|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Alarm - miganie kierunkowskazów
emthommas - Pią Sty 15, 2010 22:41 Temat postu: [R620] Alarm - miganie kierunkowskazów Witam,
Wiem że temat był przerabiany wielokrotnie na forum, ale nie udało mi się znaleźć podobnego przypadku. Proszę więc o pomoc.
W R620Ti w chwili zamykania auta z pilota nie zawsze występuje miganie kierunkowskazów (czasem miga, czasem nie). Ostatnio najczęściej jest tak, że wysiadam z auta, zamykam z pilota - kierunkowskazy nie migają (alarm się chyba uzbraja, bo dioda w drzwiach zaczyna migać). Otwieram więc auto pilotem i zaraz zamykam ponownie (też pilotem) - tym razem miga kierunkowskazami (nie zdarzyło się, żeby w tym przypadku nie zadziałały kierunkowskazy). Czasem jednak miga juz przy pierwszym zamknięciu.
Co może być przyczyną?
Marrkus - Pią Sty 15, 2010 22:47
Mróz? Nie wiem tak tylko strzelam ale wczoraj tez tak miałem (tylko że ja zamykam z kluczyka bo mi pilot nie działa). Nigdy wcześniej tak się mi nie zdarzyło
siwekpila - Sob Sty 16, 2010 07:54
Też mi sie tak zaczeło dziać chyba przez te mrozy
Tomasz620 - Sob Sty 16, 2010 13:03
siwekpila napisał/a: | Też mi sie tak zaczeło dziać chyba przez te mrozy |
w takim razie niejestem sam.. mi również raz działa raz nie .. mysle ze to coś z elektryką.. bo niby z czym innym ?
Deamian - Sob Sty 16, 2010 14:47
A mi się tak działo a potem pilot przestał mi działać Teraz nawet jak z kluczyka zamykam to kierunki nie migają
TrAViShOn - Wto Sty 26, 2010 12:32
mam ten sam problem w takim samym aucie i z przykrością zawiadamiam, że w moim przypadku temperatura nie ma wpływu...
DAVIDOFF1988 - Nie Kwi 11, 2010 23:43
Ja sprawdziłbym krańcówki w dzwiach czy mają styk
najlepiej delikatnie je papierkiem ściernym i później wd40,
te małe ustroistwa lubią śniedzieć i dlatego takie problemy później z alarmem.
Mayson - Pon Kwi 12, 2010 10:26
emthommas, to jest kwestia słabych baterii. W swojej dawnej 600-ce miałem oryginał VALEO z dwoma kompletami klucz/pilot i pilot używany na codzień, właśnie miał takie objawy. Drugi był OK. Wymieniłem baterie i wszystko wróciło do normy. Ale tu na forum były opisywane przypadki, że po wymianie baterii w pilocie, przestawał on działać w ogóle, bo niby kwestia zaprogramowania czy coś... Jednak mi się to nie przydarzyło.
marthinez - Pon Kwi 12, 2010 21:32
jeżeli po zamknięciu alarm się uzbraja, a kierunki nie mignęły to tak jak pisze Mayson, po prostu trzeba wymienic baterie.
Mayson napisał/a: | Ale tu na forum były opisywane przypadki, że po wymianie baterii w pilocie, przestawał on działać w ogóle | Mi się to zawsze zdarzało po wymianie bateryjki.
Po prostu cos nie stykało i wystarczyło wyczyścić styki, podgiąć te blaszki i wszystko złożyc do kupy.
Phillippe - Sro Kwi 14, 2010 14:34
W moim przypadku wymiana baterii nie poskutkowała. U mnie kierunki nie migały do czasu, gdy zmostkowalem przewody od tego fajansu od alarmu przy zamku w klapie od bagażnika, bo nic wiecej z niego nie moglem zrobic.
Zalecam posprawdzać czujniki przy zamku maski, w klapie bagażnika, drzwiach.
fresku - Wto Kwi 27, 2010 14:50
takj jak wyzej czujniki, czasami mialem tak ze stacyjka nie"odbijała" przy wyciąganiu kluczyka...nasmarowałem i było ok.
ostatnio tez tak mialem, ze kierunki nie swieciły po zamknieciu z kluczyka(z pilota mi nie działa)-a mrozu juz nie mamy
Micros - Wto Kwi 27, 2010 15:56
Cytat: | Zalecam posprawdzać czujniki przy zamku maski, w klapie bagażnika, drzwiach. |
Ja też bym polecał sprawdzić najpierw czujniki.
Roverkowy manual: "Jeżeli światła kierunkowskazów nie błysną w momencie zamykania samochodu pilotem, oznacza to, iż któryś z elementów nadwozia tj.:pokrywa komory silnika, bagażnika lub drzwi nie zostały prawidłowo zamknięte. W takim przypadku zostaną włączone obwody alarmu i immobilisera oprócz układu ultradźwiękowej ochrony wnętrza przedziału pasażerskiego. Po domknięciu drzwi bądź jednej z pokryw, światła kierunkowskazów błysną trzykrotnie, a system alarmowy uzbroi się samoczynnie, włączając wszystkie obwody."
Symptopmy rozładowania baterii: "
1.Za każdym razem po użyciu pilota lampka kontrolna na tablicy wskaźników błyska szybko do momentu otwarcia drzwi.
2. Zmniejszenie zasięgu działania pilota."
Mayson - Wto Kwi 27, 2010 17:27
Micros napisał/a: | Roverkowy manual: |
Ten tekst to jest z instrukcji obsługi auta, czy z manuala serwisowego?
marthinez - Wto Kwi 27, 2010 17:53
I do jakiego roverka, bo: Micros napisał/a: | 1.Za każdym razem po użyciu pilota lampka kontrolna na tablicy wskaźników błyska szybko do momentu otwarcia drzwi. | to nijak nie pasuje do R600. Tam nie ma żadnej lampki kontrolnej.
Zwyczajnie mrugają znaczki kierunkowskazów jak przy światłach awaryjnych, co jest normalne, bo mrugają razem z kierunkowskazami.
|
|