|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Chrupotanie przy ruszaniu
iturea - Czw Lut 11, 2010 21:00 Temat postu: [R75] Chrupotanie przy ruszaniu Mam taki problem. Przy ruszaniu na pierwszym biegu slychac takie jakby chrupotanie (brzeczenie-turkotanie) spod maski, to samo jest przy zmianie na drugi bieg. Dzieje sie tak tylko jak ruszam powoli, polsprzeglo z lekkim gazem, lub przy jezdzie z wypuszczonym sprzeglem i naprzyklad jak powoli przyspieszam na jedynce ( z puszczonym sprzeglem ). Natomiast jak startuje mocno tzn z wysokich obrotow kolo 3 tys to nie slychac nic ( tylko silnik ). Problem tez jest przy redukcji biegow od 3 w dol naprzyklad przy hamowaniu silnikiem... Gdy zrzucam z 3 na 2 bieg przy okolo 1.5 tys obr to czuc takie szarpniecie i zmniejszenie predkosci ale przy tym w silniku odrazu jest taki " pojedynczy stuk ". Gdy na " luzie " wciskam pedal gazu i podkrecam obrotu to silnik pracuje bardzo ladnie i rowno wiec niewem co moze byc przyczyna . Bardzo bylbym wdzieczny za rade oco moze chodzic . Chcialem nagrac te odglosy ale niestety nie slychac ich po nagraniu
Pieta - Czw Lut 11, 2010 21:11
Walnięte sprzęgło może być przyczyną. Może coś puściło lub pękło.
Koło zamachowe może.
keczu - Pią Lut 12, 2010 17:57
Mam w Polsce Opla Omege 2.0 benz 99r. z identycznym problemem ,normalnie jakbym pisal posta to bym Twojego skopiowal .
Pieta napisał/a: | Walnięte sprzęgło może być przyczyną. Może coś puściło lub pękło.
Koło zamachowe może. | Byc moze , ja u siebie zmienilem sprzeglo i kolo dwumasowe (niestety byla dwumasowka )i jest jak bylo, teraz stawiam na lozysko na walku skrzyni ,ale nie mam czasu sie tym zajac bo widze te autko dwa razy w roku. Mam nadzieje ze znajdziesz przyczyne i napiszesz co bylo. Pozdr.
Zukowaty - Pią Lut 12, 2010 18:27
Poduszka któraś się już tak wyrobiła że blacha o blachę hałasuję ? Nie pasuję mi to na sprzęgło z racji tego że na 2 pierwszych biegach.
iturea - Sob Lut 13, 2010 08:51
Biegi ladnie wskakuja na swoje miejsce wiec chyba nie sprzeglo . A niechce po kolei wymieniac wszystkiego bo czesci nie za tanie a jeszcze wymiana rozrzadu mnie czeka ( autko kupilem 7 dni temu, facet powiedzial ze rozrzad wymieniony ale wiecie jak to jest ^^ ). W srode jade do mechanika umowic sie na termin. Moze on cos wskóra
apples - Sob Lut 13, 2010 15:53
Sprawdź przeguby na półosiach. Przy sprawdzaniu zobacz jak zachowuje się mechanizm różnicowy. Jeżeli nic nie wyjdzie to może tarcza się rozsypuje. Mogą być popękane sprężynki i częściowo wybite lub zerwane nity.
Jeżeli się rusz z 3000rpm i hamuje ostro silnikiem to nie ma co się dziwić że słychać "chrupotanie (brzęczenie-turkotanie)".
iturea - Nie Lut 14, 2010 08:06
apples napisał/a: | Sprawdź przeguby na półosiach. Przy sprawdzaniu zobacz jak zachowuje się mechanizm różnicowy. Jeżeli nic nie wyjdzie to może tarcza się rozsypuje. Mogą być popękane sprężynki i częściowo wybite lub zerwane nity.
Jeżeli się rusz z 3000rpm i hamuje ostro silnikiem to nie ma co się dziwić że słychać "chrupotanie (brzęczenie-turkotanie)". |
Ale ja dokladnie napisalem ze ruszajac wlasnie z 3 tys obr tego nie slychac wogole... Tylko przy wolnym ruszaniu na spokojnie... przy hamowaniu tez nie slychac. Tylko przy hamowaniu biegami od 3 w dol tzn slychac na jedynce i dwojce. A co do ostrego ruszania to nie jezdze tak na codzien tylko sprawdzalem czy przy wyzszych obrotach na starcie tez bedzie ten odglos - i go niema
apples - Nie Lut 14, 2010 09:16
iturea
Sprawdź tak jak napisałem przeguby i poduszki silnika. Wszystko na to wskazuje że wina leży gdzieś tutaj albo koło dwumasowe. Czy na skręconych kołach podczas ruszania może bardziej słychać?
iturea - Nie Lut 14, 2010 19:56
apples napisał/a: | iturea
Sprawdź tak jak napisałem przeguby i poduszki silnika. Wszystko na to wskazuje że wina leży gdzieś tutaj albo koło dwumasowe. Czy na skręconych kołach podczas ruszania może bardziej słychać? |
Na skreconych czy nie skreconych, slychac wszystko tak samo. Przy przyspieszaniu do 1.5 tys obr(700-1500)... powyzej nic nie slychac
apples - Nie Lut 14, 2010 21:10
iturea nagraj ten dźwięk.
Przeguby odpadaj. Pozostaje dumasa albo skrzynia.
|
|