Zobacz temat - [R820] Remont Skrzyni biegów??

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 800 - [R820] Remont Skrzyni biegów??

pawelja89 - Czw Mar 04, 2010 20:43
Temat postu: [R820] Remont Skrzyni biegów??
Witam mam pewne pytanie bo chyba będę musiał oddać skrzynię biegów do remontu.

A objawy jakie u mnie występują to :

- ciężko wchodzi 1 i 2 bieg reszta normalnie
- na każdym biegu drążek zmiany biegów lata praktycznie jak by był na luzie
- coś jak by szoruje pod maska ale jeżeli wcisnę sprzęgło to ustaje.

I wydaje mi się ze chyba będę musiał przeprowadzić remont tej skrzyni albo gdzieś znaleźć zamiennik.

Chciałbym się dowiedzieć bo może ktoś siedzi w tej branży albo wymieniał lub remontował skrzynie w swoim Roverku i chodzi mi mniej więcej o koszt takiej naprawy.

AndrewS - Czw Mar 04, 2010 23:15

ja bym bardziej stawial jednak na sprzeglo,
pierwszy i ostatni punkt na to wskazuje

co do skrzyni, to byl ciekawy watek na jej temat, użyj szukajki, typ skrzyni to PG1

Konix - Pią Mar 05, 2010 08:32

Moim zdaniem to 2 problemy. Ciężkie wchodzenie biegów i luz na drążku wskazuje na wyrobiony krzyżak. To coś szorujące pod maską to łożysko oporowe sprzęgła. Krzyżak można bardzo łatwo sprawdzić wystarczy wejść pod auto i zobaczyć czy ma duże luzy. Żeby sprawdzić łożysko oporowe trzeba ściągnąć skrzynię biegów, ale jak pada łożysko to chyba najlepiej będzie zmienić też tarczę i docisk, bo pewnie są bardzo zużyte.
ferroz - Pią Mar 05, 2010 21:05

jeżeli wciskasz sprzęgło i niepokojący dżwięk ustaje to napewno niejest łożysko oporowe sprzęgła tylko któreś łożysko w samej skrzyni biegów , łożysko oporowe sprzęgła najwieksze obciążenie przejmuje właśnie w momencie wciśnięcia pedału sprzęgła
Konix - Pią Mar 05, 2010 21:23

Jeśli łożysko oporowe ma luzy, to bez obciążenia je słychać, w momencie wciśnięcia sprzęgła zostaje dociśnięte i przestaje grzechotać.
AndrewS - Pią Mar 05, 2010 23:52

Konix napisał/a:
Jeśli łożysko oporowe ma luzy, to bez obciążenia je słychać,

dokladnie

pawelja89 - Sob Mar 06, 2010 00:45

No to wychodzi na to ze muszę oddać skrzynkę do remontu :sad: może ktoś remontował skrzynkę i wie ile taka naprawa może kosztowac?. Bo nie wiem na jakie koszty się szykować :???: ostatnio i tak już miałem wiele napraw w swoim Roverku więc budżet nieco ograniczony niestety :sad:
Konix - Sob Mar 06, 2010 08:14

Skąd masz pewność że musisz remontować skrzynie ? Łożyska do PG1 nie wzmacnianej wyjdą koło 800zł, do tego uszczelniacze koło 100zł. Zdecydowanie taniej wyjdzie kupić używaną. W 820 bez turbo skrzynie raczej nie miały problemów z wytrzymałością, dlatego sprawdź krzyżak i sprzęgło.
ferroz - Sob Mar 06, 2010 09:17

Konix napisał/a:
Jeśli łożysko oporowe ma luzy, to bez obciążenia je słychać, w momencie wciśnięcia sprzęgła zostaje dociśnięte i przestaje grzechotać.

ale nieprzestaje hałasować !! !! poza tym wystarszy cofnąć troszke łapę sprzęgła i wtedy wszystko jasne. :rotfl:

AndrewS - Wto Mar 16, 2010 22:23

na ebayu jest komplet lozysk i uszczelniaczy do skrzyni pg1 za 300 funciakow :shock:
Konix - Sro Mar 17, 2010 01:18

Za 300 to do wzmacnianej skrzyni (z 200KM turbo), do zwykłej są po 200.
Senn - Sro Mar 17, 2010 22:57

Hmm, czyli jak sie wsadzi komplet od tej wzmocnionej to ona sie automatycznie robi wzmocniona czy to nie kwestia lozysk? Czym sie roznia te skrzynie?
Konix - Czw Mar 18, 2010 08:51

Któreś łożysko we wzmocnionej jest szersze, i żeby je wsadzić do zwykłej trzeba by gniazdo pogłębiać, co raczej nie ma sensu, lepiej kupić wzmocnioną. Różnice między tymi skrzyniami to łożyska, troszeczkę inne przełożenia i Torsen.