|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Prawo i ubezpieczenia - Przygotowanie do kupna auta.
Pyros - Nie Maj 09, 2010 12:03 Temat postu: Przygotowanie do kupna auta. Witam, jako że w przeciągu dwóch najbliższych tygodni mam zamiar kupić swoje pierwsze cztery kółka mam kilka pytań.
1. Przy kupnie auta jaki komplet dokumentów powinienem dostać ? Autko z 94 roku.
2. Auto docelowo ma rozstać zarejestrowane na mojego dziadka z racji 60% zniżki, a ja mam być tylko współwłaścicielem. Czy na umowie kupna/sprzedaży mogą być tylko moje dane i dane sprzedającego ? Czy muszą się tam również znaleźć dane mojego dziadka ? Niestety ze względu na to, że dziadek nigdy nie ma czasu, nie jest wstanie wraz ze mną pojechać po ten samochód.
Remigiusz - Nie Maj 09, 2010 12:09
Pyros napisał/a: | 2. Auto docelowo ma rozstać zarejestrowane na mojego dziadka z racji 60% zniżki, a ja mam być tylko współwłaścicielem. Czy na umowie kupna/sprzedaży mogą być tylko moje dane i dane sprzedającego ? Czy muszą się tam również znaleźć dane mojego dziadka ? Niestety ze względu na to, że dziadek nigdy nie ma czasu, nie jest wstanie wraz ze mną pojechać po ten samochód. |
Musza być dane twojego dziadka jak on ma być 1. właścicielem a ty 2. dla zniżek inaczej to nie przejdzie Tak samo wszystkie podpisy w urzędzie it.s itd musi być twój dziadek i podpisywać.
Przerabiałem to już dwa jak moja dziewczyna na swojego wujka auto brała dla zniżek
Tomek1212 - Nie Maj 09, 2010 15:49
Jeżeli chcesz to załatwić legalnie to masz dwie opcje:
1. Albo dziadek przyjedzie z tobą po auto.
2. Albo auto kupujesz tylko na siebie, a potem dziadkowi odsprzedasz połowę auta.
Sprzedający natomiast musi ci wydać następujące dokumenty:
1. Dowód rejestracyjny (zwróć uwagę czy jest ważne badanie techniczne)
2. Polise ubezpieczeniową (tak samo sprawdź ważność)
3. Kartę pojazdu o ile była wydana (w dowodzie rejestracyjnym jest wpisany jej numer o ile była wydana w rubryce "numer karty pojazdu")
4. Jeżeli sprzedającym nie jest osoba która widnieje w dowodzie rejestracyjnym jako właściciel to musisz otrzymać również wszystkie umowy kupna-sprzedaży począwszy od właściciela wpisanego do dowodu rejestracyjnego, a skończywszy na aktualnym właścicielu.
P.S. Jeżeli zdecydujesz się na zakup tego roverka w Tarnowie to daj znać. Jak chcesz to podjadę z tobą.
magneto - Nie Maj 09, 2010 16:59
Pyros napisał/a: | Niestety ze względu na to, że dziadek nigdy nie ma czasu, nie jest wstanie wraz ze mną pojechać po ten samochód. |
Wydrukuj sobie umowe kupna X2 dziadek tam wpisuje swoje dane, podpisuje się i z taką umową jedziesz po auto.
Pyros - Nie Maj 09, 2010 17:15
Tomek1212, poszło PW
Jednak chyba ostatecznie zrobię w ten sposób, ze pojadę i kupie auto na siebie. A potem zrobię darowiznę na dziadka. Policzyłem wszystko i wychodzi na to, ze gdybym to ja był współwłaścicielem to nawet gdyby go ubezpieczał mój dziadek to musielibyśmy zapłacić ponad 2 razy więcej....
Mayson - Nie Maj 09, 2010 18:08
Pyros napisał/a: | A potem zrobię darowiznę na dziadka |
Pamiętaj, że dziadek to już nie zerowa grupa podatkowa, i będzie on musiał odprowadzić podatek od darowizny, jeśli wartość auta przekroczy limit (chyba ponad 9000zł obecnie).
chudson - Nie Maj 09, 2010 21:06
pamiętam ,że jak kilka lat temu potrzebowałem zarejesterowac mamę jako współwłaściciela dla zniżek to wystarczyło jakies oświadczenie w wydziale komunikacji napisać na miejscu i bez problemu dopisalu druga osobę ale czy to było prawnie zrobione czy z niewiedzy urzedniczki to nie wiem
najprościej wpisac go na umowie razem z tobą . I jesli nie chcesz dziadka fatygować do WK to warto mieć upoważnienie od dziadka jesli będzie wpisany jako 1wszy właściciel a ty jako współwłaściciel - w moim WK wymagają .
|
|