|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R220 SD] Rowerek zamarzł, proszę o rady:)
alexkret - Pon Sty 25, 2010 13:22 Temat postu: [R220 SD] Rowerek zamarzł, proszę o rady:) Siemka.
Drodzy użytkownicy mam problem jak w temacie. Chciałbym się dowiedzieć jakie dodatki lejecie do swoich diesli. Wyczytałem na forum, że wystarczy dolać kilka litrów benzyny na cały bak ropy no ale niestety efekt jest taki że kręci i nie odpala. Jest to mój pierwszy diesel więc proszę o wyrozumiałosć. Dodam że wymieniłem wszystkie świece i mam wsadzony nowy aku ale mimo to kręci jakoś nie bardzo tak jakby aku był rozładowany, przygasają kontrolki. Drugą rzeczą jest to że zapaliła się kontrolka check engine i to mnie już trochę zmartwiło. Roverek stoi pod chmurką no i przy dzisiejszych -26 do roboty leciałem na piechote. Jakieś rady czy czekać na ocieplenie?
szoso - Pon Sty 25, 2010 13:28
dolać separatora np. Xeramic do paliwa, zmienić filtr paliwa i ewentualnie podładować aku jeśli go rozładowałeś kręceniem
Krzysi3k - Pon Sty 25, 2010 13:31
Suszarką nagrzać filtr paliwa, dolać dodatku:) I weź aku do domu, w domu podładuj, niech się pogrzeje dodatkowo w chacie i powinno odpalić.
Brt - Pon Sty 25, 2010 13:34
osobiście leję dodatek Skydd i narazie się nie zawiodłem benzy e w zeszłym roku dolewałem i też było ok ... ale przy -26 już ciężko z odpalaniem może być. Sprawdź jeszcze czy napięcie do świec żarowych dochodzi.
alexkret - Pon Sty 25, 2010 13:35
Kupiłem go jakieś 4mce temu i od razu wymieniłem filtr, aku był nowy ale wziąłem go na noc do domu ale dalej to samo. W motoryzacyjnym kupiłem jakiś do datek to w nieogrzewanym garażu zrobił się taki gęsty, że ciężko było go nalać do baku. Dodam jeszcze że zaczynał już łapać tak jakby miał już odpalić. Złapał raz drugi, chwilke pochodził i zgasł i pózniej zapalił się CE. Po wymianie świece były sprawdzone razem z przekażnikiem i było wszystko ok, grzeje 3-4 razy.
czapaja - Pon Sty 25, 2010 13:36
Krzysi3k5 napisał/a: | Suszarką nagrzać filtr paliwa | Można tak? Pytam bo mi tez przymarzło lekko, tzn jedzie ale nie wkręca się powyżej 2tys obr. Jakiś czas temu zamarzł mi kompletnie, więc wymieniłem filtr paliwa itd. Od tego czasu leje kilka litrów benzyny na bak....widocznie teraz wlałem trochę za mało
szoso - Pon Sty 25, 2010 13:38
czapaja napisał/a: | Można tak? |
można a także polewać goracą wodą z czajnika
Brt - Pon Sty 25, 2010 13:39
alexkret napisał/a: | W motoryzacyjnym kupiłem jakiś do datek to w nieogrzewanym garażu zrobił się taki gęsty, że ciężko było go nalać do baku. |
bo jego się trzyma w ciepłym i nalewa przy tankowaniu
alexkret - Pon Sty 25, 2010 13:41
Brt napisał/a: | alexkret napisał/a: | W motoryzacyjnym kupiłem jakiś do datek to w nieogrzewanym garażu zrobił się taki gęsty, że ciężko było go nalać do baku. |
bo jego się trzyma w ciepłym i nalewa przy tankowaniu |
Heh teraz to ja to wiem
czapaja - Pon Sty 25, 2010 13:43
szoso420 napisał/a: | czapaja napisał/a:
Można tak?
można a także polewać goracą wodą z czajnika |
A do piekarnika można? Cenna rada, zaraz jade do znajomego do garażu wypróbować Twój sposóbszoso420,
szoso - Pon Sty 25, 2010 13:55
czapaja napisał/a: | A do piekarnika można? |
nie bardzo, z mikrofalówką też nie próbuj
|
|