|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Czy tylko mi działa centalny na max 2 metry?
Matius - Pią Maj 21, 2010 00:00 Temat postu: [R200] Czy tylko mi działa centalny na max 2 metry? Witam,
nie wiem co jest grane.. jak tylko kupiłem auto od zawsze miałem problemy z centralnym... po prostu łapie na max 2 metry... czasami się zdarzy że na 3 ale kurde no...
ostatnio wymieniłem baterię i nic to nie zmieniło (no może trochę na początku) masakra... czy jest jakaś antenka w samochodzie co poprawia zasięg albo coś takiego? Może mój pilot jest wyczerpany już?
Ruslan - Pią Maj 21, 2010 00:05
Mam ten sam problem. Czasami jest to denerwujące.
zimek-1985 - Pią Maj 21, 2010 00:41
możesz mieć centralny na podczerwień i dlatego może tak słabo łapać. nie trafiasz w odpowiedni punkt i wtedy nie zadziała.
Paul - Pią Maj 21, 2010 02:27
Matius napisał/a: | po prostu łapie na max 2 metry... | Ten typ tak ma Ruslan napisał/a: | Mam ten sam problem. | To nie problem (w sensie usterka) - typowe. zimek-1985 napisał/a: | centralny na podczerwień | To nie R6xx 200 mają radiowe
_papa_ - Pią Maj 21, 2010 06:02
dolutowanie kawała kabelka do anteny na płytce poprawi trochę zasięg.
Co do zasięgu pilota, to zgadzam się. Moja luba ma R45 z oryginalnym alarmem i jest tragedia nawet z 2m nie łapie.
VMatas - Pią Maj 21, 2010 06:11
Miałem R414, teraz mam R75 – tak samo mała odległość. Myślę, że to jest zrobione specjalnie dla ochrony od radio skanerów.
PORADA: trzymajcie kluczyk pionowo grotem do góry – odległość troszkę się zwiększy.
Remigiusz - Pią Maj 21, 2010 07:17
Ja tez tak mam teraz w 25 łapie dosłownie metr od samochodu
W 220 tego problemiku nie miałem spokojnie 5-6m mi jeszcze otwierało auto a teraz totalna kicha to jest i mnie zaczyna tez denerwować.
Z tego co wiem to jedyna porada która tez działa jest jak sie otwiera auto trzymać pilota do głowy swojej i się zasięg polepsza
Kozik - Pią Maj 21, 2010 07:20
Cytat: | Z tego co wiem to jedyna porada która tez działa jest jak sie otwiera auto trzymać pilota do głowy swojej i się zasięg polepsza |
działa ale ludzie się śmieją
[ Dodano: Pią Maj 21, 2010 08:20 ]
a jak się otworzy usta to dalej łapie
Micros - Pią Maj 21, 2010 08:11
U mnie też 2-3 metry
Chyba, że przystawię pilota pionowo do brody to parę metrów dalej
Ja też uważam, że to było celowo zrobione... 1)radioscannery 2)nasz centralny nie posiada syg. dźwiękowego przy zamykaniu/otwieraniu(i dobrze-dyskrecja!), z odleglości 2-3 metrów jeszcze słyszysz zamki, a jak byś odszedł 10m i przypadkowo w kieszeni by Ci się nacisnęło to nie byłoby wesoło
Matius - Pią Maj 21, 2010 08:58
Kozik napisał/a: | a jak się otworzy usta to dalej łapie |
już sobie to wyobrażam jak latam z pilotem przy brodzie z otwartymi ustami i szukam samochodu funkcja panic normalnie
a tak swoją drogą... da rady zamontować centralny taki z allegro? np taki:
http://allegro.pl/item103...ega_zestaw.html
to co z naszym immo? trzeba wycinać? czy jest na to jakaś inna rada? Może wystarczy mieć oryginalny pilot przy kluczyku?
Drill - Pią Maj 21, 2010 09:05
U mnie w zielonej bestii - łapie z max 2 m - i to jest dobrze (rover 400 98 rocznik) - nawet próbowałem zapasowym pilotem , wymieniałem baterie (to metr więcej bylo ale przez tydzień ?)
a w niebieskim nabytku - 6-10 m z luzem (rover 400 99 rocznik) może dlatego , iż kluczyk i pilot był dorabiany bo wcześniejszy zgubiony -> ale obudowa org pilocika więc to pewnie loteria
PTE - Pią Maj 21, 2010 09:16
Hmmm.... Nie rozumiem. Czy to jest rzeczywiście aż tak uciążliwe? Ja naciskam przycisk pilota tuż przy drzwiach i jest dobrze. Po kiego grzyba potrzebny jest Wam jakiś kosmiczny zasięg?
VMatas - Pią Maj 21, 2010 09:17
Co do bezdźwiękowego zamykania/otwierania to tego wymagają normy UE z któregoś tam roku. Sąsiedzi powinni być za, szczególnie po nocach
Drill - Pią Maj 21, 2010 09:18
@PTE
jak sie targa zakupy w łapskach to zanim sie kluczyk wyciąganie to z 10m przejdzie
Albo jak rodzinka idzie do samochodu i Ty jesteś kierowca - a idziesz ostatni a oni czekaja
PTE - Pią Maj 21, 2010 09:28
Drill napisał/a: | @PTE
jak sie targa zakupy w łapskach to zanim się kluczyk wyciąganie to z 10m przejdzie
Albo jak rodzinka idzie do samochodu i Ty jesteś kierowca - a idziesz ostatni a oni czekaja |
Phi, wg mnie to wymyślanie argumentów na siłę. W żadnej z opisanych przez Ciebie sytuacji nie cierpię z powodu małego zasięgu pilota. Ale to tylko moja skromna opinia
Ad rem: ten typ tak ma.
gregor13 - Pią Maj 21, 2010 09:29
Ja myślałem, że mi pada bateria w pilocie i miałem się brać za wymianę. No ale skoro, jak widzę 2 metry to norma w Roverkach, to się uspokoiłem (w razie przyszłych kłopotów z pilotem po wymianie baterii, bo nie mam kodu do pilota )
spider666 - Pią Maj 21, 2010 09:41
Jak byście mieli zasięg 20m to też byście narzekali.
Przykładowo idąc wtedy do restauracji/pubu blisko od zaparkowanego auta
wchodzisz do WC siadasz - przycisną się pilot przypadkowa. Wychodzisz lekko z WC a tu się okazuje że nie ma radia, albo co gorzej auta.
Moim zdaniem dobry taki zasięg bo kiedyś odchodząc od auta schyliłem się zawiązać buta i wtedy pilot w kieszeni się wcisnął ale będąc blisko usłyszałem.
Dźwięku z kolei nie chciałbym głośnego bo czasami się wraca po parę razy do
auta bo się czegoś zapomniało i wkurzające było by to w nocy po czyimś oknem.
szoso - Pią Maj 21, 2010 09:44
spider666, zgadzam się z Tobą
moim zdaniem to plus że ciągnie z 2m i przypadkowe wciśnięcie guzika na 10m nie skończy się otwarciem auta
nie ma co narzekać bo niektórzy zamykają kluczykiem
staf - Pią Maj 21, 2010 09:46
U mnie od strony kierowcy zadziała nawet z kilku metrów, jednak z drugiej strony muszę podejść znacznie bliżej.
Jestem tego samego zdania co spider666, Wcale nie jest konieczny zasięg z kilkunastu metrów.
Drill - Pią Maj 21, 2010 10:03
Mi nigdy nie udało się wcisnąć pilota przypadkowo - przyciski są tak twarde i nie reagują na muśnięcie, szczególnie w jednym pilocie muszę się nieźle namęczyć by rozbroić
VMatas - Pią Maj 21, 2010 10:16
Jak działa tylko z bliska przynajmniej jesteś pewny że naprawdę auto zamknęło się.. Mi też taka odległość nie przeszkadza i się czuje bezpieczniejszy. Chociaż generalnie mówiąc R da się tylko uwieźć, jeżeli nikt nic nie majstrował z wycinaniem immo
domel101 - Pią Maj 21, 2010 10:33
[quote="Micros"]U mnie też 2-3 metry
Chyba, że przystawię pilota pionowo do brody to parę metrów dalej
mam tak samo, tylko, ze ja przykladam pilot do skroni, lapie przez okno domowe na ok 7 metrow da mi ktos namiar na forum jak zrobic otwieranie szyby pasazera tak jak kierowcy jednym ciagiem - chodzi o elektryczne
Markzo - Pią Maj 21, 2010 10:38
Coupe łapie z 2-3m, zresztą ja i tak zamykam i otwieram autko pilotem przy szybie natomiast 75 ma wiekszy zasięg, z 6m działa
Matius - Pią Maj 21, 2010 10:56
kurde ja nie chce zamykać auta z 100 metrów wystarczy z 10 a dziś nawet z 2 metrów nie dało rady... padał ulewny deszcz do samochodu mam 10 metrów i oczywiście zasięg nie łapie no dobra biegnę i wciskam i nic nic nic dopiero pod samochodem musiałem już stanąć i wciskam i dopiero załapało a już byłem mokry... gdybym otworzył z pod dachu to dobiec do auta otworzyć i wejść to chwila... może to nie jest aż tak wielki problem bo z cukru nie jestem ale przeszkadza a jeszcze np jakby były 4-5 osób i taki numer by roverek odwalił to już byłoby smutne...
nie wiem mi np takie coś przeszkadza... i szukanie samochodu na parkingu... masakra... już nie raz było tak że roverek został zastawiony przez busy i go nie widać a ja chodzę biegam z siatkami i w głowie mam tylko jedno - zarypali...
to przypadkowe wciskanie to wymyślanie na siłę przecież nie zawsze Ci się przyciska jak kucasz to jest niefart i zdarza się raz na jakiś czas a cały czas nie kucasz przy zamykaniu auta
Remigiusz - Pią Maj 21, 2010 11:58
ALe co dzwine w Rave np jest pokazane ze od IMMO w aucie idzie jakas niby anteny a ja przy rozbieraniu Rovera nic takiego z auta nie wybebeszylem
Wysatrczy dobre 5m wiecej i tak w sumie nie trzeba Ale 2m to jest za malo ze trzeba prawie pod autem stac zeby sie odworzyl
kamax_19 - Pią Maj 21, 2010 12:08
W moim Roverku na zasięg nie moge narzekać Co prawda nie zawsze łapie tak z 10 metrów. Nie raz nawet złapie z okna domu jakieś 6-7m i to przez szybe Od czego to zależy że w jednej 2-setce łapie z 2 a w innych 10 metrów....
leszczu - Pią Maj 21, 2010 12:51
kamax_19 napisał/a: | W moim Roverku na zasięg nie moge narzekać Co prawda nie zawsze łapie tak z 10 metrów. Nie raz nawet złapie z okna domu jakieś 6-7m i to przez szybe Od czego to zależy że w jednej 2-setce łapie z 2 a w innych 10 metrów.... |
U mnie jest podobnie
Jeszcze coś takiego zauważyłem, że jak roverek stoi przodem do ciebie i chcesz go zamknąć/otworzyć np:6-10m. to się zamknie/otworzy, ale jak już tyłem stoi to się nie zamknie/otworzy
kamax_19 - Pią Maj 21, 2010 12:54
leszczu19901 napisał/a: | Jeszcze coś takiego zauważyłem, że jak roverek stoi przodem do ciebie i chcesz go zamknąć/otworzyć np:6-10m. to się zamknie/otworzy, ale jak już tyłem stoi to się nie zamknie/otworzy |
Ja zawsze że tak powiem zamykam go od tyłu....... Bo auto stoi pod wiatką i jak wysiąde to ide wstrone jego tyłu i właśnie auto stoi tyłem do mojego okna z którego dobrze łapie zasięg.
iwan00 - Pią Maj 21, 2010 15:13
U mnie od 2 do 0.5m w zależności od pogody siły wiatru, promieniowania z księżyca i innych anomalii
Generalnie popieram opinię, że przy braku migających kierunków musi to być odległość z której słychać kliknięcie. Nie ma co narzekać wychodzę klikam i mam zamknięte, podchodzę klikam i mam otwarte zanim zdążę złapać za klamkę. No chyba że ktoś ma ręce dłuższe niż 2 m
Perez - Sob Maj 22, 2010 13:06
Moj wujek mial alarm w VW T3 co lapal mu nawet z osmego pietra, a auto bylo na parkingu oddalonym ulice dalej i ciagle zdazalo mu sie, ze zastawal auto otwarte. Dobrze, ze parking strzezony.
Moja irda w 600 potrafi zadzialac z kilku metro jak dobrze przyceluje
kamax_19 - Sob Maj 22, 2010 14:20
iwan00, Jak nie masz informacji od migaczy o zamkniętym czy otwartym aucie zrób moda i wszystko gra:D:D Ja ostatnio tak zrobiłem i teraz widze czy jest zamknięty czy otwarty i nie musze słyszeć kliknięcia
Markzo - Sob Maj 22, 2010 14:44
jakiego moda? żeby kierunki migały?? tez tak chce!
Perez - Sob Maj 22, 2010 14:46
U mnie migaja bez zadnych modow, ale ja mam ird-owa 600
Markzo - Sob Maj 22, 2010 14:47
a w coupe właśnie nie migają ciekawe, trudny ten mod?
TheArt - Sob Maj 22, 2010 17:38
To się dołączę bo myślałem że mam coś z centralnym a może "ten typ tak ma". W moim R200 pilot działa jakby w odstępach czasowych. Otwiera niemal zawsze, jednak z zamykaniem to już loteria, czasem muszę 10 razy przyciskać, idiotycznie to musi wyglądać. Przeczyściłem krańcówki i nic to chyba nie dało, bo wciąż trzeba klikać kilka razy a czasem jakby odczekać po wyjściu z samochodu. Czy to normalne czy jednak coś do reperacji.
kamax_19 - Sob Maj 22, 2010 20:59
Markzo, Mod bardzo prosty. Na początku wydaje się czarna magia ale chłopaki z forum ładnie wytłumaczyli i pomogli cena takiego moda w moim przypadku wyszła jakieś 12zł
Przestudiuj sobie tego posta a jak byś czegoś nie wiedział pisz na Priwa
Tylko nie wiem czy w coupe jest tak samo jak w 200 setce poszukaj tego tematu jeszcze na forum.
http://forum.roverki.eu/v...ghlight=#503881
[ Dodano: Sob Maj 22, 2010 21:59 ]
Perez, Bo w 6-setkach jest to fabrycznie a w 2-setkach montowali to podobno dopiero od 1998r a coupe nie mam pojęcia
leszczu - Nie Maj 23, 2010 09:36
TheArt napisał/a: | To się dołączę bo myślałem że mam coś z centralnym a może "ten typ tak ma". W moim R200 pilot działa jakby w odstępach czasowych. Otwiera niemal zawsze, jednak z zamykaniem to już loteria, czasem muszę 10 razy przyciskać, idiotycznie to musi wyglądać. Przeczyściłem krańcówki i nic to chyba nie dało, bo wciąż trzeba klikać kilka razy a czasem jakby odczekać po wyjściu z samochodu. Czy to normalne czy jednak coś do reperacji. |
Może baterie w pilocie wymień.
leszczyna - Nie Maj 23, 2010 11:20
Nowy dorobiony pilot działał mi z początku z większej odległości po pół roku jego zasięg się zmniejszył i jest taki sam jak ze starego pilota,i nic nie daje wymiana baterii na nową.Stary pilot to 3TXB,nowy to 17TN,zasięg mają mniej więcej taki sam tzn. od strony kierowcy-5-6m, z innej strony-2-3m,mi ta odległość w zupełności wystarcza.
TheArt - Nie Maj 23, 2010 11:41
Też wymieniłem baterie i zakodowałem pięc razy wciskając knefel otwierający. Powiedzcie czy u Was (chocby nawet z bliska) dziala zamykanie/otwieranie za kazdym razem to znaczy w odstepach powiedzmy 3 sekundowych.
kamax_19 - Nie Maj 23, 2010 12:15
TheArt, U mnie działa za każdym razem
TheArt - Nie Maj 23, 2010 12:20
Co się chwalisz
leszczu - Nie Maj 23, 2010 13:04
Nie chwaląc się u mnie też działa za każdym razem
Mix - Nie Maj 23, 2010 13:12
W Civic'u miałem dorobiony alarm firmy Silicon. Pilot miał wyciąganą antenkę, klapkę na przyciski (chroniącą przed przypadkowym naciśnięciem), funkcję szukania auta na parkingu/odstraszania kogoś kto stoi przy aucie. Zasięg (przy schowanej antence) ok. 50-60m na świeżej baterii. Maksymalnie udało mi się uzyskać ponad 600m (liczone wg. słupków przy drodze). Myślę, że dało by radę więcej, ale nie chciało mi się już dalej chodzić Trik polegał na tym, że trzeba było dotknąć pilotem do ust lub skroni. Ogólnie alarm bardzo fajny. Fabrycznie były piloty z irdą, które dostałem z autem, ale z już założonym niefabrycznym alarmem. Z immo nie było problemu, bo w Hondach jest w kluczyku. Zasięg fabrycznych pilotów musiał irytować poprzedniego właściciela od samego początku, bo oba piloty były nowe - nie wiem nawet czy nie założył już tego alarmu przy zakupie w ASO.
Zasięg w MG jest w miarę wystarczający. Zauważyłem, że wszystko zależy od wilgotności powietrza - czasem łapie dalej, czasem bliżej. Wkurza mnie natomiast to, że zawsze jest problem z otwarciem/zamknięciem auta z tyłu, jak chowam/wyciągam coś z kufra. Okrążanie auta z siatkami jest uciążliwe i mocno frustrujące
sknerko - Nie Maj 23, 2010 14:59
TheArt, pisałem ci już daj pilota do jakiegoś elektronika niech sprawdzi ten mikro przełącznik pod klawiszami może się zużył i trza wymienić taki przełączniczek to kilka zł
ArekL - Nie Maj 23, 2010 16:04
A wiecie może w którym miejscu zwykle jest montowana ta centralka, która odbiera sygnał z pilota?
Pod deską rozdzielczą czy w bagażniku w okolicach lamp?
U mnie w 420 pilot łapie z ok. 1,5-2 m, nieco więcej tylko wtedy kiedy skieruję pilot mniej-więcej w stronę kierownicy.
kamax_19 - Nie Maj 23, 2010 21:36
TheArt, Ale nie zawsze łapie z daleka, tak jak ktoś pisał chyba zależy to od pogody albo jakichś innych anomali.
Przeważnie nie łapie z daleka jak pada deszcz. Jak jest ładnie słonecznie to z 10 metrów spokojnie go otworze
iwan00 - Sro Maj 26, 2010 09:10
Jak pomylisz przyciski i klikniesz zamknij to centralka uruchamia program zamykania i dopiero po wykonaniu tej instrukcji przyjmuję następną więc po kliknięciu zamknij od razu "otwórz" nie zaskoczy.
Bufor to kilka sekund. Ale w odstępach 3-5 sekund to za każdym razem.
ps Dzięki za cynk o migaczach - może pokombinuje w wolnej chwili - już mi się troszkę roboty nazbierało ale na razie priorytet to rozrząd i klima - pociągnie po kieszeni
kamax_19 - Sro Maj 26, 2010 16:54
iwan00, No niestety a rozrząd w roverku drogi....
Matius - Sro Maj 26, 2010 19:22
czy ja wiem czy taki drogi... cena standard mi się wydaje... teraz wymieniałem w fiacie to wyszło drożej...
kamax_19 - Sro Maj 26, 2010 22:57
Matius, Zgodze się z tobą że może do naj droższych nie należy ale dużo aut ma tańsze rozrządy.
piezu - Czw Maj 27, 2010 10:21
ArekL napisał/a: | A wiecie może w którym miejscu zwykle jest montowana ta centralka, która odbiera sygnał z pilota?
Pod deską rozdzielczą czy w bagażniku w okolicach lamp?
|
przyłączam sie do tego pytania...
moj pilot w 214 si tez bardzo kiepsko lapie, wymienianie baterii, czyszczenie pilota niewiele dalo... bardzo czesto nie lapie mi zamykania centralnego nawet przy drzwiach kierowcy... otwieranie dizala tylko spod drzwi, ewentualnie z tylu... zas czasem jest tak,ze po wlozeniu kluczyka w stacyjke piszczyimmo i potrafi po nawet 20 kliknieciach dopiero sie odblokowac. zazwyczaj jak czlowiek sie spieszy. Masakra...
kamax_19 - Czw Maj 27, 2010 15:12
piezu, Jak klikasz z 20 razy zeby wyłączyć immo to oznaka że immo się pierdzieli. Ja też tak miałem pojechałem do elektromechanika po grzebał coś w pilocie (polutował i umył alkoholem) i działa jak nowy...
piezu - Czw Maj 27, 2010 15:29
dzieki za odpowiedz, pilot byl czyszczony, rowniez alkoholem, obawiam sie,ze to raczej cos z odbiornikiem sygnałów z pilota...
ArekL - Czw Maj 27, 2010 18:48
U mnie też czasem jak przekręcam kluczyk to immo piszczy, ale zauważyłem, że tylko wtedy kiedy kluczyk swobodnie zwisa na łańcuszku. Jeśli wezmę go w rękę i przybliżę do stacyjki to wtedy wiem, że nie będzie piszczał. Czy to nie za mała odległość, że już nie łapie kiedy zwisa?
Remigiusz - Pią Maj 28, 2010 03:07
Wczoraj wymieniłem bateria na nowa i już działa na ponad 5 metrów
Matius - Pią Maj 28, 2010 20:08
napisz za 3 dni czy dalej działa znając życie to niet
Remigiusz - Pią Maj 28, 2010 20:32
Matius, Zobaczymy jak to będzie po tygodniu wyglądać Tylko ze ja autkiem na co dzien nie jeżdżę, a jak stoi w garażu to go nie zamykam a immo jest teraz pasywne wiec wciskać nie trzeba żeby 25 odpalić
Matius - Pią Maj 28, 2010 20:36
hmm... ja jak autko zostawię na parę dni na dworze i potem przychodzę i też nie muszę wciskać guziczka żeby immo odblokować... ale jak nie będę miał pilota przy guziku to nie odpalę będzie pipkał....
więc nie wiem o co chodzi...
Remigiusz - Pią Maj 28, 2010 21:32
Matius, 25 juz nic nie pika jak jest pilot tylko blisko stacyjki to samo sie IMMO wyłącza i można furę odpalić
Matius - Pią Maj 28, 2010 22:14
to ja mam tak teraz w 2-setce... taki kupiłem. widocznie coś było zmieniane kiedyś albo coś Ci się pomyliło
Remigiusz - Pią Maj 28, 2010 23:36
Matius, Nie nie starsze 200 tak nie miały, w 220 tak nie miałem, musiałem naciskać guzik żeby odblokować IMMO
Jak masz podświetlane kółko przy kluczyku na stacyjce to masz pasywne
Matius - Sob Maj 29, 2010 00:12
i to wszystko wyjaśnia bo mam
dawidd - Czw Cze 24, 2010 05:27
Ciężko jest uzyskać odpowiedz gdzie jest ta zakichana centrala z odbiornikiem -ktoś już tu pytał i w innych postach ale ciągle cisza
Remigiusz - Czw Cze 24, 2010 13:01
dawidd, Cala centralka jest pod deska rozdzielcza nad pedałami jak się tam dobrze nachylisz to ja zobaczysz
Matius, Miałeś racje mi ju znów po kilku tygodniach gorzej lepiej trzeba bliżej auta być Ale działa na tyle ze 3 kroki od auta się otwierają zamki
Trzeba będzie chyba Alram wyciągnąć i kabel antenowy dorobić
dawidd - Czw Cze 24, 2010 20:25
a ta centrala ma antenkę zewnętrzna czy wbudowana w postaci kabelka w obudowie czy w ogolę nic nie ma, tylko antena jest w postać ścieżki na druku w kształcie kwadratu czy prostokąta - bo wtedy będzie gorzej z dolutowaniem anteny. I Czy po wyciagnieciu jej i odlaczeniu od kompa nic sie nie rozprogramuje? Centrala ani komp chyba nie maja żadnego podtrzymania zasilania
Matius - Czw Cze 24, 2010 21:23
dawidd napisał/a: | czy w ogolę nic nie ma, tylko antena jest w postać ścieżki na druku w kształcie kwadratu czy prostokąta |
raczej tak ale nie jestem zbytnio pewny... jak rozbierałem auto to nic żadnych anten kabli ani coś w tym rodzaju nie widziałem... choć może gdzieś jest schowany np w instalację auta ale wątpie
Remigiusz - Czw Cze 24, 2010 22:17
Matius, Ja wydarłem wszystkie kable co tylko mozliwe z 200 i nic tam nie było jest to raczej w obudowie alarmu ale można by bez problemu raczej dolutować antenę jakaś. Tylko komu się chce tam pod czołgać i ten alarm wyciągać
Gdzieś chyba był kiedyś taki temat co ktoś zmienił miejsce i wydłużył kablem zasięg od alarmu Tylko gdzie ja o tym czytałem, na którym wątku
Matius - Pią Cze 25, 2010 09:23
jakbyś znalazł pewnie nie jeden byłby Ci wdzięczny
dawidd - Pią Cze 25, 2010 11:49
jak tylko chwilkę będę miał to ją (centrale) wyciągnę - jestem elektronikiem to nawet mnie ciekawi ten temat. A swoja droga to z doświadczenia wiem ze "przedłużanie" zasięgu to wcale nie takie proste jak by sie zdawało i dolutowanie kabelka do istniejącej anteny może nie byc takie proste. Często antena jest w postaci cewki na druku i robienie z niej odczepu może zmienić jej indukcyjność i w efekcie można pogorszyć sytuacje. Ale jeszcze jej od środka nie widziałem wiec to tylko teoria
Remigiusz - Pią Cze 25, 2010 12:44
Ok wiec sprawa wygląda tak dla Rovera 200
Antena jako antena na płytce nie ma jest to formie kabla (Czarno/Zielony), który się kończy w wiązce kabla Ma on ~ 17cm długości co odpowiada długości fali: 1/4 Lambda dla 433,92MHz
Żeby zasięg zwiększyć trzeba ten kabel przedłożyć jak pokazałem na rysunku Najlepiej jest go na 68cm przedłużyć, będziemy mieli w tedy pełną fale
W taki sposób zasięg powinien ze powiększyć do lub ponad 10m
Druga opcja jest kupić antenę na pasmo 433MHz i tam wsadzić gdzieś.
Dla R 25 muszę jeszcze rozkminic jaki kabel to jest
[ Dodano: Pią Cze 25, 2010 13:44 ]
W R 25 jest tak samo ten sam kabel oraz Pin tylko, jedno jest inaczej ze ten kabel idzie do kostki włącznika wycieraczki tylnej na kierownicy Jest on tam bez funkcji i tylko go tam umieścili.
Musze to zmierzyć jak długi on jest i najwyżej przeciąć po środku i przedłużyć
dawidd - Pią Cze 25, 2010 19:35
próbowałem znaleźć ta centrale i cos z nia zrobić ale nad pedałami u mnie jej nie ma. Rozebrałem trochę tapicerki i nic tylko bezpieczniki i kable. Mam R416 z 96r - może były tez inne miejsca chowania tych centralek?
Remigiusz - Pią Cze 25, 2010 21:28
dawidd, W R 400 jest do tez Pin 10 ale jest tam Kabel różowy
A miejsce jest całkiem inne, temat dotyczył R 200 / 25
dawidd - Sob Cze 26, 2010 07:25
wielkie dzięki. To widzę ze trochę więcej jest roboty bo trzeba zdemontować konsole środkowa. Zorbie to jak będę robił domykanie szyb i szyberdachu bo z tego co pamiętam to tez trzeba było się wpiąć w ta centralkę
Boncky - Sob Cze 26, 2010 08:05
TTTM u mnie w 75 łapie tak jak u wszystkich z 2m, chociaż można to właśnie zmienić jak koledzy wyżej piszą, ale ja to traktuje jako zaletę bo przypadkowo w kieszeni nie otworzę sobie auta itd.. zresztą jak idę otworzyć auto to na 99% do niego wsiadam:) chociaż raz jak kupiłem nową baterię przez 4 kliknięcia dioda na kluczyku świeciła się na zielono i otwarłem auto z około 20m ( z ręką na sercu) teraz standardowo 2m
dawidd - Sob Cze 26, 2010 09:20
wszystko sie zgadza ale trafia mnie cos jak ide otworzyć bagażnik mam cos w rekach i pilot mi nie łapie tylko muszę podejść do przednich drzwi np z duża paczka w rekach
Bodziek85 - Czw Lis 11, 2010 20:29
Mam pytanie do obeznanych w temacie - czy ten kabel co na rysunku - różowy , to jest właśnie antena od alarmu ?
Bo wisi to i nie daje mi spokoju a jak już rozebrałem te konsole to chciałbym potwierdzić. Kabelek wchodzi od dołu do tego sterownika w centralnym punkcie zdjęcia , na wtyczce po lewej stronie
|
|