogowych omija MFU .. czyżby w R25 to zmienili ściągnac rave i na podstawie schematów sprawdzić układ ja bym raczej obstawiał przełacznik świateł przy kierownicy na chłopski rozum
darek_wp - Pią Lis 13, 2009 08:22
Brt ma rację, jak w r200 tak i w R25 światła nie mają modułu sterującego, po drodze są tylko bezpieczniki i przełącznik i to właśnie on jest najczęściej problemem - zabrudzone lub przegrzane styki - nie ma przekaźników pośredniczących więc przełącznik jest elementem najbardziej obciążonym
Brt - Pią Lis 13, 2009 09:36
darek_wp napisał/a: | nie ma przekaźników pośredniczących więc przełącznik jest elementem najbardziej obciążonym |
dokładnie ... dlatego sobie dorobiłem przekaźnik do świateł mijania, co poza odciążeniem przełącznika spowodowało także poprawę oświetlenia (zminimalizowało spadek napięcia na instalacji)
Remigiusz - Pią Lis 13, 2009 09:41
Ahh sorry nie popatrzyłem na rok Te ostanie Roverki maja tak ze nawet trzeba światła mgłowe odblokować I potem to zmienili jakoś
[ Dodano: Pią Lis 13, 2009 09:40 ]
Cytat: | dokładnie ... dlatego sobie dorobiłem przekaźnik do świateł mijania, co poza odciążeniem przełącznika spowodowało także poprawę oświetlenia (zminimalizowało spadek napięcia na instalacji) |
o proszę fakt spadek napięcia u mnie jest tez widoczny
[ Dodano: Pią Lis 13, 2009 09:41 ]
Chyba panie Bartku trzeba będzie takie coś tez wykombinować u siebie Tylko już mój schowek elektryczny jest tak napakowany przekaźnikami ze się nikt z tego nie wyzna
Brt - Pią Lis 13, 2009 09:52
u mnie było ok 1,3V spadku ... a przekaźnik dałem pod maską przy pompie ABSu ... zasilanie z alternatora bezpośrednio osobnym przewodem 6 mm2 a później doprowadzenie do świateł 2,5 mm2, sterowanie z lewej lampy wzięte i .... stała się światłość
darek_wp - Pią Lis 13, 2009 10:33
Brt, a bezpiecznik zapodałeś w ten nowy obwód ? warto go tam mieć
Brt - Pią Lis 13, 2009 10:43
darek_wp, a jak myślisz
Remigiusz - Pią Lis 13, 2009 10:55
Brt, Jak ja to mam rozumieć
czyli zrobiłeś to tak ze odciąłeś przewód który idzie od stacyjki do świateł przednich, wstawiłeś tam przekaźnik który bierze prąd od razu z alternatora i kabelki przecięte idą do niego
Brt - Pią Lis 13, 2009 11:04
nic nie odcinałem dołożyłem tylko przewody A-->P P-->LL i P-->LP oraz sterujacy z LL-->P. W lampach wyjąłem z kostek orginalne końcówki i zagniotłem własne na doprowadzonych przewodach, w ten sposób mogę szybko wrócić do orginału
darek_wp - Pią Lis 13, 2009 11:09
Brt napisał/a: | darek_wp, a jak myślisz |
no wiesz - nie opisałeś a warto o tym przypominać mniej zaprawionym w bojach z elektrycznością
Brt - Pią Lis 13, 2009 11:14
darek_wp napisał/a: | a warto o tym przypominać mniej zaprawionym w bojach z elektrycznością |
zgadzam się całkowicie niebezpiecznik ważna rzecz czasem chroni przed ogniskiem
|
|