|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214] Problem z Centralnym zamkiem
china22 - Sro Lut 03, 2010 18:21 Temat postu: [R214] Problem z Centralnym zamkiem Witam! Mam problem z centralnym od kąd kupiłem 'roverka
problem jest taki że centralny wogóle nie reaguje (musze otwierac drzwi kluczykiem i resztę od środka (5 drzwi)) immo normalnie się włancza i wyłancza z pilota, miałem spalony bezpiecznik po wymianie w każdych drzwiach coś zaczęło stukać i od tamtej pory cisza... i centralny nie otwiera ani nie zamyka drzwi. Znajomy mechanik twierdzi ze należy wymienić sterownik od centralnego i alarmu, ponieważ mogło dojść do spięcia w tylnej klapie w przewodach i mógł się spalić sterownik? myślicie że to w tym problem? nie chce na darmo ciągnąć się w koszty...
Lechos - Sro Lut 03, 2010 18:31
Zdejmij tapicerke drzwi kierowcy i przyjrzyj sie podlaczeniu porzewodow do silownika (master daje sygnal do centralki a ona na reszte drzwi)
china22 - Pon Lut 08, 2010 18:08
Lechos napisał/a: | Zdejmij tapicerke drzwi kierowcy i przyjrzyj sie podlaczeniu porzewodow do silownika (master daje sygnal do centralki a ona na reszte drzwi) |
Przyjrzałem się dziś temu podłączeniu przewodów do siłownika i na moje oko wszystko jest wporządku! co mozna jeszcze sprawdzić? czy jedynie pozostaje zmienić ten sterownik od centralnego i alarmu???
czort - Pon Lut 08, 2010 20:11
Myślę że nie zmienisz samej centralki alarmu. bo ona jest z immo a co za tym idzie razem z komputerem to mozna wymienic.
Sprawdz wiązkę z przewodami w tylnej klapie jeśli jeszcze tego nie zrobiłes.
Bo to zazwyczaj jest głownym powodem nie dzaiłających roznych urzadzen...
piter34 - Pon Lut 08, 2010 20:27
china22 napisał/a: | miałem spalony bezpiecznik po wymianie w każdych drzwiach coś zaczęło stukać i od tamtej pory cisza... i centralny nie otwiera ani nie zamyka drzwi. |
Po mojemu to Ci się siłowniki wszystkie "skończyły" albo jest coś nie tak ze sterowaniem z centralki (sprawdź, czy się pojawia sygnał, gdy naciskasz przyciski pilota).
Mi też kiedyś w R200 siłownik centralnego trzaskał i musiałem założyć nowy.
china22 - Pon Lut 08, 2010 23:42
czort napisał/a: | Sprawdz wiązkę z przewodami w tylnej klapie jeśli jeszcze tego nie zrobiłes.
Bo to zazwyczaj jest głownym powodem nie dzaiłających roznych urzadzen... |
Jakiś czas temu znajomy mechanik coś tam grzebał (bo nie działała mi tylnia wycieraczka) zaizolował wtedy przewody które było poprzecierane. Sam sprawdzałem i przewody były wporządku.
[ Dodano: Pon Lut 08, 2010 23:42 ]
piter34 napisał/a: | Po mojemu to Ci się siłowniki wszystkie "skończyły" albo jest coś nie tak ze sterowaniem z centralki (sprawdź, czy się pojawia sygnał, gdy naciskasz przyciski pilota). |
Jakieś takie ciche stuknięcie słychać jak naciskam pilota... ale tylko to i nic po za tym.
darek_wp - Wto Lut 09, 2010 07:27
Poniżej masz schemat podłączenia centralnego zamka w samochodzie.
najczęstszą przyczyną problemów z CZ jest siłownik w drzwiach kierowcy - jeśli on nie działa bądź przewody idące do niego są uszkodzone nie podaje prawidłowych informacji do Alarm ECU i pozostałe siłowniki również nie będą działać. Bardzo rzadko zdaża się problem z samym sterownikiem choć pisałeś, że bezpiecznik do CZ był uszkodzony więc nie można wykluczyć np przepalonych ścieżek w module ale z tym poradzi sobie średnio zaawansowany elektronik. Na pewno na początek warto sprawdzić działanie siłownika w drzwiach kierowcy - szczególnie wbudowanych w niego krańcówek.
china22 - Wto Mar 16, 2010 20:04
darek_wp napisał/a: | Poniżej masz schemat podłączenia centralnego zamka w samochodzie.
najczęstszą przyczyną problemów z CZ jest siłownik w drzwiach kierowcy - jeśli on nie działa bądź przewody idące do niego są uszkodzone nie podaje prawidłowych informacji do Alarm ECU i pozostałe siłowniki również nie będą działać. Bardzo rzadko zdaża się problem z samym sterownikiem choć pisałeś, że bezpiecznik do CZ był uszkodzony więc nie można wykluczyć np przepalonych ścieżek w module ale z tym poradzi sobie średnio zaawansowany elektronik. Na pewno na początek warto sprawdzić działanie siłownika w drzwiach kierowcy - szczególnie wbudowanych w niego krańcówek. |
Witam! Wracając do tematu Elektromechanik znalazł przyczynę a dokładnie w sterowniku CZ. była przetopiona kostka(przekaźnik) , zakupiłem nowy (używany) sterownik i dziś po podpięciu niestety nie chce sie połączyć z immo tzn. nie chce sie zgasic kontrolka czerwona?! dodam iż kupiłem tylko sam sterownik!
Koleś widzi rozwiązanie takie iż podmieni ten przeplony przekaźnik i przełoży z tego nowego Niby troche zabawy.. we wtorek jestem umówiony na robote więc zobaczymy co się da zrobić.
Pozdrawiam
Ps- napiszcie co o tym sądzicie?
[ Dodano: Wto Mar 16, 2010 20:04 ]
Siemka! Zamek centralny już działa Dziś mi Elektromechanik podmienił ten sterownik i wszystko gra! Mam takie pytanie jeszcze otóż czy przy zamykaniu/otwieraniu drzwi z pilota powinny mrugnąć kierunkowskazy??? ponieważ u mnie nic nie mruga?
lukaszl - Sro Mar 16, 2011 20:54
Witam
Mam ostatnio problem z centralnym zamkiem w moim Roverze. Otóż przy zamykaniu lub otwieraniu drzwi pilotem przepalał mi się bezpiecznik w komorze silnika. Po kilkukrotnej podmianie bezpiecznika usłyszałem zgrzyty w drzwiach kierowcy.
W chwili obecnej zgrzyty ustały. Alarm się uzbraja i rozbraja, auto mogę normalnie odpalić, lecz nie otwierają się zamki w drzwiach.
Z tego co wyczytałem na forum podejrzewam siłownik w drzwiach kierowcy.
Tylko jak sprawdzić czy on jest faktycznie uszkodzony?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
R-200 - Czw Mar 17, 2011 16:33
Może przepust tylnej klapy?
mario4133 - Czw Mar 17, 2011 19:15
na początek trzeba sprawdzić wiązkę kabli w tylnej klapie,po prawej stronie, jeżeli dalej nie działa to trzeba sprawdzić bezpieczniki pod maską, a jeśli dalej nic to moduł centralnego zamka który jest za głównymi bezpiecznikami u mnie się przepaliła jedna ścieżka, zlutowałem i jest ok
Slwek77 - Wto Mar 22, 2011 16:39
Witam , czy ktoś z gdańska sprawdził by mi czemu nie działa centralny zamek i czy by założył alarm?
lukaszl - Nie Mar 27, 2011 10:07
Witam
Tak jak podejrzewaliście okazało się, że w przepuście tylnej klapy była poprzerywana izolacja oraz uszkodzona ścieżka na module centralnego zamka.
Robota u elektromechanika na jedno popołudnie za jedyne 50zł
Dzięki za pomoc.
slav-kiler - Pią Kwi 01, 2011 19:27
W tylnej klapie kable były popękane , zaizolowałem ale dalej nie działa centralny. Czy to że mam zdezaktywowany IMO ma znaczenie że nie działa centralny?
Harry - Pią Kwi 01, 2011 22:32
a jak przekręcisz kluczem to działa ?
slav-kiler - Sob Kwi 02, 2011 06:44
niestety , każdy zamek muszę kluczem bądź cypelek podnosić od środka.
leszczu - Sob Kwi 02, 2011 17:14
A sprawdzałeś bezpiecznik pod maską
slav-kiler - Sob Kwi 02, 2011 20:23
wszystkie bezpieczniki sprawdziłem
mateusz55555555 - Nie Kwi 03, 2011 15:31 Temat postu: Rover 214 Si problem z Centralnym Witam, mam podobny problem, a mianowicie:
Kupiłem Rover 214 Si 1996r,
Gościu mówił że immo p-rzestało działać i jak mechanik rozkodowywał kompa to wtedy tez przestał działać centralny zamek i alarm. Czy można coś z tym zrobić?
memphisto - Nie Kwi 03, 2011 17:24
mateusz55555555 napisał/a: | Gościu mówił że immo p-rzestało działać i jak mechanik rozkodowywał kompa to wtedy tez przestał działać centralny zamek i alarm. |
u mnie walił się immo i wycieli go ale centralny działa i działał. Co prawda nie z pilota ale z kluczyka działał.
Ja zainwestowałem 300 PLN i dorobiłem sobie alarm z centralnym na pilociku (bo do auta w ogóle nie dostałem pilocików )
[ Dodano: Nie Kwi 03, 2011 18:24 ]
mateusz55555555, po prostu 3ba podpiąć mastera i powinno działać
mateusz55555555 - Pon Kwi 04, 2011 17:54
A gdzie powinna być ta centralka od Centralnego zamka? Mógłby mi ktoś zrobić zdjęcie jak to wygląda?
Pod kierownicą jest taka szeroka kostka i ma dosyć dużo kabli, czy to może byś od centralnego? A samą centralke ktoś by wyciągnął?
slav-kiler - Pon Kwi 04, 2011 19:09
Nie wiem ale chyba znalazłem przyczynę braku centralnego. W drzwiach są siłowniki elektryczne ale chyba brak centralki bo znalazłem 3 wtyczki w które nic nie jest wpięte, pewnie od centralnego i szyb elektrycznych są.
mateusz55555555 - Pon Kwi 04, 2011 19:45
taka sama kostka, jak ta szeroka u mnie też jest odpięta... i tez nie działa centralny więc mozliwe ze to bedzie od tego....
slav-kiler - Pon Kwi 18, 2011 11:28
Dalszy ciąg mojej walki , zakupiłem moduł centralnego i podpiąłem do tej białej wtyczki wydarzyły się 3 rzeczy :
1.podświetliły się zegary
2.zapaliły się światła pozycyjne z przodu i tyłu
3.zaczęło coś piszczeć przy otwartych drzwiach kierowcy , jak je zamknąłem przestało
zamknąłem drzwi kluczem , bo synchronizacja pilota nic nie daje . Odszedłem od auta ale światła dalej się świecą, więc pozostało mi odpiąć moduł centralnego. jakieś sugestie?
[ Dodano: Pon Kwi 18, 2011 12:28 ]
Witam ponownie , doszedłem do wniosku że problem jest z komputerem w którym chyba nie umiejętnie jest usunięty immo. czy wie ktoś gdzie w trójmieście można naprawić kompa lub zdiagnozować?
pistolet - Pon Kwi 18, 2011 12:20
Może zadam wyjątkowo głupie pytanie, ale czy gasiłeś światła po wyjściu z samochodu? Bo jak piszczy przy otwartych drzwiach bez kluczyka w stacyjce to znaczy że są światła włączone - to tak ma być.
slav-kiler - Pon Kwi 18, 2011 13:28
podpinając moduł centralnego miałem wyłączone światła wyjęty kluczyk ze stacyjki, jak podpiąłem od razu zaświeciły się światła i podświetliły się zegary , włączałem i wyłączałem światła przełącznikiem ale nie miało to wpływu i po wyjściu z auta i zamknięciu auta kluczykiem światła się paliły z przodu i tyły jak i zegary.
Coś powoduje że same światła się zapalają i nie dają zgasić po podpięciu tego modułu centralnego.
leszczu - Pon Kwi 18, 2011 13:42
Nie wiem może jakieś zwarcie. Może wiązka tylnej klapy, wiązka w drzwiach
slav-kiler - Pon Kwi 18, 2011 13:44
sprawdzona klapa i drzwi kierowcy
Witam , a więc podłączyłem alarm i centralny zamek kupiony na allegro, wszystko działa oprócz siłownika w drzwiach kierowcy tzn , jak jest odpięty to działają wszystkie drzwi oprócz niego i wszytko jest ok , a jak podepnę mastera czyli z drzwi kierowcy to pali bezpiecznik centralnego.
Jakieś sugestie? Pewnie do wymiany siłownik master , wie ktoś jak go wymontować?
Basienka0172 - Pią Sie 05, 2011 09:43
Witam! Ja też mam problem z zamkiem a mianowicie mam tylko jeden kluczyk i jeden pilot do mojego roverka, nie da się go otworzyć/zamknąć kluczykiem, tylko pilotem, pilot był już naprawiany raz, elektryk powiedział że może działać pare lat a może działać tydzień no i działał przeszło miesiąc, znowu ta sama awaria, najgorsze jest to że aby odpalić silnik trzeba nacisnąć guziczek w pilocie, a podobno takie awarie usuwają jedynie w salonie rovera, co robić? może ktoś mi coś podpowie?
slav-kiler - Pią Sie 05, 2011 09:48
usuń immo i po problemie mi udało się wymienić zamek z drzwi kierowcy.
Basienka0172 - Pią Sie 05, 2011 10:00
tak tylko jak chciałam to zrobić to pan elektryk powiedział że nie ma takiej opcji dlatego że od razu cały komputer siada i wszystko w samochodzie nawala ponieważ to jest zamek robiony w salonie przy produkcji samochodu a nie na czyjeś "widzimisie"
PTE - Pią Sie 05, 2011 10:04
Kup drugi pilot (najlepiej nowy) i podjedź z nim do warsztatu, który posiada roverowski komputer TestBook/T4 - tam Ci go zaprogramują. Co to znaczy że nie da się samochodu otworzyć/zamknąć za pomocą kluczyka? Nie obraca się? to może jest już nadmiernie wyrobiony? Miałem podobną sytuację w poprzednim aucie - kluczyk normalnie przekręcał się w stacyjce, ale w zamkach drzwi i bagażnika ani drgnął. Na szczęście miałem zapasowy, który był nie używany i ten działał bez problemu, Na wszelki wypadek dorobiłem sobie jeszcze jeden na zapas, póki było z czego.
Druga opcja to zakup komputera i immobilisera wraz z zakodowanymi pilotami do niego, np. na allegro.
Basienka0172 - Pią Sie 05, 2011 10:16
kluczyk nie pasuje do zamka w drzwiach a z resztą nic mi z tego gdyby nawet pasował bo i tak nie odpalę silnika bez pilota, ile może kosztować zaprogramowanie nowego pilota? no i czy gdzieś w Lublinie da się to zrobić?
PTE - Pią Sie 05, 2011 10:33
TestBooka zdaje się w Lublinie nie ma, zresztą wystarczy popytać tubylców na forum i użyć opcji "szukaj" aby uzyskać np. taki wynik.
Przestudiuj ten wątek, jego lektura powinna Ci pomóc.
Basienka0172 - Pią Sie 05, 2011 10:44
Dzięki wielkie, na pewno się przyda
Hrabia - Nie Sie 07, 2011 13:36
Basienka0172, Masz się jak dostać do lublina dzisiaj? Znajdziesz nas tutaj http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=52218
Trochę nie rozumiem z czym masz problem... czy w pilotem czy z zamkiem. Jeśli z pilotem to pewnie pomoże wymiana baterii i synchro z immo. Ale... wpadnij najlepiej eR to zobaczymy co da się zrobić. Osobiście obstawiam baterię albo gumki/guziczki. Jeśli bateria to koszta spore bo między 5 a 16 zł
Basienka0172 - Pon Sie 08, 2011 20:13
niestety za późno przeczytałam wiadomość bateria była wymieniana i nic to nie dało, póki co czasem działa pilot, czasem nie, elektryk już go raz rozbierał, coś tam lutował no i się zobaczy jak to będzie ale w sumie to chciałabym dorobić sobie dodatkowy kluczyk i pilot bo to się przydaje
Hrabia - Pon Sie 08, 2011 21:48
Osobiście średnio raz na 3 miesiące muszę lutować swój i nie trzeba do tego elektryka. Blaszka która trzyma baterię i jest na 3 nogach i wyłazi z płytki. Nic się nie stanie jeśli jakaś męska ręka otworzy w Twoim pilocie obudowę, sprawdzi nóżki i ewentualnie je przylutuje za pomocą zwykłej lutownicy.
Kacor - Pon Cze 25, 2012 08:41
Witam! Mam problem z moim centralnym zamkniem. Kluczyk otwiera wszystkie drzwi na raz więc raczej bezpiecznik ok. Z pilota nie mogę zdziałać nic, z pilotem zostawionym w domu mogę jeździć więc chyba immo nie ma w aucie. Kupiłem moduł centralnego zamka od stiga i nie mam już pomysłów jak go podłączyć a próbowałem na kilka sposobów, nie jestem do końca zorganizowany w tym temacie. Czy jest ktoś kto da mi pewne wskazówki od czego zacząć ?
brkzzz - Pon Cze 25, 2012 11:34
Kacor, kalibrowałeś pilot? otwierasz drzwi kierowcy kluczykiem i naciskasz 4 razy przycisk zamknięcia na pilocie.
leszczu - Pon Cze 25, 2012 11:43
Baterie w pilocie wymieniałeś
Kacor - Pon Cze 25, 2012 12:52
Założyłem już nowy moduł z którego założeniem miałem problemy jednak siadając do tematu jeszcze raz i na spokojnie było najlepszym rozwiązeniem. Wszystko działa tak jakbym tego chciał, jeszcze muszę kierunkowskazy podłączyć. Dzięki brkzzz za podpowiedź , leszczu do priorytetów należy sprawdzenie bezpieczników, baterii i przewodów
Mój cały poprzedni problem polegał na nie odcięciu się od starego modułu centralnego zamka który został zakatowany przy odłączeniu immo przez poprzedniego właściciela i zrobienia ogólnej sieczki z elektryką -.- zostało mi podłączenie centralnego do kierunków i naprawa ogrzewania tylnej szyby
brkzzz - Pon Cze 25, 2012 14:07
Kacor, orientujesz się jak wygląda to połączenie centralki z sygnalizacją kierunkami?
Tam jest chyba jakiś moduł osobny do kierunków?
Pytam się, bo oficjalnie w moim roczniku powinny być migające kierunki przy zamykaniu z pilota, tymczasem tylko 2 razy zdarzyło mi się, że zaświeciły. Miałem wtedy przetartą wiązkę w tylnej klapie, od czasu jej naprawy nic mi nie świeci, a chciałbym żeby świeciło
Toteż proszę o wskazanie lokalizacji tego czegoś, co odpowiada za sygnalizację kierunkami, a ja już się tym odpowiednio zajmę
Kacor - Wto Cze 26, 2012 08:25
Właśnie zdziwiony byłem że przerywacza od kierunków nie ma pod włącznikiem świateł awaryjnych
Nie wiem kolego jak wygląda to oryginalnie w roverze, ja teraz założyłem nowy moduł kupiony u stiga i tam mam 2 wyjścia na kierunkowskazy na których pojawia się przerywane +12 przy otwarciu i zamykaniu zamka. za chwilę jadę po 2 diody prostownicze i gdzieś będę się wpinał, ale nie wiem jeszcze gdzie centralkę mam koło bezpieczników w kabinie to pewnie coś tam wynajdę.
slav-kiler - Nie Lip 29, 2012 20:05
Witam mam problem z centralnym. W drzwiach kierowcy nie działa centralny zamek i muszę otwierać drzwi kluczykiem , pozostałe działają z pilota. Po zdjęciu boczka drzwi okazało się że wyjęta jest wtyczka z siłownika. Jak podłączę to nie działa nic, żadne drzwi nie reagują na pilota. Jak odłączę (wyjmę wtyczkę z siłownika)siłownika z drzwi kierowcy to działają pozostałe drzwi tzn zamykają się i otwierają z pilota.
leszczu - Pon Lip 30, 2012 15:08
slav-kiler napisał/a: | Witam mam problem z centralnym. W drzwiach kierowcy nie działa centralny zamek i muszę otwierać drzwi kluczykiem , pozostałe działają z pilota. Po zdjęciu boczka drzwi okazało się że wyjęta jest wtyczka z siłownika. Jak podłączę to nie działa nic, żadne drzwi nie reagują na pilota. Jak odłączę (wyjmę wtyczkę z siłownika)siłownika z drzwi kierowcy to działają pozostałe drzwi tzn zamykają się i otwierają z pilota. |
Wychodzi na to, że siłownik master powoduje jakieś zware. Trzeba będzie go chyba wymienić.
slav-kiler - Pon Lip 30, 2012 15:11
elektryk sprawdzał opór i powiedział że jest za mały w stosunku do innych. pasuje tylko od rovera 200 czy także od 400 ?
aha ,
kiedyś było podobnie i kupiłem używany , ale dalej jest tak samo. Czyżby obydwa uszkodzone?
leszczu - Pon Lip 30, 2012 15:15
slav-kiler napisał/a: | pasuje tylko od rovera 200 czy także od 400 ? |
Chyba nie.
slav-kiler napisał/a: | kiedyś było podobnie i kupiłem używany , ale dalej jest tak samo. Czyżby obydwa uszkodzone? |
To może gdzieś robi zware w przewodach. Sprawdź czy nie są pourywane kabelki wiązce drzwi kierowcy.
slav-kiler - Pon Lip 30, 2012 17:14
wiązka sprawdzona , zerwałem izolację i od nowa taśmą izolacyjną zakleiłem.
rieger - Nie Wrz 09, 2012 19:50
Podepne sie pod temat z pytaniem: czy w waszych r200 alarm rozbraja sie po otworzeniu bagaznika kluczem?? ogolnie jak to ma dzialac?
darek_wp - Pon Wrz 10, 2012 20:52
rieger napisał/a: | ogolnie jak to ma dzialac? |
Jak otwierasz kluczykiem bagażnik to rozbrajasz sam bagażnik - drzwi , wnętrze i imo są dalej uzbrojone.
rieger - Pon Wrz 10, 2012 20:57
No wlasnie u mnie jest tak, ze otwieram kluczykiem, podnodze klape i wyje skubaniec. Gdzie nalezaloby szukac przyczyny ?
Harry - Pon Wrz 10, 2012 21:40
jak otworzysz bagażnik kluczykiem to auto jest nadal uzbrojone i zacznie wyć. Przeczytaj sobie instrukcje obsługi auta i sie wszystkiego dowiesz
rieger - Wto Wrz 11, 2012 15:52
Czyli u mnie dziala jak ksiazka pisze. Jednak nasuwa mi sie taka mysl po kiego grzyba ten zamek tam jest skoro nie rozbraja alarmu. Chyba tylko w razie awarii silownika.
brkzzz - Sro Wrz 12, 2012 14:25
rieger, a jak wyjmiesz aku zimową porą do podładowania to jak zamknąłbyś bagażnik bez zamka?
|
|