|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 800 - [R800] Nietypowa kontrolka w zestawie wskaźników
Tomek1212 - Nie Lut 07, 2010 01:43 Temat postu: [R800] Nietypowa kontrolka w zestawie wskaźników Czy orientuje się ktoś do czego służy ta żółta kontrolka po prawej stronie nad paliwowskazem ? Wg mnie jest to informacja o możliwości wystąpienia gołoledzi, ale pewności nie mam.
Konix - Nie Lut 07, 2010 07:35
Owner's Handbook twierdzi że to jest snow mode. Skrzynia biegów pracuje w trybie zimowym jeśli się świeci. Wyłącznik jest koło dźwigni biegów ten z przodu. Ten z tyłu z literką S jest do załanczania trybu sportowego. Załączenie trybu zimowego wyłancza tryb sportowy i tempomat.
Tomek1212 - Nie Lut 07, 2010 11:35
Aha, dzięki. O tym nie pomyślałem. Ja mam wersje 827 z hondowskim automatem i tam nie ma takiej kontrolki.
blue827 - Nie Lut 07, 2010 18:36
Pewnie ta funkcja była od modelu KV6, ale z tego co jest napisane w manualu to polega ona tylko na pomijaniu 1 biegu, czyli samochód zawsze rusza z dwójki więc nic specjalnego.
Jakiś czas temu poważnie zakopałem się w śniegu, wpadłem w jakieś koleiny które były pod śniegiem, nawet drzwi nie mogłem otworzyć bo samochód przykleił się do ściany śniegu. Więc wychodziłem i wsiadałem przez drzwi pasażera, łopatą kopałem śnieg pod kołami i zapadałem się coraz głębiej tak że gumowy spojler z przodu nawet się zawinął tak samochód osiadł. Dopiero po jakiejś godzinie miałem pomoc i udało się wyjechać.
Teraz dopiero przeczytałem że powinno się lekko trzymać nogę na hamulcu przy wyjeżdżaniu ze śniegu, żeby zblokować dyferencjał, dobry pomysł, jakoś na to nie wpadłem.
|
|