Zobacz temat - [214Si] głośniki tył

Forum Klubu ROVERki.pl

Car-audio, nawigacje, radia CB - [214Si] głośniki tył

china22 - Sob Cze 12, 2010 23:23
Temat postu: [214Si] głośniki tył
Szukam dobrej jakości głośników na tył ale takich aby weszły w oryginalne miejsca. Niestety te oryginalne nie wytzymały i membranki poszły się .... !! ! Może ktoś z was kupował takie? myśle nad takimi 25 -40 Vat w bagażniku mam Magnata i wzmacniacz wiec aby to jakos dawało rady
sic_corey - Sob Cze 12, 2010 23:26

china22, ja też chce zamontować jakieś głośniki w miejsce oryginalnych- bo salonowe nie dają rady :(
marcin316 - Nie Cze 13, 2010 07:09

Znajomy ma Blaupunkty GTc 542 i radzą sobie nieźle. Dodatkowym atutem jest odseparowanie głośnika wysokotonowego, dzięki czemu można go ustawić w kierunku "przestrzeni pasażerskiej".
Lisus - Nie Cze 13, 2010 09:07

Dlaczego nie powinno się montować głośników z tyłu:

- Montowane w półce charakteryzują się bardzo słabą odpowiedzią impulsową (grają niedokładnie i bez dynamiki)
- Psują scenę dźwiękową (jak idziesz na koncert to stoisz twarzą do sceny a nie tyłem)
- Grają w sufit albo do ucha pasażera nadwerężając jego słuch (szkodzą)
- Elipsy nie potrafią odtwarzać dźwięku poprawnie (kształt membrany jest nieodpowiedni)
- Niepotrzebnie wydaje się na nie pieniądze które można by dodać do sumy na system przedni i kupić przód wyższej jakości.
- W połączeniu z subwooferem powodują piekielny bałagan w dźwięku - psują dźwięk i kłócą się z subwooferem.

china22 - Wto Cze 15, 2010 01:32

Lisus napisał/a:
Dlaczego nie powinno się montować głośników z tyłu:

- Montowane w półce charakteryzują się bardzo słabą odpowiedzią impulsową (grają niedokładnie i bez dynamiki)
- Psują scenę dźwiękową (jak idziesz na koncert to stoisz twarzą do sceny a nie tyłem)
- Grają w sufit albo do ucha pasażera nadwerężając jego słuch (szkodzą)
- Elipsy nie potrafią odtwarzać dźwięku poprawnie (kształt membrany jest nieodpowiedni)
- Niepotrzebnie wydaje się na nie pieniądze które można by dodać do sumy na system przedni i kupić przód wyższej jakości.
- W połączeniu z subwooferem powodują piekielny bałagan w dźwięku - psują dźwięk i kłócą się z subwooferem.

Lisus niezłe opowiadanie napisałeś :D może i masz racje ale ogólnie chciałbym mieć tam jakieś głośniki wsadzone, oczywiście nad przodem tekże mysle :)
Jak by ktoś takie głośniki na tył widzial na allegro prosze o linka. Nie wiem jakie znaleźć

sic_corey jak coś znajdziesz wcześniej odemnie daj znać

marcin316 - Wto Cze 15, 2010 05:51

Lisus napisał/a:
Dlaczego nie powinno się montować głośników z tyłu

Teoria teorią, a praktyka praktyką...

Jeśli ktoś nie wierzy, że głośniki z tyłu potrafią coś wnieść pozytywnego, zapraszam na odsłuch do swojego auta ;)

Kilka osób na lubelskich spotach miało okazję posłuchać, i mówili że tragedii nie ma ;)

china22 - Sro Cze 23, 2010 05:37

I co nikt nie zmienial tych głośników na tył? :/
shilus82 - Sro Cze 23, 2010 08:36

swego czasu montowałem w swojej świętej pamięci 200 na tył boschmanna i dawały radę, nie pierdziały i jak się mocniej podkręciło to czuć było bas na przednich siedzeniach. Kosztowały mnie jakieś 70 zeta, oczywiście nowe.

[ Dodano: Sro Cze 23, 2010 09:36 ]
takie oo :
http://allegro.pl/item109...34cm_3_way.html

china22 - Sro Cze 23, 2010 15:51

Shilus82 ale montowałeś je na tylniej półce? mi chodzi o takie aby weszły w te oryginalne miejsce...
leszczu - Sro Cze 23, 2010 18:06

Ja mam na tyle głośniczki, a bardzo ładnie gra :grin:
china22 napisał/a:
mi chodzi o takie aby weszły w te oryginalne miejsce...

Będą pasować wszystkie tylko, aby miał 13 cm średnicy :grin:

Lisus - Sro Cze 23, 2010 20:56

Jak już koniecznie chcesz to napisz jaką kwotą dysponujesz, i czy to będzie grać pod samym radiem czy wzmakiem?
shilus82 - Czw Cze 24, 2010 07:24

tak, wywaliłem oryginalne głośniki i zamontowałem te buszmeny, do zwykłego umcyk umcyk je je je w zupełności wystarczają :)

[ Dodano: Czw Cze 24, 2010 08:24 ]
oczywiście w oryginalnych miejscach

china22 - Nie Cze 27, 2010 13:03

Lisus mam radio które ma 4 x 60 Vatt więc raczej pod radio bym je podłączył. Kase jaką moge wydac to jakies do 100 zł max

Leszczu a jakie tam dokładnie zamontowałeś głośniki?

Shilus82 jak nic nie znajde to chyba tez coś takiego se kupie.

Lisus - Nie Cze 27, 2010 15:58

china22 napisał/a:
mam radio które ma 4 x 60 Vatt

Mylisz moce, jeżeli masz około 4x20W to będzie dobrze. Moc którą podałeś jest mocą szczytową i często zawyżaną przez producentów i nie można się nią sugerować, tylko patrzeć na moc RMS/Ciągłą/Rzeczywista/Nominalna.

china22 napisał/a:
Kase jaką moge wydac to jakies do 100 zł max

Za tą kasę nic porządnego nie kupisz, chyba że jakieś boszmany, ale nie wiem jak to będzie grać.

shilus82 - Nie Cze 27, 2010 16:10

tak jak pisałem wcześniej, miałem buszmeny i wcale nie mogłem narzekać na jakość ich dźwięku. Za niecałe 7 dych to był naprawdę dobry zakup. Tylko z przodu troszkę nie wyrabiały.
china22 - Nie Cze 27, 2010 22:41

Lisus na papierach mam napisane 4x60 W wiem ze zawsze jest zawyżane ale napewno nie 4x20 .. po za tym moze wydał bym nawet więcej ale aby przypasiło w te oryginalne miejsca. Moze poszukam jakiś z Magnata? z tej firmy mam Tube.
Lisus - Nie Cze 27, 2010 23:50

china22 napisał/a:
Lisus na papierach mam napisane 4x60 W wiem ze zawsze jest zawyżane ale napewno nie 4x20 ..

Wytłumaczyłem Ci, a Ty nadal swoje... Moc podana w papierach jest mocą zawyżoną i można uznać ją za kompletnie nie przydatną! Żadne radio (nawet te najlepsze) nie ma 4x60w!! A te które mają powyżej tych 20W już są w miare "mocne" Piszę tu oczywiście o mocy RMS, a nie szczytowej.

A co do głośniczków to poszukaj może coś z używek... Jakieś hertze, powerbassy.
No z nowych ewentualnie GMS.

EDIT:
Bierz te helixy:
http://www.allegro.pl/ite...it_polecam.html

Nowal - Pon Lip 19, 2010 22:44

Ja mam włożone w miejsca oryginalnych Sony jakieś 3 drożne niby te x-plod czy jakoś tak.
A teraz szukam czegoś do włożenia w półkę, co można zrobić fajnego? Głośniki takie w cenie 150-250zl i jakiś wzmacniacz do nich żeby dawał rade.Chciał bym żeby dawały efekt tuby i zarazem żeby było słychać coś poza basem.Nie chce już tej skrzynki basowej bo jednak zajmuje sporo miejsca, a teraz chce wyjechać a lubię mieć rozkręconą muzykę:)
Moje radio to PIONIER DEH2900MP.