|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 1.4Si 97r] Grzeją mi się przednie koła,
shirokaba - Nie Cze 27, 2010 16:07 Temat postu: [R200 1.4Si 97r] Grzeją mi się przednie koła, Jeżdżę spokojnie( co nie znaczy wolno) i po przejechaniu 17km mam gorące przednie koła. Średnia prędkość to 80-100km/h bez mocniejszego hamowania. Ostatnio wymieniane były opony czy to może mieć wpływ. Klocki robione rok temu. Ostatnio byłam na preteście i mówli coś o kalibracji hamulców. Co to jest kalibracja hamulców i czy może mieć związek z tym grzaniem kół. Będę wdzięczna za podpowiedzi. Polskich mechaników tu mało.
shilus82 - Nie Cze 27, 2010 16:58
Skoro koła są ciepłe, to prawdopodobnie klocki trą cały czas o tarcze hamulcowe, stąd to nagrzanie,ale o kalibracji to słyszę po raz pierwszy.
chudson - Nie Cze 27, 2010 17:10
Może chwyt marketingowy i ładniejsza nazwa odpowietrzania lub wyczyszczenia prowadnic ? Heh albo panowie skróty myślowe mieli a chodziło o zbieżność czy coś. Jedyna kalibracja w hamulcach jaka przychodzi mi do głowy to naciąganie ręcznego i ewentualne przestawienie samoregulacji w tylnych bębnach.
Grzasie się najprawdopodobniej spowodowane będzie zapieczeniem tłoczka, zardzewieniem i zapieczeniem klocka lub prowadnic zacisku. Wystarczy najprawdopodobniej tylko rozebrać i porządnie wyczyścić
shirokaba - Pon Cze 28, 2010 15:53
chudson napisał/a: | Może chwyt marketingowy i ładniejsza nazwa odpowietrzania lub wyczyszczenia prowadnic ? Heh albo panowie skróty myślowe mieli a chodziło o zbieżność czy coś. Jedyna kalibracja w hamulcach jaka przychodzi mi do głowy to naciąganie ręcznego i ewentualne przestawienie samoregulacji w tylnych bębnach.
Grzasie się najprawdopodobniej spowodowane będzie zapieczeniem tłoczka, zardzewieniem i zapieczeniem klocka lub prowadnic zacisku. Wystarczy najprawdopodobniej tylko rozebrać i porządnie wyczyścić |
Dzięki bardzo, tyle, że nie mam pojęcia gdzie jest ten tłoczek. Zdjęliśmy koło, klocki są o'k. Zrobiliśmy prosty test: auto na lewarku, na luzie, pokręciliśmy kołem, trze dość mocno.
Markzo - Pon Cze 28, 2010 16:12
może trzeba zregenerować zaciski? tłoczki mogą być w kiepskim stanie i nie odbijają do końca, przez to klocki non stop trą o tarcze...
greg-si - Pon Cze 28, 2010 16:22
najpierw wyczyśćcie prowadnice klocków. Jak nadal będzie mocno grzała się felga to jak Markzo napisał.
Markzo - Pon Cze 28, 2010 16:23
chyba da się kupić same zestawy naprawcze zacisków prawda?
zimek-1985 - Wto Cze 29, 2010 11:01
Markzo, oczywiście ze da się kupić same zestawy naprawcze. do mojej R600 jeden zestaw na tył kosztował 16zł.
|
|