|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 800 - [R827] Pękniecie paska rozrządu
actionclub - Wto Lis 17, 2009 11:44 Temat postu: [R827] Pękniecie paska rozrządu Witam,
mam pytanie odnosnie skutkow pekniecia paska rozrzadu w silniku 2700 mojego rovera 827.
Czy silnik jest tzw kolizyjny?
jakie moga byc potencjalne zniszczenia?
czy warto jest naprawiac taki silnik po peknieciu paska ( przebieg 120 tys km i jak dotad pracowal bez zarzutu)
Z gory dzieki za ew pomoc
Mariusz418 - Wto Lis 17, 2009 13:27
witam
teoretycznie jak dobrze pamiętam to silnik nie jest kolizyjny,załurz nowy pasek i zobacz
pozdrawiam
Tomek1212 - Wto Lis 17, 2009 17:47
W tym silniku rozrząd jest kolizyjny, jak pęknie pasek to masz w najlepszym przypadku do roboty dwie głowice.
blue827 - Wto Lis 17, 2009 18:17
Czy to manual czy automat? podobno manuale są bardziej brutalne dla pasków rozrządu.
Jak wymieniałem swój (automat) przy przebiegu 210tyś km to jeszcze był oryginalny pasek hondy, ale dosyć lużno aż dziwne że nie przeskoczył. Napinanie paska trzeba zrobić wg określonej procedury opisanej w workshopie i haynsie, i jest to trudne , mi zawsze wychodziło zaścisło ale jakoś jeszcze nie pękł.
Myślę że taniej będzie kupić drugi dobry silnik, i jeszcze na zewnątrz zrobić w nim najwięcej co się da, czyli pasek rozrządu, napinacz, pompa wody, uszczelniacze wału i wałków, kasowanie luzów zaworowych, nowe uszczelki pod pokrywy, nowe sondy lambda, uszczelki pod kolektory, wyczyścić miskę olejową +nowa uszczelka.
Oczywiście trzeba by podliczyć ile wszystko by kosztowało i czy reszta samochodu jest w dobrym stanie że opłaca się wogóle go remontować.
|
|