|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45 IDT] Kontrolka świec żarowych
Jugol - Pon Sty 11, 2010 19:20 Temat postu: [R45 IDT] Kontrolka świec żarowych Mam taki drobny rzadko obiawiający się problem. Jakieś pół roku temu podczas jazdy zapaliła się kontrolka grzania świec żarowych. Zatrzymałem się wtedy, zgasiłem silnik, ponownie odpaliłem, po chwili zgasła i problem znikł.
Dzisiaj jadąc do pracy sytuacja znów miała miejsce. Zatrzymałem się, zgasiłem silnik, ponownie odpaliłem kontrolka zgasła, ruszyłem i po chwili znów się zapaliła. Dojechałem do pracy, na parkingu znów go zgasiłem, ponowne odpalenie, po chwili zgasła, wracając teraz z pracy już było ok.
Czy ktoś może wie o co kaman
barszczyk - Pon Sty 11, 2010 23:56
Witam!
Tato ma tak samo w służbowym Renaul Master. Takie zapalanie się kontolki, tuż po odpaleniu auta oznacza potrzebę wymiany świec żarowych, w swoim R45 iDT jeszcze tego nie zaobserwowałem, jedynie w te mrozy dłużej się grzeją.
Może to wina uszkodzonego przekaźnika świec?, bądź wyeksploatowanych świec?
Jugol - Wto Sty 12, 2010 00:02
...ale to się zapaliło po przejechaniu ok. 17km- nie zaraz po odpaleniu, ale co do ich wymiany, to możesz mieć rację- są jeszcze oryginalne- 10 latek , ale na wiosnę je wymienię
Brt - Wto Sty 12, 2010 11:14
lepiej jesienią wymień a nie na wiosnę .. ale co mu jest, że się włączają to nie mam pojęcia ...
Skiba - Wto Sty 12, 2010 11:23
moża warto podmienić przekaźnik i poobserwować ?
magneto - Wto Sty 12, 2010 11:34
barszczyk napisał/a: | Takie zapalanie się kontolki, tuż po odpaleniu auta oznacza potrzebę wymiany świec |
U mnie były niesprawne wszystkie, 3 z nich po wyjęciu były sprawdzane i nawet ciepłe nie były a pomimo to kontrolka nie zapalała się po uruchomieniu się silnika.
Ja bym zaczął sprawdzanie od przekażnika
|
|