|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Prawo i ubezpieczenia - [Księgi wieczyste] możliwość darmowego oglądnięcia każdej KW
aldona - Czw Cze 17, 2010 09:23 Temat postu: [Księgi wieczyste] możliwość darmowego oglądnięcia każdej KW Jeżeli kogoś to interesuje to na stronie http://ekw.ms.gov.pl/ można DARMO wejść do każdej księgi wieczystej, wystarczy znać numer (przypominam, że chodzi o numer księgi "elektronicznej"). Jeżeli ktoś zna tylko stary to może sobie "przenumerować" za pomocą programu "cyferka" (jest tutaj do pobrania http://www.gugik.gov.pl/g..._idx.php?loc=19 ).
Remigiusz - Czw Cze 17, 2010 11:35
aldona, Dziękuje nie wiedziałem ze Polsce tez takie coś za free jest ze można sobie oglądnąć
Perez - Czw Cze 17, 2010 11:51
aldona, Nie wiesz, czy wszystkie ksiegi sa? Bo z tego co sprawdzalem to tego co mnie interesuje nie ma, ale ksiegi zamkniete w 92roku sa.
aldona - Czw Cze 17, 2010 13:47
Pytałam Szefa - na 99,9% ksiąg zamkniętych nie ma i nie będzie (jak i LWH czy inaczej WHL).
Gdy będziecie obliczali nowy numer księgi programem Cyferka to musicie znać kod wydziału Sądu - np dla Przemyśla i okolic to PR1P dla Warszawy Mokotów to chyba WA4M.
Natomiast w polu numer księgi wpisujemy zawsze osiem cyfr czyli przykładowo : stara księga miała numer 1234 to wpisujemy 00001234, jeżeli stara księga miała 12345 to wpisujemy 00012345.
monia0023 - Czw Cze 17, 2010 19:38
aldona, Super Wielkie Dięki
Perez - Pią Cze 18, 2010 08:07
aldona napisał/a: | Pytałam Szefa - na 99,9% ksiąg zamkniętych nie ma i nie będzie (jak i LWH czy inaczej WHL).
Gdy będziecie obliczali nowy numer księgi programem Cyferka to musicie znać kod wydziału Sądu - np dla Przemyśla i okolic to PR1P dla Warszawy Mokotów to chyba WA4M. |
Na stronie mozna sobie wybrac kod wydzialu, ale ja sie troche zle wyrazilem, bo te ksiegi, ktore ja znalazlem nie sa dokladnie zamkniete. Generalnie jeden gostek kupil iles tam dzialek i w akcie notarialnym jest napisane, ze wydzielono dla nich osobna ksiege o numerze.....no i te pojedyncze dzialki znalazl (chociaz bez jednej), a tej wydzielonej ksiegi nie ma.
iwan00 - Pią Cze 18, 2010 11:25
Dla mnie bomba, a tak na marginesie to wolę OBEJRZEĆ niż "oglądnąć"
IROLA - Sob Cze 19, 2010 18:33
Perez - napisz dokładniej o co chodzi - PRZYKŁADOWO : w księdze wieczystej nr YYY123 była sobie np.: działka nr 102 w obrębie nr 117 miasta XXX, dokonano jej podziału na nowe działki nr nr : 102/1, 102/2 102/3, 102/4. Następnie dokonano przeniesienia własności (zbycia) w formie aktu notarialnego np.: działek nr nr : 102/2, 102/3 i 102/4. W akcie notarialnym opisano, że dla tych działek urządzono nową księgę wieczysta nr YYY456 i w czym jest kłopot ?
Pamiętajcie : wszystkie szczegółowe dane znajdują się w ZD (zbiorach dokumentów) dla danej Księgi Wieczystej. Dostęp do ZD jest niestety ograniczony, ale możliwy.
Perez - Nie Cze 20, 2010 21:24
IROLA napisał/a: | PRZYKŁADOWO : w księdze wieczystej nr YYY123 była sobie np.: działka nr 102 w obrębie nr 117 miasta XXX, dokonano jej podziału na nowe działki nr nr : 102/1, 102/2 102/3, 102/4. Następnie dokonano przeniesienia własności (zbycia) w formie aktu notarialnego np.: działek nr nr : 102/2, 102/3 i 102/4. W akcie notarialnym opisano, że dla tych działek urządzono nową księgę wieczysta nr YYY456 i w czym jest kłopot ? |
Dokadnie byly dzialki x, y, z i dokonano przeniesienia wlasnoscii dla tych dzialek urzadzono nowa ksiege, ktorej nie ma w necie.
IROLA - Pon Cze 28, 2010 19:35
Cytat: | Dokadnie byly dzialki x, y, z i dokonano przeniesienia wlasnoscii dla tych dzialek urzadzono nowa ksiege, ktorej nie ma w necie. |
Kiedy nastąpiło zbycie ? O ile dobrze pamiętam to w Warszawie zawsze założenie nowej KW trwało długo (może się mylę ale kiedyś mówiono o dwunastu miesiącach!)
Jednak jeżeli znasz księgę "pierwotną" to tam, będzie wzmianka o założeniu dla działek nr nr : x, y, z nowej Księgi Wieczystej Nr ... . Ponieważ -jak wszyscy wiemy- księgi są jawne : napisz jej numer (ewentualnie na PW) i może coś podpowiem.
Perez - Pon Cze 28, 2010 22:03
IROLA napisał/a: | Kiedy nastąpiło zbycie ? O ile dobrze pamiętam to w Warszawie zawsze założenie nowej KW trwało długo (może się mylę ale kiedyś mówiono o dwunastu miesiącach!) | Nie no, mysle, ze nabraly juz "mocy prawnej", bo to byl 1992rok
I tak bede w urzedzie je wyciagal lada dzien, wiec nie ma potrzeby specjalnie sie zastanawiania nad IROLA napisał/a: | Jednak jeżeli znasz księgę "pierwotną" to tam, będzie wzmianka o założeniu dla działek nr nr : x, y, z nowej Księgi Wieczystej Nr ... . Ponieważ -jak wszyscy wiemy- księgi są jawne : napisz jej numer (ewentualnie na PW) i może coś podpowiem. |
Tylko tak jako ciekawostke napisalem, ze nie moglem znalezc niektorych.
|
|