|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45 iDT 02'] Brak lewego światła pozycyjnego tylnego
PopaY - Sro Sty 27, 2010 07:51 Temat postu: [R45 iDT 02'] Brak lewego światła pozycyjnego tylnego Witam.
Sądziłem, że padła żarówka, ale właśnie ją wymieniłem i światła jak nie było tak nie ma. Ktoś ma jakiś pomysł co to może być? Szukałem w instrukcji angielskiej może bezpiecznika odpowiadającego tylko za to światło, ale z tego co udało mi się rozszyfrować to nie ma takiego, który odpowiada tylko za to jedno światło. Co to się mogło stać?
SeniorA - Sro Sty 27, 2010 08:27
PopaY napisał/a: | Co to się mogło stać? | wyczyść styki i potraktuj je KONTAKTEM i sprawdź nową żarówkę w innym gnieździe czy świeci.
PopaY - Sro Sty 27, 2010 14:10
Zarówno nowa jak i stara świeci. Styki zostały przeczyszczone dokładnie. Możliwe by mróz coś "popsuł"?
[ Dodano: Sro Sty 27, 2010 14:10 ]
Chyba bez wizyty u elektryka się nie obejdzie
maciej - Pią Sty 29, 2010 18:49
Sprawdź bezpieczniki po kolei.
Nie jest ich aż tak dużo.
PopaY - Pią Sty 29, 2010 18:52
Wszystkie są dobre, już sprawdziłem. Zresztą, nie ma bezpiecznika odpowiadającego tylko za to JEDNO światło
maciej - Pią Sty 29, 2010 19:50
Nie, ale w R600 3 pozycyjne są pod jednym bezpiecznikiem, a 1 pod drugim, a razem z nim podświetlenie tablicy rozdzielczej i coś tam jeszcze.
PopaY - Pią Sty 29, 2010 19:52
Maćku, jak już pisałem, nie mam ani jednego spalonego bezpiecznika, a wszystko co w aucie musi się świecić to się świeci - za wyjątkiem tego jednego światła...
maciej - Pią Sty 29, 2010 20:31
Rozumiem, ale to, że sprawdziłeś bezpieczniki napisałeś po mojej propozycji.
Ja tłumaczę dlaczego w ogóle to napisałem - bo pomyślałem, ze może być jak w R600 - oprócz tego światła nie działa Ci coś jeszcze, ale np. nie zauważyłeś tego (np. podświetlenie popielniczki, tablicy rejestracyjnej, zapalniczki lub schowka) - skoro nie, to albo oprawka w lampie albo któryś kabel.
W takim razie ja bym nie szukał, tylko sprawdził oprawkę, a jak to nie ona, to pociągnął kabel od drugiej lampy i po kłopocie - nawet elektryk nie potrzebny.
polofix - Nie Gru 20, 2015 21:43
Witam. Mam problem w Roverze 400. Nie świeci mi lewe tylne postojowe. Jest to wersja sedan. Bezpieczniki na 100% są dobre, styki w których są umieszczone też.
Prąd niestety nie dochodzi. Tymczasowo podłączyłem od prawej lampy napięcie, ale nie chcę tak jeździć bo nieraz podłączam przyczepkę i może to się źle skończyć dla instalacji.
Proszę o pomoc gdzie szukać awarii.
-_Zielarz_- - Nie Gru 20, 2015 22:21
Dosłownie trzy dni temu wsadziłem dzieciaka do auta, mam wsiadać a tu sąsiad mówi że nie mam świateł z tyłu po prawej stronie. Pomyślałem, żarówka - wymienię jak młodego do przedszkola odwiozę ... ale ... Poruszałem manetką od zapalania świateł przy kierownicy i się zapaliła
I jak na razie dalej świeci (a sprawdzam za każdym razem teraz).
Może to coś tam ? Nie wiem czy ta manetka włącza obydwa na raz czy są niezależne styki prawo lewo przód tył ...
polofix - Pon Gru 21, 2015 08:31
-_Zielarz_- napisał/a: | Dosłownie trzy dni temu wsadziłem dzieciaka do auta, mam wsiadać a tu sąsiad mówi że nie mam świateł z tyłu po prawej stronie. Pomyślałem, żarówka - wymienię jak młodego do przedszkola odwiozę ... ale ... Poruszałem manetką od zapalania świateł przy kierownicy i się zapaliła
I jak na razie dalej świeci (a sprawdzam za każdym razem teraz).
Może to coś tam ? Nie wiem czy ta manetka włącza obydwa na raz czy są niezależne styki prawo lewo przód tył ... |
Ale numer. Dziś to sprawdzę. Napiszę po południu. Dzięki za podpowiedź.
Przyczyną był wadliwy bezpiecznik. ie był spalony ale nadpęknięty.
|
|