|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Offtopic - [Tutorial] Dla tych Którym Smakowało :)Sałatka Gyros przepis
Raptile - Pon Sty 04, 2010 17:56 Temat postu: [Tutorial] Dla tych Którym Smakowało :)Sałatka Gyros przepis Witajcie
Rzeczy potrzebne do przygotowania Sałatki:
- półmisek najlepiej przezroczysty
- 1 kapusta pekińska
- gotowe mięso gyros 350-450 g ( z biedronki najlepsze ) ew bawić się w krojenie moim zdaniem bez senu
- 3-4 cebule zwykłe lub czerwone żeby było bardziej kolorowo
- ogórek kiszony/konserwowy (kto ile lubi 1/2 do 3/4 słoika)
- puszka kukurydzy
- keczup
- majonez
- 1 browarek
Jeśli mamy wszystkie składniki zabieramy się do Roboty
Sposób przyrządzenia
1. Otwieramy browarka
2. Jak już zrobimy najważniejsze to na początek podgrzewamy mięso gyrosa żeby było miękkie bądź spalone wg uznania
3. Kroimy ogórki w kostke ( na 4)
4. Kroimy drobno cebule
5. Otwieramy puszcze z kukurydzą
6. Bierzemy łyka naszego napoju
7. Szykujemy keczup i majonez
Gdy mamy już wszystko pokrojone i usmażone..
Kładziemy Warstwami nasze składniki :
Mięso zgarniamy do półmiska polewamy mięso keczupem może być w kratkę . Mięso przykrywamy warstwą wcześniej przygotowanych ogórków. Ogóraski przykrywamy cebulą na cebule idzie kukurydza. Jak już wszystko połozymy możemy ucisnąć ręką nasze składniki żeby się bardziej "ścisneły" Teraz przykrywamy po całości kukurydze majonezem ,na majonez kładziemy naszą wcześniej pociętą kapustę pekińską którą polewamy keczupem w kratkę - gwiazdki - kółka - krzyżyki bądź jakiś malunek wg uznania Ustawić sałatkę żeby się "przeżarła" sokiem i można wcinać:
Tak powinna wyglądać sałatka warstwami :
1. mięso
2. keczup
3. ogórki
4. cebula
5. kukurydza
6. majonez
7. kapusta
8. keczup
SMACZNEGO
KURCZE ZAPOMNIAŁEM DOPIĆ BROWARA NIE WYLEWAĆ GO BROŃ BOŻE
-IKS- - Pon Sty 04, 2010 18:02
oooo trzeba będzie spróbować...
Mix - Pon Sty 04, 2010 18:05
Ja próbowałem, było dobre
staf - Pon Sty 04, 2010 18:06
Poprosze żone to zrobi...ja mogę dopić browara
Joa - Pon Sty 04, 2010 18:11
wszystko dobrze, tylko podobno bez browara sie zrobic nie da, a tak to mi juz nie wyjdzie..
paff - Pon Sty 04, 2010 18:47
tylko ten gyros z dronki to nie trzyma poziomu, 3 razy byl dobry miesny a raz byl pastewny tuszczowo- łojowy
wiem bo jadłem
ja preferuje gyros beztluszczowo z pateni do tego frytki i do tego salatka grecka czyli feta, salata lodowa, pomidor, ogorek swiezy, cebulka, sosik czosnkowy/tzatziki na smietance greckiej....
walkie - Pon Sty 04, 2010 18:54
w temacie sałatki gyros widzę, że upłynął sylwester.
ja też popełniłam noworoczną sałatkę gyros, ale z deka inną.
SeevS - Wto Sty 05, 2010 00:07
sałatka gyros na gotowym z biedronki ? obrzydlistwo...
Lepiej już się "pomęczyć" i kupić piers z kurczaka i usmażyć na oleju z przyprawą gyros
Raptile - Wto Sty 05, 2010 07:24
SeevS napisał/a: | sałatka gyros na gotowym z biedronki ? obrzydlistwo... |
Bez przesady .....
paff - Wto Sty 05, 2010 08:17
niestety po tym jak 3 razy gyros byl dobry a raz niedobry juz wiecej nie zaryzykuje dronkowej mikstury...tak czy siak musialem go wytapiac 25min przed konsumpcja i do tego nie byl do konca super - w tym czasie mialbym piers gotowa i to zaczynaajc od surowej....
a szkoda ze producent nie dba o rowna jakosc. kiedy oni sie wreszcie naucza za wzorcem z zachodniej granicy ze jakosc musi byc powtarzalna a towar za kazdym razem taki sam, czy to tani czy drogi
faecd - Wto Sty 05, 2010 10:58
wlasnie, dlatego najlepiej kupic piers kurczaka plus przyprawa gyros, na patelnie, lekko przysmazyc tj raptem 10 min a miesko zdrowe świezutkie mmmmm
a co do skladnikow moja kobita robi z kapusty pekinskiej, marchewki, ewentualnie kukurydza na gore i to wszycho...aaa i czosnek do tego musi jeszcze byc zreszta czy to forum kulinanre?
Raptile - Wto Sty 05, 2010 16:40
paff, zależy co gdzie kupisz . Jeśli w sklepie jest ruch to towar zawsze będzie ok . Ja robiłem ok 20 x tą sałatke i ani razu mieso nie było zepsute a smakoszom trzęsły się uszy tylko
michone - Wto Sty 05, 2010 17:33
gyros z piersi kurczaka panowie i panie nie robmy jaj...
Najlepsza baranina/cielęciny, ewentualnie karkówka.
Oliwa z oliwek + przyprawa gyros ( broń Boże kebab-gyros ). Miesko pokroić w większe płaty i do marynaty na 2-3 dni. Jak jest czas to na tydzień
Raptile - Wto Sty 05, 2010 17:42
Kazdy robi tak jak lubi ważne że smakowało Roverkowej Braci
Aga - Wto Sty 05, 2010 18:55
zrobione
ja dodałam jeszcze zielony groszek ale na degustacje poczekam az Marian wróci w razie co to on ryzykuje rozstrojem żołądka hi hi hi
Raptile - Wto Sty 05, 2010 21:13
Aga_zona_Mariana, Zostawcie troche dla mnie
merf3 - Wto Sty 05, 2010 21:14
...ale zgloodnialem jutro szukam biedronki...
rafal_13 - Wto Sty 05, 2010 21:23
merf3 napisał/a: | ...ale zgloodnialem jutro szukam biedronki... |
warto, sałatka palce lizać
Mix - Wto Sty 05, 2010 21:45
merf3 napisał/a: | ...ale zgloodnialem jutro szukam biedronki... |
...jak mięso z biedronki, to samo potrafi przyjść i do drzwi zapukać
Raptile - Wto Sty 05, 2010 21:48
Mixtated napisał/a: |
...jak mięso z biedronki, to samo potrafi przyjść i do drzwi zapukać |
faecd - Wto Sty 05, 2010 22:11
sie nie znacie na kuchni ktos wam poda maksaron+parowke zaleje kechupem to powiecie pewnie ze to spaghetti haha (PS tak moj sasiad jak mial z 16 lat do mnie z czym takim wyskoczyl, wyszedl z domu z talerzem, pytam co tam masz a on do mnie spaghetti) <-- i to calkiem serio mowil w pelni przekonany ze to spaghetti
walkie - Wto Sty 05, 2010 22:13
mi apropo takiego żarcia dał wczoraj do myślenia wywiad w Teraz My.
niska cena nie powinna być wyznacznikiem tego co jemy, bo można na niezłą minę wpaść
Raptile - Wto Sty 05, 2010 22:19
Walke nie zawsze tak jest drogie nie znaczy dobre i smaczne trzeba zachować umiar jesli chodzi o ceny i kontrolować takie rzeczy jeśli chodzi o świeżość i jak i smak
Ps dzisiaj w sklepie widziałem wędlinke za 150 zł / 1 kg
faecd - Wto Sty 05, 2010 22:27
i pewnie ma tradycyjny francuski plesniowy smak gdzie my takie podstarzale kielbasy wyrzucamy a francuzy zachwalaja i jeszcze takie ceny sobie winszuja hehe
Raptile - Wto Sty 05, 2010 22:31
Jaki z tego morał ? Tak czy siak zamieni to się w to samo w jedno G...
Mix - Wto Sty 05, 2010 22:32
Ja specjały kuchni innej od polskiej kupuję zwykle w lidlu. Mają swoje tygodnie, poświęcone kuchni włoskiej, tajskiej itp. Mają fajne mrożone zestawy typu kebab czy gyros. Najbardziej lubię chyba kuchnię włoską, ale tu robię wszystko sam (poza makaronem i ciastem do pizzy). Lubię wszystko w wersji carbonara, a więc sos nie z torebki czy słoika, a - śmietana, serek topiony, jajka itp. Wiem co jem i tyle
Joa - Wto Sty 05, 2010 22:33
Mixtated napisał/a: | nie z torebki czy słoika |
ale po co sie meczyc skoro sa gotowe..
walkie - Wto Sty 05, 2010 22:37
Raptile, to nawet nie cena, ani nie smak ale przede wszystkim skład
Joa, żeby jeść wartościowe posiłki
Joa - Wto Sty 05, 2010 22:39
walkie napisał/a: | żeby jeść wartościowe posiłki |
no ale to trzeba po 1) umiec, a po 2) musi sie chciec robic
walkie - Wto Sty 05, 2010 22:42
Joa, umieć, można się naumieć, od prostszych rzeczy po skomplikowane
ad2 - musi
Mix - Wto Sty 05, 2010 22:52
Jak człowiek głodny to i (za którymś razem ) się nauczy
Pozatym: wysiłek większy niż zalanie proszku wodą, ale za to smacznie, zdrowo i z satysfakcją, że się zrobiło samemu. A jak osoba degustująca pochwali to już ho-ho
Joa - Wto Sty 05, 2010 22:55
skoro tak twierdzicie..
ja tam wole czas marnowac na co innego niz gotowanie
faecd - Wto Sty 05, 2010 23:33
Joa, pewnie dlubie przy aucie, a jej facet gotuje...sie pozamieniali i tyle
Dydo - Sro Sty 06, 2010 13:37
Bardzo dobra sałatka, kilka razy ją robiłem. Ja natomiast robiłem wg. własnego uznania, czyli każdą warstwę przesmarowałem raz ketchupem, raz majonezem. Czyli np. na mięcho ketchup, na to kukurydza i majonez, potem ogórek i majonez etc. Kurczaczka smażę na oleju, wcześniej wymemlanego w przyprawie Gyros, dosyć dużo tego daje i memlam, bo lubie ten smak, a potem na rozgrzany olej i jazda. Później jak już mięcho trafi na półmisek, na patele wpada cebula smażona na tym, na czym smażył się kurak, czyli to już nie będzie olej a taka troche wodnista przyprawa. Na tym cebulka się poddusi i jest bardzo smaczna. Sałatka sama w sobie bardzo pyszna, uwielbiam ją. Jednak bardziej smakuje mi, gdy ktoś inny robi Wiadomo, swoje mimo, iż dobre to nie smakuje tak, jak obce I nie wiem, czy mogę się wtrynić w ten temat z przepisem na inną sałatkę, ale spróbuję
Bardzo często robię sałatkę z makaronu ryżowego z ogórkiem surowym (jeszcze nawet reszta sałateczki jest w lodówce, mogę dać foto jak to wygląda ). Bardzo prosta. Kupujemy makaron ryżowy, ogórka surowego, czosnek, koperek, śmietana i majonez. I jedziemy! Makaron do wody, co by się ładnie ugotował. Jak się ugotuje to na sitko i niech tam zdycha. Następnie kroimy ogórasa w kosteczki (można go później posolić, jeśli ktoś stwierdzi, że nie ma smaku). Makaron i ogórasa wrzucamy do półmiska i zabieramy się za sos do sałatki. Ścieramy ze 3 zęby czosnku na tarce, wrzucamy sieknięty koperek, wlewamy kwaśnej śmietany, dajemy do tego ze 3 łychy majonezu i mieszamy tak, aby powstała ładna, biaława, acz gęstawa konsystencja. I co najważniejsze, sosik w smaku musi być bardziej majonezowy a nie śmietanowy Po tym, jak skończymy już mieszać zalewamy wymieszany makaron z ogórasem i wstawiamy do lodówy, co by się wszystko lepiej poznało. Sałatka naprawdę wyśmienita a sos, który robimy sałatkę polecam także do grilla do skrzydełek, drobiu, kiełbasy, psa, kota etc. Na sylwestra sosik gościł u mnie na stole Aż mi się jeść zachciało...
Co do gotowania to ja, jako zapewne jeden z nielicznych uwielbiam gotować. Piękna sprawa, naprwadę. Moja specjalność to karkóweczka w sosie ketchupowym Lub sałatka z anasem, kurczakiem, orzechami włoskimi i selerą konserwową
Joa - Sro Sty 06, 2010 14:17
faecd napisał/a: | Joa, pewnie dlubie przy aucie, a jej facet gotuje...sie pozamieniali i tyle |
ten czlowiek nie wie, co mowi (pisze)
mozesz mi wierzyc, ze z dwojga zlego to juz chyba lepiej, zebym siedziala w kuchni jak miala chocby probowac dlubac przy samochodzie
Dydo napisał/a: | sałatka z anasem, kurczakiem, orzechami włoskimi i selerą konserwową |
jesli chodzi o salatki z ananasa to ja dodaje do niego tylko kukurydze, ser w kostke (lub na tarce), lyzke majonezu i 2 lyzki jogurtu naturalnego- prosciej chyba juz sie nie da*
* a jak sie da, to poprosze o przepis
Dydo - Sro Sty 06, 2010 14:57
Ser najnormalniejszy, żółty, ja ? Muszę kiedyś spróbować
Joa - Sro Sty 06, 2010 15:26
Dydo napisał/a: | Ser najnormalniejszy, żółty, ja ? |
dokladnie
mozna tez dorzucic rodzynki albo pokrojone daktyle
faecd - Sro Sty 06, 2010 17:19
Joa napisał/a: | ten czlowiek nie wie, co mowi (pisze) | strzelalem ale przynajmniej Cie rozbawilem
Joa - Sro Sty 06, 2010 17:46
faecd napisał/a: | strzelalem ale przynajmniej Cie rozbawilem |
zdecydowanie
Mix - Sro Sty 06, 2010 18:31
Właśnie skończyłem robić i jeść tytułową sałatkę Przepis nieco wzbogaciłem i wyszła również dobra. Fajne to, bo można się najeść, a nie ma uczucia przejedzenia
Raptile - Sro Cze 16, 2010 16:03
Sałateczka sie chłodzi zaraz będzie SZAMANIE
|
|