|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r200 2.0 sdi] Zachowanie się nienabitej klimatyzacji
rafal_13 - Pią Kwi 16, 2010 08:30 Temat postu: [r200 2.0 sdi] Zachowanie się nienabitej klimatyzacji Witam!
Mam szybkie pytanie, gdy klimatyzacja jest nie nabita to co powinno się stać, gdy będę chciał ją włączyć:
1 - włączy się i będzie pracować, ale nie będzie wiało chłodem
2 - włączy się, a następnie wyłączy
3 - nie włączy się
Dzięki
Kozik - Pią Kwi 16, 2010 08:33
opcja 3
[ Dodano: Pią Kwi 16, 2010 09:33 ]
jeśli wszystkie czujniki są sprawne to nie dopuszczą by włączyła się sprężarka bez ciśnienia gazu, zaświeci się tylko kontrolka że klima włączona,
Jeśli gazu jest za mało to może się na chwilę włączyć po czym się wyłączy
darek_wp - Pią Kwi 16, 2010 08:39
Pkt 3 - przy sprawnych czujnikach nie włączy się.
china22 - Pią Kwi 16, 2010 09:05
A jeżeli klima jest nie nabita i po włączeniu klimy nie włańcza się kontrolka to wszystko wporządku? zamierzam w najbliższych dniach ją nabić
Kozik - Pią Kwi 16, 2010 09:53
Żeby klima się uruchomiła musi być nadmuch włączony. A kwestia kontrolki to nie pamiętam jak jest dokładnie, ale wydaje mi się że przy nie nabitej klimie tez powinna się zapalić przy:
1. Zapalonym silniku
2. włączonym nadmuchu na minimum 1
3. przy wciśniętym przycisku od klimy
Oczywiście jeśli żarówka jest sprawna
mentos - Pią Kwi 16, 2010 12:50
mi przy pustej klimie kontrolka się świeciła oczywiście przy włączonym również nawiewie
Szczygus - Pią Kwi 16, 2010 21:32
Ja aktualnie tak mam, nienabita klima i po wciśnięciu przycisku i włączeniu nawiewu na którykolwiek bieg poprostu zapala się lampka od klimy, ale klima się nie załącza.
Kozik - Nie Kwi 18, 2010 07:09
Szczygus prawidłowo
mi_sza1 - Nie Kwi 18, 2010 19:17
Oprócz kontrolki w przycisku powinny ruszyc wentylatory od chłodnicy klimatyzacji. przynajmniej u mnie sie tak dzieje, a czynnika napewnio jest zero.
TomC - Nie Kwi 18, 2010 20:39
mi_sza1 napisał/a: | a czynnika napewnio jest zero. |
A skąd taka pewność? Mi klima się uruchamiała, nie chłodziła a klima-majster wyssał mi z układu koło 300g czynnika gdzie powinno być 640g +-25.
mi_sza1 - Pon Kwi 19, 2010 18:19
TomC napisał/a: | A skąd taka pewność? |
A stąd że w chłodnicy od klimatyzacji jest dziura wielkości palca od roku wiec wątpie ze coś sie uchowało.
Sprężarka sie nie załącza, natomiast wiatraki i kontrolka tak.
ArekD20 - Pon Kwi 19, 2010 20:06
a skąd mam wiedzieć czy mam klimatyzacje?
Mam Rovera 200 is raczej bogato wyposażona wersja ale klima jeśli jest to nie działa albo jej poprostu nie ma tylko skąd mam wiedzieć czy wogóle jest?
mi_sza1 - Pon Kwi 19, 2010 20:13
ArekD20 napisał/a: | a skąd mam wiedzieć czy mam klimatyzacje? |
nie bardzo łapię? masz przycisk A/C na kokpicie gdzieś? masz dwie chłodnice przed silnikiem?? Rurki aluminiowe pod maską? .itd. a najlepiej wejdz na allegro i zobacz jak wygląda wersją z klimą pod maską.
ArekD20 - Pon Kwi 19, 2010 20:18
no to znaczy że nie mam. Pytam dlatego że patrząc np na allegro każdy pisze że ma klime w rover 200 a przycisku A/C nie ma więc zwątpiłem już.
mi_sza1 - Pon Kwi 19, 2010 20:20
To może przycisk z gwiazdką "snieżynką"? nie wiem jaki jest w 200.
ArekD20 - Pon Kwi 19, 2010 20:23
nic takie też nie ma. i drugiej chłodnicy ani metalowych rurek też nie. nie wiem tylko czy wszyscy taką ścieme walą czy są tacy tępi
mi_sza1 - Pon Kwi 19, 2010 20:30
drugi og kierownicy to przycisk klimatyzacji.
TomC - Pon Kwi 19, 2010 22:31
mi_sza1 napisał/a: | jest dziura wielkości palca od roku |
To trzeba było tam rok temu palca wkładać??
china22 - Sro Kwi 21, 2010 21:48
A mi jednak padł kompresor od klimy Może ma ktos taki na zbyciu ?
praktis - Sro Kwi 21, 2010 23:04
china22 napisał/a: | A mi jednak padł kompresor od klimy Może ma ktos taki na zbyciu ? |
A o Allegro słyszałeś?
Kozik - Czw Kwi 22, 2010 08:53
china22 napisz w dziale części, z pewnością się ktoś do Ciebie zgłosi
iwan00 - Czw Kwi 22, 2010 10:21
china22 napisał/a: | A jeżeli klima jest nie nabita i po włączeniu klimy nie włańcza się kontrolka to wszystko wporządku? zamierzam w najbliższych dniach ją nabić |
Mam ten sam problem. Co może być nie tak?
Pls
china22 - Pon Kwi 26, 2010 10:15
iwan00 napisał/a: | china22 napisał/a: | A jeżeli klima jest nie nabita i po włączeniu klimy nie włańcza się kontrolka to wszystko wporządku? zamierzam w najbliższych dniach ją nabić |
Mam ten sam problem. Co może być nie tak?
Pls |
zapytać się przy okazji chyba nie zaszkodzi co ?!!! po za tym coś tam na Alledrogo znalazłem a o dziale części też pomyślałem wcześniej
iwan00 może się tak dziać gdy nie ma gazu w klimie. Należy nabić i powinno działać jak nie to coś z elektryką. Może być że też masz padnięty kompresor tak jak ja daj znać jak to sprawdzisz
Kozik - Pon Kwi 26, 2010 19:59
china22 napisał/a: | do poprzednich mądralijskich: wydaje mi się że te forum jest aby sobie pomagać?! więc zapytać się przy okazji chyba nie zaszkodzi co ?!!! po za tym coś tam na Alledrogo znalazłem a o dziale części też pomyślałem wcześniej
|
Nie wiem czy to było do mnie ale ja po prostu z własnego doświadczenia wiem, że jeśli umieszczę
Kozik napisał/a: | w dziale części, |
pytanie czy ktoś ma to odpowiedź jest do 6h i ofert wiele
Z grzeczności poleciłem a nie ze złośliwości!
china22 - Pon Kwi 26, 2010 22:31
Kozik nic do Ciebie co do tego działu części to niestety nikt czegos takiego nie ma ale na allegro trochę tego jest dla zainteresowanych
kriss_one - Sob Maj 22, 2010 20:55
Też będę przerabiał temat klimatyzacji. U mnie prawdopodobnie padnięta jest sprężarka. Dowiedziałem się że można na krótko podłączyć do akumulatora sprężarkę i jeśli nie będzie charakterystycznego "KLEK" to na 100% sprężarka do wymiany.
Jak ktoś z was już wymieniał to niech napisze jakie są koszty wymiany sprężarki (głównie te warsztatowe). Samą sprężarkę zamierzam kupić na allego. Domyślam się że samemu ciężko wymienić ale jeśli ktoś to robił to niech się podzieli doświadczeniami.
przemek199 - Nie Maj 23, 2010 10:50
Ja wymieniałem w rover-ku 600 ale dieselku rok temu... Troche jest roboty jestem srednio wprawiony w mechanike, robie sobie wszystko sam przy aucie ale rzadko, bo roverek sie nie psuje za duzo... Mechanik chciał 250 za wymiane to wzielem dzien wolny w pracy i w 5 godzin sam wymienilem przy pomocy kanału...Troche sie trzeba nameczyc w dieslu bo wszedzie ciasno. Pozdro!
leszczyna - Nie Maj 23, 2010 11:36
O jakich czujnikach klimatyzacji piszecie. Czy w R200 z manualną klimatyzacją są wogóle jakieś czujniki.
Kozik - Nie Maj 23, 2010 12:18
leszczyna napisał/a: | O jakich czujnikach klimatyzacji piszecie. Czy w R200 z manualną klimatyzacją są wogóle jakieś czujniki. |
Na pewno jest termostat i czujnik niskiego ciśnienia co do reszty to nie wiem
kriss_one - Nie Maj 23, 2010 22:24
Sprawdziłem swoją klimę i wychodzi na to że mi prąd do sprężarki nie dochodzi. Podłączałem na krótko to było takie charakterystyczne "cyknięcie" i za każdym razem kiedy przykładałem kabelek do + z akumulatora to było jedno cyknięcie i nic więcej. Oczywiście podłączyłem na włączonym silniku i z włączoną klimatyzacją ale zimno nie wiało a dziś było bardzo ciepło.
Tylko tak się zastanawiam, jeżeli klimę podłączyłem bezpośrednio do akumulatora to czy obroty powinny pójść w górę? Bo u mnie były cały czas na poziomie 800obr/min. Czy dopiero podłączenie przez przekaźnik pozwala uruchomić klimę?
Zdjąłem również tą puszkę przekaźnika i sprawdziłem czy tam prąd dochodzi no i moja niezawodna próbówka wykonana z żarówki i kabelka zaświeciła się wiec na 100% dochodzi. Nie mogłem zobaczyć gdzie idzie i skąd wychodzi ten kabelek z napięciem do klimy bo jest tam tak ciasno że palca nie da rady wsadzić.
Jeżeli ktoś wie skąd ten kabel wychodzi to niech powie (tylko tak łopatologicznie) albo jakieś fotki wrzuci. Mam zamiar zmienić ten kabel bo być może jest przerwany ale strasznie ciężki dostęp jest, albo też urządzenie z którego ten kabel idzie do sprężarki jest spalone albo coś... sam nie wiem.
Czekam na propozycje i dobre rady kolegów fachowców
|
|