Zobacz temat - Dwa krotkie pytania

Forum Klubu ROVERki.pl

Offtopic - Dwa krotkie pytania

Remigiusz - Sro Mar 17, 2010 21:19
Temat postu: Dwa krotkie pytania
Witam,

mam dla was krótkie pytania bo nic konkretnego nie mogę znaleźć :neutral:

1.) Ile zrobi Freelander R4 Diesel z silnikiem L-serie na jednym baku i ile ma średniego spalania z przyczepa pusta + np z ładunkiem 1,2t :?:

2.) Jakie są koszty za bramki na A4 z Mysłowice - Jędrzychowice (granicy w Görlitz) w jedna strone? Bylem na stronie www i tam pisze ze ~15zl za autko z laweta na cały odcinek :?:

Free - Sro Mar 17, 2010 22:15
Temat postu: Re: Dwa krotkie pytania
Remi55 napisał/a:
Witam,

mam dla was krótkie pytania bo nic konkretnego nie mogę znaleźć :neutral:

1.) Ile zrobi Freelander R4 Diesel z silnikiem L-serie na jednym baku i ile ma średniego spalania z przyczepa pusta + np z ładunkiem 1,2t :?:

Nie wiem :-)
Remi55 napisał/a:

2.) Jakie są koszty za bramki na A4 z Mysłowice - Jędrzychowice (granicy w Görlitz) w jedna strone? Bylem na stronie www i tam pisze ze ~15zl za autko z laweta na cały odcinek :?:

Ten odcinek jest bezpłatny...

Tomek1212 - Sro Mar 17, 2010 22:39

Płatny jest odcinek Katowice-Kraków, reszta jest bezpłatna.
Remigiusz - Sro Mar 17, 2010 22:42

Free napisał/a:
Ten odcinek jest bezpłatny...

:shock:
To jest bezpłatne: :mrgreen:
http://maps.google.at/map...088,7.13562&z=8

Free napisał/a:
Nie wiem :-)

a normalnie ile średnio pali lub na jednym baku się zrobi jak sie jedzie max. 100-120km/h

[ Dodano: Sro Mar 17, 2010 22:42 ]
Tomek1212, A to czemu tak to jest :?: Ale dziwne myślałem ze trzeba płacić, to czemu taki krotki odcinek jest płatny a resztę nie :mrgreen:

Ale dziwnie :mrgreen:

Szymon - Sro Mar 17, 2010 22:55

Odcinek Katowice-Kraków jest płatny z racji tego, że powstał jako pierwszy. Na reszcie trasy jeszcze nie zdążono zrobić bramek. Choć ten stan nie potrwa długo ;)
Tomek1212 - Sro Mar 17, 2010 22:56

To jest właśnie najdziwniejsze, ze płacimy (i to słono) za krótki odcinek, który na dodatek jest ciągle remontowany i jeszcze znajduje się na nim fotoradar, podczas gdy reszta jakże wspaniałej autostrady która swym zasięgiem obejmuję niemalże cała Polskę jest bezpłatna.
Remigiusz - Sro Mar 17, 2010 23:05

Tomek1212, No i to jest dziwne :sad: Uważam ze powinno być wszędzie bez płatne tak jak w Niemczech w końcu każdy za to płaci z podatków :neutral:

Szymon, Oby tego nie zmienili :/ Jeszcze nigdy nie jechałem A4 z racji ze jakoś zawsze słyszałem ze jest płatna i ciągle jakieś remonty :neutral:

Tomek1212 - Sro Mar 17, 2010 23:25

Żyjemy w kraju pełnym absurdu, mnie tu już nic nie zdziwi.
Szymon - Sro Mar 17, 2010 23:58

Remi55 napisał/a:
Uważam ze powinno być wszędzie bez płatne tak jak w Niemczech w końcu każdy za to płaci z podatków :neutral:

Tu jest troszkę inaczej, koncesjonariuszem A4 jest Stalexport i to on "odzyskuje" pieniądze włożone w budowę i remonty tej "drogi". Czy robi to dobrze to już długa historia :/

ewelina_ - Czw Mar 18, 2010 19:03

Moi drodzy panowie, proponuję zapoznać się lepiej z tematem, zanim zaczniecie dyskusję. :wink: To wcale nie taka prosta i jasna sprawa z tymi opłatami: że niby wysokie, a w ogóle nie powinno ich być. Nie wieszajmy od razu psów na Staleksporcie, bo np. remonty to wcale nie ich wina. Chcemy mieć porządną drogę, ale musi być za darmo?
Remigiusz - Czw Mar 18, 2010 19:10

ewelina_,

Ja mowie tylko ze jak już inne drogi i autostrady w Polsce są za free to czemu taki krotki odcinek jest płatny :?: :sad: Tak ze albo wszystko albo nic :grin: Niech zrobią Vigniety i ok :razz:

Pluum - Pią Mar 19, 2010 09:09

Według mnie to bardzo prosta sprawa. Droga była zrobiona po kosztach, oszczędzano na masie, dlatego non stop jest remontowana. Jeżdżę (a właściwie jeżdziłam !) tą pseudoautostradą kilka razy w roku i zawsze są jakieś remonty - zwężenia, ograniczenia i korki. 3/4 drogi jest rozpiep... Beznadzieja. Poza tym jeżeli zarządca drogi nie jest odpowiedzialny za remonty to za co jest odpowiedzialny - tylko za zbieranie kasy ? Koszt 16 zł za odcinek około 80km ? I takie samo zdzieranie z motocyklistów ? :nook:
thef - Pią Mar 19, 2010 19:10

Tomek1212 napisał/a:
płacimy (i to słono) za krótki odcinek, który na dodatek jest ciągle remontowany
A czy przypadkiem te ciągłe remonty nie skończyły się w październiku zeszłego roku?

Pluum napisał/a:
Według mnie to bardzo prosta sprawa. Droga była zrobiona po kosztach, oszczędzano na masie, dlatego non stop jest remontowana. Jeżdżę (a właściwie jeżdziłam !) tą pseudoautostradą kilka razy w roku i zawsze są jakieś remonty - zwężenia, ograniczenia i korki. 3/4 drogi jest rozpiep... Beznadzieja. Poza tym jeżeli zarządca drogi nie jest odpowiedzialny za remonty to za co jest odpowiedzialny - tylko za zbieranie kasy ? Koszt 16 zł za odcinek około 80km ? I takie samo zdzieranie z motocyklistów ? :nook:
Tylko z jednym można się zgodzić, droga była źle zrobiona i niestety remonty były i będą konieczne. Skąd pomysł, że zarządca drogi nie jest odpowiedzialny za remonty? I dlaczego niby motocykliści mieliby płacić mniej?

PS>Odcinek płatny ma 61 km.