|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Fabryczny alarm
markol4 - Sro Lip 07, 2010 18:46 Temat postu: [R420] Fabryczny alarm witam mam taki problem bo nie umiem zlokalizować gdzie sie znajduje fabryczny alarm,bo chciał bym podłączyć domykanie szyb.moze ma ktoś schemat alarmu jak tam sie wpiąć czyby domykanie działalo?? i tez bym potrzebował schemat elektrycznych szyb. jest mi ktoś w stanie pomóc
darek_wp - Sro Lip 07, 2010 20:21
Schematy znajdziesz w rave ewentualnie na stronie klubowej. Moduł alarmu jest umieszczony za konsolą środkową. Czarna puszka z literą H na naklejce.
Co do podłączenia domykania szyb najwiekszy problem będzie z drzwiami kierowcy ponieważ tam jest niezależny moduł sterujący (automat do otwierania szyby) i trzeba dociągać do środka auta przewody od silniczka.
markol4 - Czw Lip 08, 2010 16:26 Temat postu: [420 si lux 1998] fabryczny alaarm hmm to chyba będzie trudniejsze niż myślałem.właśnie szukałem ale nie umiałem tego znaleźć.a to ten moduł trzeba jakoś ominąć czy jak możesz mi jakieś strony przesłać z tym bo nie umiałem znaleźć,bede bardzo wdzięczny
darek_wp - Czw Lip 08, 2010 17:52
Zakładając moduł domykania szyb trzeba:
1- znaleźć przewody między wyłącznikami szyb a szybami i wpiąć tam moduł domykania
2- doprowadzić zasilanie z poza stacyjki do modułu domykania
3- podłączyć moduł do sterowania centralnym zamkiem (impuls zamykania)
4- dodatkowy problem w roverach - dociągnąć kable od silnika szyby kierowcy do modułu domykania szyb ponieważ szyba kierowcy ma niezależny sterownik zamontowany wewnątrz drzwi.
Schemat instalacji alarmu i centralnego zamka poniżej. Podłączenie modułu będzie opisane w jego instrukcji.
markol4 - Czw Lip 08, 2010 21:11
a może wiesz jakie kable gdzie trzeba wpiąć??a możesz mi padać jakieś strony z schematami alarmu i centralki oraz szyb elektrycznych bo ja szukałem i nie umiałem znaleźć
darek_wp - Czw Lip 08, 2010 21:18
Schematy masz wklejone w moim poście, powinieneś je widzieć jak jesteś zalogowany.
W instrukcji do modułu domykania szyb będzie wszystko opisane. Mając instrukcję i wklejone przeze mnie schematy bez problemu powinieneś dać radę podłaczyć domykanie szyb.
markol4 - Pią Lip 09, 2010 15:17
dziękuje ci ślicznie za pomoc spróbuje zrobić to sam może mi wyjdzie.a mam jeszcze jedno pytanie czy do tego modułu który jest w drzwiach to jest od wszystkich elektrycznych szyb??czy mogę się tam podpiąć czy muzę do każdych drzwi osobno ciągnąć kabel??
darek_wp - Pią Lip 09, 2010 16:19
Moduł w drzwiach kierowcy jest tylko od tej szyby (kierowcy). I stamtąd trzeba pociągnąć przewody do miejsca montażu modułu domykania. Do reszty szyb najlepiej podpinać się przy wyłącznikach na tunelu. Nie trzeba z pozostalych drzwi ciągnąć przewodów.
markol4 - Sro Lip 14, 2010 16:17
aha to myśle ze tyle zabawy to nie bedzie jak myślałem.dzieki za odpowiedzi na moje pytanie.jak bede zakładał i nie bede wiedział to napisze
[ Dodano: Sro Lip 14, 2010 17:17 ]
koledzy mam pytanie bo juz dostałem domykania szyb i pisze tak ze muzę znaleźć plus i minus do centralnego zamka powiecie mi które to sa przewody??
darek_wp - Czw Lip 15, 2010 08:11
Jeśli dobrze myślę to będą to kabelki opisane jako SILL UP, SILL DOWN na 2 schemacie (piny C61-4 i C61-19) idące z/do siłownika w drzwiach kierowcy.
markol4 - Czw Lip 15, 2010 20:07
kolego a mam pytanie bo tam w drzwiach kierowcy widać jak ida jakieś kable od centralki i tam tez sie moge podpiąć?? bo i tak z tamta muze kable ciagnać od szyby to i moge chyba tez od centralki czy tam nie mozna sie podpiąć
darek_wp - Czw Lip 15, 2010 21:49
Oczywiście, możesz się podłączyć do przewodów idących od siłownika z drzwi kierowcy.
markol4 - Sob Lip 17, 2010 12:17
tak właśnie mysłem. ale chyba sie brać za to nie bede bo tak widziałem włącznik do szzyb to tam sa 3 lub 4 kable a nie wiem pod jaki sie tam podpiąć
darek_wp - Sob Lip 17, 2010 15:48
Podpinasz sie zawsze w przewody idące do silnika podnośnika szyby. Sprawdzisz bez problemu po kolorach kabli.
markol4 - Sob Lip 17, 2010 16:25
aha to znaczy ze muze jeden boczek sciagnać i zobaczeć jakie sa kable? a znasz moze kogos z radomia lub okolic który by sie na bym znał
darek_wp - Sob Lip 17, 2010 20:48
W Radmiu niestety nie znam nikogo, a kolory kabli możesz sprawdzić na schemacie, nie trzeba do tego rozbierać drzwi.
Kojot39 - Czw Lut 24, 2011 17:06
A może mi ktoś powiedzieć konkretnie które z tych kabli dają impuls do sterownika centralnego zamka? Szukałem już chyba wszędzie ale żaden mi nie pasuje:(.
Mam odłączony seryjny immo i chce podłączyć pilota do sterowania cetralnym
|
|