|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400 1,6 98r] Skrzypiące zawieszenie
moritat - Czw Lut 18, 2010 15:28 Temat postu: [R400 1,6 98r] Skrzypiące zawieszenie Witam
Od dwóch dni mam pewien problem. Mianowicie skrzypi zawieszenie w lewym przednim kole. Wystarczy nawet najmniejsza nierówność na jezdni i strasznie głośno skrzypi. Sprawdziłem na postoju wciskając błotnik i oczywiście też skrzypi. Czytałem podobne tematy i chciałbym zaznaczyć, że nie jest to skrzypienie do którego można się przyzwyczaić ponieważ jest to bardzo głośny dźwięk. Co powinienem sprawdzić lub wymienić?
Vesper416 - Czw Lut 18, 2010 15:32
żeby wiedzieć to powinieneś jechać na stacje kontroli pojazdów i wjechać na jakieś szarpaki i wtedy Ci powiedzą co jest albo i nie.
Tak nikt Ci nie wywróży a może to być kilka różnych rzeczy a wszystkiego nie bedziesz racej po kolei wymieniać aż do skutku?
Może tuleja na wahaczu może łożysko amortyzatora trudno powiedzieć
Artu - Czw Lut 18, 2010 18:14
Miałem podobnie. W moim przypadku były to sworznie wahacza.
szoso - Czw Lut 18, 2010 18:27
moritat napisał/a: | Wystarczy nawet najmniejsza nierówność na jezdni i strasznie głośno skrzypi. Sprawdziłem na postoju wciskając błotnik i oczywiście też skrzypi |
to może być górny wahacz, u mnie też skrzypiał jak wciskałem błotnik i po wymianie już nie skrzypi
Vesper416 napisał/a: | może łożysko amortyzatora |
w 400 nie ma żadnych łożysk na amortyzatorach
UniculTLX - Czw Lut 18, 2010 19:07
W sumie można spróbować podnieść lewe przednie koło i nim poruszać z góry na dół - u mnie tak było, że wybita gałka skrzypiała a koło potrafiło chodzić tak gdzieś o centymetr.
shilus82 - Czw Lut 18, 2010 19:30
a mi kiedys w matizie skrzypialo zaieszenie jak bylo zimno,a jak sie robilo powyzej zera to bylo cicho,ot natura złosliwa:)
piter34 - Czw Lut 18, 2010 20:49
Artu napisał/a: | Miałem podobnie. W moim przypadku były to sworznie wahacza. |
To może być to, ale równie dobrze mogą to być również objawy zużytych tulei górnego wahacza. Wszystko zależy od typu skrzypienia. Powiedziałbym, że sworzeń bardziej zgrzyta, a tuleje skrzypią
|
|